Πέμπτη 4 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΟΤΗΝΗ
Οχι σε ενέργειες που δημιουργούν προβλήματα

Ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας Πολιτών για Δημοκρατικά, Κοινωνικά και Πολιτιστικά Δικαιώματα, σχετικά με το θέμα του μειονοτικού σχολείου και τη διαχείριση στα βακούφια

Η Πρωτοβουλία Πολιτών για Δημοκρατικά, Κοινωνικά και Πολιτιστικά Δικαιώματα, που δραστηριοποιείται στην Κομοτηνή, με ανακοίνωσή της αναφέρει ότι καταστάσεις όπως η κλήρωση για την εισαγωγή στην πρώτη τάξη του "Τζελάρ Μπαγιάρ" ή ο διορισμός διαχειριστικής επιτροπής για τη βακούφικη περιουσία, συμβάλλουν στο να μην αισθάνονται ισότιμοι πολίτες ένα κομμάτι του λαού του νομού.

Η Πρωτοβουλία Πολιτών δημιουργήθηκε από πολίτες του νομού Ροδόπης στα τέλη του Φλεβάρη του 1996. Βασικός στόχος της είναι η αντιμετώπιση του εθνικισμού, του σοβινισμού και του ρατσισμού μέσα από δραστηριότητες που θα ενώνουν τους εργαζόμενους και θα αντιμετωπίζουν καταστάσεις που συνιστούν αντιδημοκρατική συμπεριφορά ή συμπεριφορά άνισης μεταχείρισης. Σε αυτήν συμμετέχουν πολίτες ανεξάρτητα από κομματική ένταξη και εθνική, γλωσσική, θρησκευτική διαφορά.

Στην ανακοίνωση διαμαρτυρίας της Πρωτοβουλίας, που κοινοποιήθηκε στους βουλευτές του νομού, στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, στα Δημοτικά και Κοινοτικά Συμβούλια, στις πρυτανικές αρχές και σε μαζικούς φορείς, αναφέρεται ότι η επιτροπή εκφράζει τη διαφωνία της γιατί:

- Η κυβέρνηση εξακολουθεί, παρά τη γενική κατακραυγή, να εφαρμόζει το απαράδεκτο μέτρο της επιλογής των μαθητών που επιθυμούν να φοιτήσουν στην πρώτη τάξη του "Τζελάρ Μπαγιάρ" (γυμνάσιο, λύκειο για παιδιά της μειονότητας) με κλήρωση με το πρόσχημα των κτιριακών προβλημάτων. Αποτέλεσμα είναι να ικανοποιηθούν μόνο 65 από τις 160 αιτήσεις μαθητών και τα υπόλοιπα παιδιά να εκβιάζονται ή να σταματήσουν το σχολείο ή να φοιτήσουν σε σχολεία της Τουρκίας ή να συνεχίσουν σε ελληνικό γυμνάσιο όπου οι δυσκολίες είναι τεράστιες.

- Με κυβερνητική απόφαση διορίστηκε και πάλι για τρία χρόνια πενταμελής διαχειριστική επιτροπή της βακούφικης περιουσίας της Κομοτηνής και με αυτόν τον τρόπο συνεχίζεται η αντιδημοκρατική συμπεριφορά και παρατείνεται η εκκρεμότητα. Η Πρωτοβουλία πιστεύει ότι η κυβέρνηση άμεσα πρέπει να δώσει λύση, καταργώντας τη σχετική απόφαση και επαναφέροντας το καθεστώς αυτοδιοίκησης και εκλογής μίας διαχειριστικής επιτροπής για όλα τα βακούφια, όπως ίσχυε πριν το 1967.

Προχτές για το θέμα των βακουφιών 200 περίπου άτομα μαζεύτηκαν σε τζαμί της Κομοτηνής, ενώ πολύ λιγότεροι έκαναν αργότερα καθιστική διαμαρτυρία που οργανώθηκε από την αυτοαποκαλούμενη "επιτροπή τουρκικής μειονότητας".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επαφές του Ερντογάν στην Κομοτηνή(2017-12-09 00:00:00.0)
Αλλη μια «συμμαχία»(2002-08-09 00:00:00.0)
Αντιπολεμικές εκδηλώσεις σε Καβάλα και Φλώρινα(2001-03-02 00:00:00.0)
Αναμενόμενη η διγλωσσία από τον Ελληνα ΥΠΕΞ(2000-03-18 00:00:00.0)
Επιμένουν τρομοκρατικά(1997-05-22 00:00:00.0)
Επιμένουν τρομοκρατικά(1997-05-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ