Τρίτη 30 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αυτή η γενιά δεν το βάζει κάτω

Στόχους για την παραπέρα δράση των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, που, ως αυτονόητο, συνεχίζεται, καθόρισαν το Σαββατοκύριακο οι αντιπρόσωποι που πήραν μέρος στο 7ο Συνέδριο της ΠΕΑΕΑ

"Γιόμισε ο τόπος, τ' άσπρα μαλλιά θυμήθηκαν... ". Εκεί, στο χώρο του Πολυτεχνείου, η Ελλάδα του ΕΑΜ, η Ελλάδα του ΕΛΑΣ και του Δημοκρατικού Στρατού, έδωσε για δυο μέρες, το Σαββατοκύριακο, και πάλι το "παρών", έφερε μνήμες από το παρελθόν, μίλησε για το παρόν και έστειλε μήνυμα ελπίδας για το μέλλον. Αντιπρόσωποι απ' όλη τη χώρα πήραν μέρος στο 7ο Τακτικό Συνέδριο της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ), κατέθεσαν τον πλούσιο απολογισμό της δράσης τους, μια δράση που παραμένει συνεπής σε ό,τι και για ό,τι πάλεψαν εκείνα τα χρόνια. Αμούστακοι πολλοί τότε, ασπρομάλληδες σήμερα. Η ζωντάνια τους, όμως, θύμιζε έφηβους ανθρώπους, γεμάτους ανησυχίες και ερωτηματικά για το αβέβαιο μέλλον αυτού του κόσμου. Μπροστά σ' αυτό το μέλλον, η γενιά της Αντίστασης εμφανίστηκε αποφασισμένη να αντισταθεί για ακόμα μια φορά, να σταθεί "εμπόδιο" στα σχέδια των ιμπεριαλιστών, αυτή τη φορά στα σχέδια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, ώστε να μην ξαναζήσει η ανθρωπότητα τις συνέπειες ενός παγκοσμίου πολέμου.

Ο χώρος του συνεδρίου, εκτός από συμβολικός - ένα σύγχρονο κάστρο ελευθερίας πλάι στα ανάλογα κάστρα που έστησε αυτή η γενιά, λειτούργησε και σαν τόπος συνάντησης συναγωνιστών, που είχαν καιρό να βρεθούν, που είχαν πολλά να πουν. Οχι μόνο μέσα στην αίθουσα, αλλά κι έξω απ' αυτήν, στα πηγαδάκια, στις συζητήσεις ανακατεύονταν οι εκτιμήσεις για το σήμερα με τις μνήμες από το τότε. Στις δύο μέρες του συνεδρίου, οι ομιλητές κατέθεσαν σειρά προτάσεων και οριοθέτησαν το σχέδιο δράσης τους για τα επόμενα δυο χρόνια. Μίλησαν τόσο για τον εμπαιγμό τους από την κυβέρνηση της ΝΔ, που έκοψε και τα ελάχιστα εκείνα ψίχουλα των συντάξεων που είχαν δοθεί, όσο και για το προεκλογικό παιχνίδι που έπαιξε το ΠΑΣΟΚ στην "πλάτη" τους, που έταξε δικαίωση και αποκατάσταση των αγωνιστών, χωρίς να υλοποιήσει τις υποσχέσεις του. "Ξεκίνημα για νέους αγώνες", χαρακτήρισαν το συνέδριό τους κι είναι αυτή η φράση που φανερώνει, επίσης, τη διάθεση αυτής της γενιάς να μην το βάλει κάτω, να μεταλαμπαδεύσει το φως των ιδανικών και των οραμάτων της στους νέους ανθρώπους.

Στο συνέδριο συμμετείχαν βετεράνοι του πολέμου απ' όλες τις βαλκανικές χώρες, την Κύπρο, τη Ρωσία και τη Γαλλία. Στους χαιρετισμούς τους, τόνισαν ότι οι λαοί όλα αυτά τα χρόνια δεν είχαν να χωρίσουν τίποτα μεταξύ τους, αλλά, αντίθετα, έχουν να επιδείξουν ευεργετικά αποτελέσματα από τη συνεργασία μεταξύ τους. Σήμερα όσο ποτέ, υπογράμμισαν οι βετεράνοι αγωνιστές, "χρειάζεται οι λαοί να δημιουργήσουν ένα αντιιμπεριαλιστικό μέτωπο, ενάντια στη "νέα τάξη πραγμάτων"".

Το συνέδριο τίμησε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον επίτιμο Πρόεδρο του Κόμματος Χ. Φλωράκη,τον βουλευτή Σπ. Στριφτάρη και την Λ. Λογαρά.Στο χαιρετισμό του, ο Χ. Φλωράκης σημείωσε: "Μου έρχονται μνήμες από το παρελθόν στο μυαλό μου, μνήμες από τους αγώνες για την απελευθέρωση της Ελλάδας από το χιτλερικό στρατό. Οταν με ρωτούν οι νέοι, συνέχισε, από πού αντλούσαν τη δύναμη όλοι αυτοί που αγωνίστηκαν με συνέπεια και θάρρος, η απάντηση που δίνω είναι ότι αγαπούσαν την πατρίδα μας και αγωνίστηκαν για να δουν την Ελλάδα ελεύθερη και δίκαιη. Δίκαιη, όμως, δεν έγινε. Αρκεί να δούμε τις εξελίξεις στη χώρα μας και τότε θα καταλάβουμε γιατί ποτέ δεν επιτεύχθηκε να υπάρχει μια Ελλάδα δίκαιη, που θα δίνει ίσες ευκαιρίες σε όλους τους πολίτες της".

Στο συνέδριο παραβρέθηκαν επίσης αντιπροσωπεία της ΚΝΕ, της ΠΟΑΕΑ, πρεσβευτές από πρώην σοσιαλιστικές χώρες, αντιπρόσωποι από 10 ΕΑΜογενείς Ενώσεις, ο Β. Μαχαίρας από την ΕΕΔΥΕ, ο Ν. Καραντηνός εκ μέρους των αντιστασιακών δημοσιογράφων κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ