Τρίτη 30 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ"
"Ανθρακες ο θησαυρός... "

Οταν την περασμένη Πέμπτη ο υπουργός Παιδείας κήρυττε την έναρξη του 1ου Πανελλήνιου Μαθητικού Συμποσίου, σίγουρα δε φαντάζονταν την εξέλιξη, αλλά και το αποκορύφωμά του. Αντί για φιέστα "διαλόγου και συναίνεσης", το Συμπόσιο μετατράπηκε σε βήμα καταγγελίας της αντιεκπαιδευτικής κυβερνητικής πολιτικής. Ενώ το Σάββατο το μεσημέρι, οι κληρωμένοι αντιπρόσωποι έκλεισαν για μισή ώρα μια λωρίδα της οδού Πανεπιστημίου, φωνάζοντας "θέλουμε σχολεία, καθηγητές, βιβλία και όχι διαβατήρια για την ανεργία", "αυτό το υπουργείο δεν είναι της παιδείας, είναι της ΕΟΚ και της ολιγαρχίας" κλπ.

Κάθε έκφραση των μαθητών των γυμνασίων και λυκείων της χώρας που συμμετείχαν στο Συμπόσιο, ήταν μια καταγγελία για τη σημερινή εκπαιδευτική πραγματικότητα. Οι τραγικές ελλείψεις του δημόσιου σχολείου φάνηκαν σε όλη τους τη διάσταση από αυτούς που τις βιώνουν καθημερινά. Οι διπλές και τριπλές βάρδιες, ο σχεδόν ανύπαρκτος τεχνικός εξοπλισμός, τα σχολεία - ερείπια, οι κενές θέσεις καθηγητών, τα αναχρονιστικά προγράμματα σπουδών μπήκαν στο στόχαστροόλωντων μαθητών.

Ανακοίνωση της Μαθητικής Επιτροπής της ΚΝΕ

Σε ανακοίνωσή της η Μαθητική Επιτροπή του ΚΣ της ΚΝΕ αναφέρει: "Το "Μαθητικό Συμπόσιο", που οργανώθηκε στα γρήγορα με συνοπτικές διαδικασίες, κληρωτίδες, διορισμούς και προαποφασισμένα θέματα από το υπουργείο Παιδείας έληξε και αποδείχτηκε περίτρανα ότι τελικά "άνθρακες ήταν ο θησαυρός". Η φιέστα που προετοίμαζε η κυβέρνηση με τη συμμετοχή της ηγεσίας της ΟΛΜΕ, με σκοπό να "ντύσει" με το περιτύλιγμα της δημοκρατίας και του διαλόγου την αντιδραστική πολιτική, έπεσε στο κενό.

Οι μαθητές αντιστάθηκαν σε ολόκληρη την προσυμποσιακή διαδικασία, αλλά και κατά την 3ήμερη διάρκεια του "Συμποσίου" με καταγγελίες σχολείων, τη μαχητική παρουσία εκπροσώπων σχολείων, την καθιστική διαμαρτυρία, παρά τον αυταρχισμό έξω από το ξενοδοχείο "Τιτάνια", αλλά και με τις ομιλίες τους, μετέτρεψαν το βήμα του συμποσίου, σε βήμα καταγγελίας των αντιδημοκρατικών μεθοδεύσεων και της αντιεκπαιδευτικές κυβερνητικής πολιτικής.

Ταυτόχρονα, αναδείχτηκε ότι όλο και περισσότερο ωριμάζουν αγωνιστικές διαθέσεις στους μαθητές και είναι επιτακτική ανάγκη η κοινή δράση μαθητών, εκπαιδευτικών, γονιών σ' ένα μαχητικό μέτωπο παιδείας. Σ' ένα μέτωπο παιδείας, που θα διεκδικεί την ουσιαστική αναβάθμιση της δημόσιας, δωρεάν παιδείας για όλους, κατάτης κυβερνητικής πολιτικής και των επιλογών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η Μαθητική Επιτροπή του ΚΣ χαιρετίζει όλους τους μαθητές, όλους τους καθηγητές, που με τη μαχητική στάση τους χάλασαν τη βιτρίνα, που με επιμέλεια προσπάθησε η κυβέρνηση να φτιάξει. Καλεί όλους τους μαθητές να συσπειρωθούν στις μαθητικές κοινότητες, τα μαθητικά συμβούλια και να συνεισφέρουν στην πολύμορφη και αγωνιστική δράση τους. Να μετατρέψουν τις μαθητικές κοινότητες σε κάστρα δημιουργίας και μαθητικής δράσης, για το δικαίωμα στη μόρφωση και τη ζωή.

Η επίθεση που δέχονται οι μαθητές και γενικότερα η νεολαία στα δικαιώματά της είναι συνεχής. Ο αγώνας θα είναι διαρκείας. Στους επόμενους μήνες, μέσα στο καλοκαίρι, η κυβέρνηση θα επιδιώξει να περάσει νέες αντιδραστικές ρυθμίσεις για τον τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ - ΤΕΙ, το περιεχόμενο σπουδών, την ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων, τη νομαρχιακή αποκέντρωση.

Στις 8 του Μάη οι εκπαιδευτικοί προχωρούν σε απεργία, ενώ οι φοιτητικοί σύλλογοι αρχίζουν και περνούν αποφάσεις για αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Η Μαθητική Επιτροπή του ΚΣ καλεί όλα τα μέλη και τους φίλους της ΚΝΕ να πρωτοστατήσουν στα σχολεία τους, ώστε η 8 Μάη να αποτελέσει μια αρχή της συντονισμένης - αγωνιστικής απάντησης στην κυβέρνηση και στα κόμματα, που ψηφίζοντας τη Συνθήκη Μάαστριχτ υποδίκασαν το παρόν και το μέλλον της παιδείας και του τόπου".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ