Τρίτη 30 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΤΑ
Αναστολή της απεργίας με συμφωνία για αυξήσεις

Απόφαση για αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων, που επρόκειτο τελικά να αρχίσουν σήμερα - η έναρξή τους είχε ήδη ανασταλεί κατά μία μέρα με απόφαση του Σαββάτου - πήρε αργά χτες το βράδυ η διοίκηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους ΟΤΑ. Η απόφαση για την αναστολή πάρθηκε μετά από συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της ΠΟΕ - ΟΤΑ, της ΚΕΔΚΕ και της ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών. Η συμφωνία προβλέπει τη μονιμοποίηση των εργαζομένων που σήμερα εργάζονται με σύμβαση αορίστου χρόνου. Καθώς από τη μονιμοποίηση θα προκύψει πλεόνασμα περίπου 4 δισ. - κύρια από τη διαφορά ανάμεσα στις ασφαλιστικές εισφορές του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα - συμφωνήθηκε η διαφορά αυτή να καταβληθεί ως αύξηση στο εισόδημα των εργαζομένων. Υπολογίζεται ότι η αύξηση αυτή αντιστοιχεί σε 15.000 δρχ. ανά εργαζόμενο και θα καταβληθεί αναδρομικά από την 1/4/96. Στη συμφωνία περιέχεται δέσμευση του υπουργείου Εσωτερικών ότι θα γίνουν άμεσα οι 5.500 προσλήψεις μονίμων που είναι αναγκαίοι για να καλυφθούν τα κενά στους Οργανισμούς Εσωτερικής Υπηρεσίας των δήμων και κοινοτήτων. Προβλέπεται επίσης αύξηση του ωρομίσθιου για τις Κυριακές, τις αργίες και τις βραδινές ώρες, καθώς και επέκταση του επιδόματος παραμεθόριων περιοχών και στους εργαζόμενους των ΟΤΑ σ' αυτές τις περιοχές.

Ανοιχτό, ωστόσο, παρέμεινε το οξύτατο πρόβλημα που δημιουργείται με τις ιδιωτικοποιήσεις δημοτικών υπηρεσιών, τις οποίες ενθαρρύνει η κυβερνητική πολιτική, οδηγώντας τους ΟΤΑ σε κατάσταση οικονομικής ασφυξίας.

Σε ό,τι αφορά τις μονιμοποιήσεις, το υπουργείο ανέλαβε την υποχρέωση να προωθηθεί στη Βουλή η σχετική ρύθμιση μέσα στην επόμενη βδομάδα.

Ως ένα βαθμό ικανοποιητικές χαρακτήρισαν οι συνδικαλιστές τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση και με αυτήν την εκτίμηση η ΕΕ της ΠΟΕ - ΟΤΑ πρότεινε την αναστολή των κινητοποιήσεων. Ο γραμματέας της Ομοσπονδίας και επικεφαλής της "Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας", Γ. Στρατηγός,σημείωσε ότι για μια ακόμα φορά επιβεβαιώθηκε πως είναι οι αγώνες αυτοί που αναγκάζουν τις κυβερνήσεις να δίνουν λύσεις και αναφέρθηκε ειδικά στην ως ένα βαθμό κάλυψη κάποιων απωλειών του εισοδήματος, καθώς και τις μονιμοποιήσεις που θα γίνουν τελικά, κόντρα στη λογική της πολυδιάσπασης των εργαζομένων. Ο ίδιος επισήμανε ότι, καθώς το πρόβλημα των ιδιωτικοποιήσεων και τα ασφαλιστικά - συνταξιοδοτικά παραμένουν ανοιχτά, "παραμένει και η ανάγκη συσπείρωσης, ώστε μέσα από τα σωματεία, ενωμένοι και αγωνιστικά, να παλέψουμε για λύσεις προς όφελος των δημοτών και των εργαζομένων. Η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα", κατέληξε, έδωσε το αγωνιστικό της "παρών" σε όλες τις κινητοποιήσεις και θα συνεχίσει να το δίνει σε κάθε προσπάθεια για την προάσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων".

Στην Αθήνα

Με μία επί τροχάδην κινητοποίηση του μηχανισμού, που χρησιμοποιείται κυρίως ως απεργοσπαστικός στις κινητοποιήσεις των υπολοίπων εργαζομένων, απάντησε χτες η ηγεσία της ΠΟΠ - ΟΤΑ (καλύπτει τους συμβασιούχους) στην πιθανότητα υπογραφής συμφωνίας, που αντικειμενικά υποβαθμίζει περισσότερο το ρόλο της. Με αιτήματα που ενισχύουν την αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων διοργάνωσε κινητοποίηση συμβασιούχων, που με φορτηγά του Δήμου Αθήνας συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο Εσωτερικών. Στη συνάντηση με τον υφυπουργό, Λ. Παπαδήμα,ζήτησαν και πάλι τη μετατροπή των συμβάσεων των μονιμοποιημένων εργαζομένων σε αορίστου χρόνου (σ.σ. προκύπτει πράγματι έτσι μία μισθολογική αναβάθμιση) και την εφαρμογή της διασπαστικής σύμβασης που είχαν υπογράψει με το Δήμο Αθηναίων. Ο υφυπουργός απέφυγε να πάρει καθαρή θέση για τη συγκεκριμένη σύμβαση, ενώ για τις εργασιακές σχέσεις επικαλέστηκε τη συναρμοδιότητα και άλλων υπουργείων. Ο πρόεδρος της ΠΟΠ - ΟΤΑ, Ζ. Πέρρος,δήλωσε ότι, καθώς οι απαντήσεις δεν είναι ικανοποιητικές, η απεργία στην Αθήνα θα συνεχιστεί και σήμερα, με ενδεχόμενο να προκηρυχτούν στη συνέχεια κυλιόμενες 48ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ