Πέμπτη 4 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι δηλώσεις "πόθεν έσχες" των βουλευτών

Δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα από τον αρμόδιο αντιπρόεδρο της Βουλής, Π. Ζακολίκο, οι δηλώσεις "πόθεν έσχες" για το 1995 των τριακοσίων βουλευτών και των εξωκοινοβουλευτικών μελών της κυβέρνησης. Αν και υποτίθεται ότι η θέσπιση της υποχρέωσης από τους βουλευτές και τους υπουργούς της δημοσιοποίησης κάθε χρόνο της περιουσιακής τους κατάστασης (με στόχο την κατοχύρωση της διαφάνειας του πολιτικού κόσμου και τον έλεγχο τυχόν αθέμιτου πλουτισμού), η ύπαρξη ανώνυμων μετοχών, ανώνυμων τίτλων του δημοσίου και η δυνατότητα μεταφοράς χρημάτων στο εξωτερικό, καθιστά την όλη υπόθεση του "πόθεν έσχες" αφερέγγυα.

Ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, δήλωσε ότι το 1995 είχε εισοδήματα περίπου 32 εκατομμύρια δρχ. και η σύζυγός του Δάφνη 2,2 εκατομμύρια δρχ. Ακόμα ο Κ. Σημίτης έχει στην κατοχή του το 50% εξοχικής κατοικίας στους Αγίους Θεοδώρους, δύο διαμερίσματα στην Αθήνα και δύο αγρούς στην Ηλεία. Επίσης, δηλώνει ιδιοκτήτης ενός αυτοκινήτου μάρκας BMW, ενώ διαθέτει χρεόγραφα και καταθέσεις ύψους περίπου 21 εκατομμυρίων δρχ. Η σύζυγός του έχει στην κυριότητά της ένα κατάστημα, τρία διαμερίσματα, δύο αγρούς, ένα οικόπεδο και καταθέσεις σε τράπεζες, αμοιβαία κεφάλαια και χρεόγραφα ύψους 12 εκατομμυρίων δρχ.

Ο αρχηγός της ΝΔ Μ. Εβερτ δηλώνει εισόδημα περίπου 17 εκατομμυρίων δρχ. και η σύζυγός του Λίζα 8 εκατομμύρια δρχ. Η σύζυγός του είναι ακόμα κάτοχος μετοχών ξένων τραπεζών ύψους 42 εκατομμυρίων δρχ., έχει ατομική επιχείρηση εκδόσεων και φωτογραφίας, είναι μέτοχος σε εταιρία εμπορίας ειδών κινεζικής τέχνης και κατέχει το 3/16 πέντε διαμερισμάτων και δύο αποθηκών στην Αθήνα. Ο Μ. Εβερτ δηλώνει κάτοχος ενός ΙΧ αυτοκινήτου αγορασμένο από τον ΟΔΔΥ, το οποίο πούλησε αντί 3 εκατομμυρίων δρχ. Εχει ακόμα δύο ΙΧ, το ένα εκ των οποίων αγόρασε πέρσι. Ο Μ. Εβερτ αγόρασε πέρσι και ένα δίκυκλο.

Τα εισοδήματα του αρχηγού της Πολιτικής Ανοιξης Αντ. Σαμαρά πέρσι ήταν περίπου 17 εκατομμύρια δρχ. και της συζύγου του Γεωργίας περίπου 2 εκατομμύρια. Ο Αντ. Σαμαράς έχει ακόμα το 1/2 αγροτεμαχίου 9,5 στρεμμάτων στις Ροβιές, ένα ακίνητο με κτίσμα 447 τετραγωνικών σε οικόπεδο 23 στρεμμάτων και το 1/4 διαμερίσματος στην Αθήνα από γονική παροχή. Επίσης διαθέτει 1.125 μετοχές τραπεζών και εταιριών, ομόλογα δημοσίου αξίας 2.600.000 δρχ. και καταθέσεις ύψους περίπου 850.000 δρχ. Είναι κάτοχος δύο ΙΧ αυτοκινήτων μάρκας "Μερσεντές" και BMW. Η σύζυγός του είναι μέτοχος ΕΠΕ, έχει το 1/2 διώροφης κατοικίας με οικόπεδο στην Κηφισιά και ενός διαμερίσματος στην Αθήνα, έχει το 1/6 οικοπέδου στην Καλλιθέα, ενός γραφείου στην Αθήνα και την υψηλή κυριότητα καταστήματος στο Ναύπλιο από γονική παροχή.

Η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε συνολικά εισοδήματα ύψους 15.715.289 δρχ. προερχόμενα από τη βουλευτική της αποζημίωση - η οποία δίνεται εξολοκλήρου στο Κόμμα και η ίδια αμείβεται, όπως και τα υπόλοιπα επαγγελματικά στελέχη του Κόμματος - και του συζύγου της Θανάση Παπαρήγα 5.071.242 δρχ. Ακόμα είναι κάτοχος ενός διαμερίσματος 90 τετραγωνικών εξ αδιαιρέτου με τον σύζυγό της στην Αθήνα και μιας κατοικίας στην Κεφαλονιά από κληρονομιά.

Ο εκλιπών πρώην πρωθυπουργός Α. Παπανδρέου δήλωσε συνολικά εισοδήματα 19 εκατομμυρίων δρχ., κάτοχος ενός ΙΧ αυτοκινήτου μάρκας "Μερσεντές", ενώ είχε μικρές καταθέσεις σε δραχμές και δολάρια. Η σύζυγός του Δήμητρα δήλωσε εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες περίπου 4 εκατομμύρια δρχ., είναι κάτοχος διώροφης κατοικίας στην Εκάλη 921 τετραγωνικών σε οικόπεδο 2,2 στρεμμάτων και ιδιοκτήτης ΙΧ αυτοκινήτου μάρκας "Νισάν". Να σημειωθεί ότι η Δήμητρα Παπανδρέου φορολογείται για εισοδήματα ύψους περίπου 16 εκατομμυρίων δρχ., λόγω τεκμαρτού εισοδήματος από ιδιοκατοίκηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ