Πέμπτη 4 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΚΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Οξύνονται τα προβλήματα των λαϊκών στρωμάτων

Αποφασίστηκε τρίμηνη πολιτική εξόρμηση στις πόλεις και την ύπαιθρο της περιοχής

Τα ζητήματα - κρίκοι που θα συμβάλουν στην προώθηση του άμεσου πολιτικού στόχου του Κόμματος, τη δημιουργία των προϋποθέσεων για τη συγκρότηση του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου, καθορίστηκαν μέσα από πλούσιο, ουσιαστικό και δημιουργικό διάλογο στη Συνδιάσκεψη Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, που έγινε την Κυριακή στο Κιλκίς.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών εκτιμήθηκε η κατάσταση στην περιοχή, που χαρακτηρίζεται κύρια από όξυνση των προβλημάτων πλατιών λαϊκών μαζών, που εκφράζεται με το κλείσιμο των βασικών βιομηχανιών που υπήρχαν, την αύξηση της ανεργίας, με το χτύπημα βασικών αγροτικών καλλιεργειών, με τα προβλήματα των ΕΒΕ, με την όξυνση των προβλημάτων υγείας, παιδείας και περιβάλλοντος. Διαπιστώθηκε πως παρά το γεγονός ότι η λαϊκή οργή και αγανάκτηση αυξάνει διαρκώς απέναντι στην ακολουθούμενη πολιτική, μέχρι τώρα δεν έχει εκφραστεί σε μαζικές κινητοποιήσεις.

Το άμεσο πολιτικό καθήκον των κομμουνιστών της Κεντρικής Μακεδονίας, όπως αποφασίστηκε στη Συνδιάσκεψη, είναι η δράση για τη συγκρότηση του λαϊκού μετώπου και η ισχυροποίηση του Κόμματος. Σ' αυτή την κατεύθυνση το επόμενο διάστημα πρέπει να υπάρξει αποφασιστική προώθηση της συσπείρωσης και πάλης της εργατικής τάξης και των άλλων εργαζόμενων στρωμάτων σε αντιιμπεριαλιστική αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση, με αφετηρία τα οξυμένα προβλήματα του λαού και του τόπου.

Αυτό προϋποθέτει πλατιά και πολύπλευρη εκστρατεία εκλαϊκευσης των αποφάσεων του 15ου Συνεδρίου. Ετσι αποφασίστηκε 3μηνη πολιτική εξόρμηση, που να αγκαλιάσει τις πόλεις και τα χωριά της περιοχής με συγκεντρώσεις, περιοδείες, μοίρασμα υλικού, ανέβασμα της κυκλοφορίας του "Ριζοσπάστη". Επίσης σημειώθηκε η ανάγκη επαγρύπνησης ενόψει των πιθανών επικείμενων εκλογών και η άνοδος του ιδεολογικού μετώπου τόσο απέναντι στα βασικά κόμματα του δικομματισμού όσο και στα λεγόμενα μικρά κόμματα ("ΣΥΝ" - Πολιτική Ανοιξη - ΔΗΚΚΙ).

Πιο συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά την προώθηση του Μετώπου καταλήχθηκε πως πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στη δουλιά για την εργατική τάξη, τους αγρότες, τους ΕΒΕ, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και το κίνημα ειρήνης.

Το μαζικό και συνδικαλιστικό κίνημα

Αναλυτικά και με βάση την απόφαση της Συνδιάσκεψης σημειώνεται ότι η δουλιά στην εργατική τάξη θα πρέπει να είναι υπόθεση του συνόλου των ΚΟ, με στόχο την ανάπτυξη των κομματικών δυνάμεων, την αύξηση των θέσεων στο μαζικό κίνημα και τη συνέχιση της δουλιάς στην κατεύθυνση δημιουργίας συσπειρώσεων της εργατικής τάξης με άλλα κοινωνικά στρώματα και φορείς γύρω από τα προβλήματα της συρρίκνωσης της παραγωγικής βάσης και αντιμετώπισης των προβλημάτων που προκύπτουν από την εφαρμογή των νέων εργασιακών σχέσεων και αφορούν κύρια περιοχές όπως η Νάουσα, η Πέλλα και το Κιλκίς.

Σε ό,τι αφορά τη δουλιά στο αγροτικό κίνημα εκτιμήθηκε ότι η όξυνση των προβλημάτων σε όλες τις αγροτικές καλλιέργειες επιβάλλει τη σχεδιασμένη παρέμβαση του Κόμματος στην κατεύθυνση ανάπτυξης δυναμικών κινητοποιήσεων, τόσο ενόψει του φθινοπώρου όσο και τώρα, αφού ήδη οι αγρότες αντιμετωπίζουν προβλήματα στη διάθεση της παραγωγής τους. "Η δουλιά πρέπει να ξεκινήσει από τα κάτω μέσω Συντονιστικών Επιτροπών και πρωτοβάθμιων αγροτικών συλλόγων, με στόχο την ανάπτυξη αγώνων για τη διάσωση βασικών προϊόντων της περιοχής, όπως το ροδάκινο, το βαμβάκι και η κτηνοτροφία".Επίσης ως άμεσος στόχος τέθηκε η αύξηση των δυνάμεων του Κόμματος στους συλλόγους και τους συνεταιρισμούς.

Σημαντικό μέρος των εργασιών της Συνδιάσκεψης απασχόλησε και η παρέμβαση στο κίνημα ειρήνης και σημειώθηκε ότι είναι προνομιακός χώρος για τη δημιουργία συσπειρώσεων ενάντια στην εφαρμογή της Ιμπεριαλιστικής Νέας Τάξης Πραγμάτων και με αφορμή τα προβλεπόμενα υπερεξοπλιστικά προγράμματα της χώρας μας. Αποφασίστηκε πως πρέπει να συνεχιστεί με εντατικούς ρυθμούς η δουλιά της Οργάνωσης στην κατεύθυνση διεκδίκησης διενέργειας δημοψηφίσματος για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και μπήκε στόχος να μαζέψουν 20.000 υπογραφές κάτω από αυτό το αίτημα ως το τέλος του χρόνου. Επίσης συζητήθηκαν και οι κατευθύνσεις για τη δουλιά της Οργάνωσης στο χώρο της παιδείας, της υγείας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Απαραίτητες προϋποθέσεις για να προχωρήσουν όλοι οι παραπάνω στόχοι, σημειώθηκε πως είναι η αποφασιστική βελτίωση της λειτουργίας των ΚΟ, η ανάπτυξη των κομματικών δυνάμεων, η ενίσχυση των κομμουνιστικών χαρακτηριστικών των κομματικών μελών και ο σωστός προσανατολισμός δράσης της ΚΟΒ. Η συνδιάσκεψη ολοκληρώθηκε με την εκλογή των νέων καθοδηγητικών οργάνων. Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας εκλέχθηκε ο Ηλίας Γκουτζηγιάννης,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ