Σάββατο 27 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Για να γυρίσει ο ήλιος...

Του Γιώργη ΜΩΡΑΪΤΗ

Το 15ο Συνέδριο του ΚΚΕ θα μείνει στην ιστορία ως ένα από τα σημαντικότερα Σώματα. Γιατί, σ' αυτή την κρίσιμη καμπή, έχει αποστολή να δώσει στο Κόμμα και στο λαϊκό κίνημα, πρώτα και κύρια, καινούργιο, αντάξιο του ΚΚΕ, μαρξιστικό - λενινιστικό πρόγραμμα. Να καθορίσει, στις νέες συνθήκες, τη στρατηγική και την τακτική του. Είναι βέβαιο, θα τα καταφέρει. Εδώ θα θέλαμε να ασχοληθούμε με το χαρακτήρα της εποχής μας και τις προοπτικές του σοσιαλισμού. Θέμα κεφαλαιώδους σημασίας, που φέρνει στην επικαιρότητα το Σχέδιο Προγράμματος της ΚΕ του ΚΚΕ για το Συνέδριο και συζητείται με πολύ ενδιαφέρον.

***

"Από τις αρχές του 20ού αιώνα (αναφέρεται στο Σχέδιο Προγράμματος) εγκαινιάστηκε η έναρξη μιας νέας εποχής, της εποχής μετάβασης από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό. Το ξέσπασμα της Μεγάλης Οχτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης, η εμφάνιση του πρώτου σοσιαλιστικού κράτους, της Σοβιετικής Ενωσης, η διαμόρφωση του παγκόσμιου σοσιαλιστικού συστήματος, επιβεβαίωσαν το μεταβατικό χαρακτήρα της εποχής. Οι αντεπαναστατικές αλλαγές - ανατροπές, που συνέβησαν στο τέλος του 20ού αιώνα, δεν αλλάζουν το χαρακτήρα της εποχής. Παραμένει η νομοτελειακή αναγκαιότητα για τη σοσιαλιστική επανάσταση και την κομμουνιστική προοπτική, την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Η εποχή μας είναι εποχή μετάβασης από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό, καθώς οξύνθηκαν όλες οι βασικές εκδηλώσεις και τα χαρακτηριστικά του ιμπεριαλισμού".

Οσο δύσκολη κι αν είναι σήμερα για τον κομμουνισμό η κατάσταση - μετά την ανατροπή του "υπαρκτού σοσιαλισμού" στην Ευρώπη και προπάντων στην ΕΣΣΔ, και την αλλαγή υπέρ του καπιταλισμού, πρόσκαιρα, του συσχετισμού δυνάμεων - η κοινωνία "νομοτελειακά" προς τα κει θα βαδίσει. Δε γίνεται αλλιώς. (Είτε αρέσει είτε όχι ο ιστορικός υλισμός). Το έχουν αντιληφθεί ακόμα και πιστοί ιδεολογικοί εκπρόσωποι του κεφαλαίου, που διαθέτουν νου και γνώση και δεν έχουν τυφλωθεί από στείρο φανατισμό. Στον Τύπο εμφανίζονται φιλόσοφοι, πολιτικοί, επιστήμονες του Δυτικού Κόσμου, που διαψεύδουν πως "ο κομμουνισμός πέθανε"! Ηρθαν εξάλλου και οι γνωστές πρόσφατες εξελίξεις - σαν δειλή έστω αχτίδα μιας κυοφορούμενης αντίστροφης μέτρησης - στον ανατολικό κόσμο και στη Ρωσία, που αναιρούν τα περί "αιωνιότητας του καπιταλισμού"!

Ναι! Χωρίς αμφιβολία. Είμαστε στην εποχή περάσματος από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό! (Ας το κρατήσουν υπό σημείωση οι αντίπαλοί μας, αν θέλουν). Πιστεύουμε, μάλιστα, και θέλουμε να το πούμε με στεντόρεια φωνή, προς κάθε κατεύθυνση: Η ζωντανή φλόγα της Παρισινής Κομμούνας, τον 19ο αιώνα, και η τεράστια ακτινοβολία της ρούσικης Οκτωβριανής Επανάστασης, τον 20ό αιώνα, θα μεταλαμπαδευτούν, με ασύλληπτη δύναμη, στον 21ο αιώνα. (Ε, πώς να το κάνουμε;) Τους νόμους της κοινωνικής εξέλιξης οι άνθρωποι δεν είναι σε θέση να τους καταργήσουν. Δρουν ανεξάρτητα απ' τη θέλησή τους. Το μόνο που μπορούν είναι να τους επιβραδύνουν ή να τους επιταχύνουν.

***

Η ανθρωπότητα - σύμφωνα με τη μεγαλοφυή πρόβλεψη του Μαρξ και του Ενγκελς - θα περάσει οπωσδήποτε "από το βασίλειο της αναγκαιότητας στο βασίλειο της ελευθερίας". Η κοινωνία ήδη έχει φτάσει σε οριακό σημείο. Η ζωή όλο και περισσότερο επαληθεύει και δικαιώνει τον Λένιν, ότι "ο ιμπεριαλισμός είναι το ανώτατο και τελευταίο στάδιο του καπιταλισμού". Η αγιάτρευτη γενική κρίση του ιμπεριαλισμού, που είναι ολόπλευρη και βαθαίνει, οι αξεπέραστες αντιθέσεις, ανάμεσα στις ΗΠΑ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ - ΙΑΠΩΝΙΑ, που όλο και θα οξύνεται, κάθε άλλο παρά αποτελούν "καλό οιωνό" γι' αυτό το γερασμένο (και "σάπιο ως το μεδούλι") κοινωνικό σύστημα. Ο κόσμος ξέρει, αφού το βιώνει (και "το ζει στο πετσί του") τι πάει να πει καπιταλισμός στο στάδιο του ιμπεριαλισμού. Είναι το σύστημα όπου κυριαρχούν τα μονοπώλια, οι πολυεθνικές, η χρηματιστική ολιγαρχία. Στηρίζεται στην άγρια εκμετάλλευση της εργατικής τάξης και γενικά των εργαζομένων. Στην καταπίεση ολόκληρων λαών και χωρών. Στη βία, τον εξανδραποδισμό, τη ληστεία. Εχει, ως κύριο χαρακτηριστικό, την επιθετικότητα, τις επεμβάσεις, τους πολέμους. Για την κατάκτηση "νέων αγορών", τις "ζώνες επιρροής", το "ξαναμοίρασμα του κόσμου", την "παγκόσμια κυριαρχία". Κυνηγώντας, με όλα τα μέσα, το ανώτατο κέρδος και την ικανοποίηση των άνομων συμφερόντων του. Αντιστρατεύεται τον πολιτισμό, καταπατά τις αξίες, καπηλεύεται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Και "δεν έχει ούτε ιερό, ούτε όσιο". Αποτελεί την πιο στυγνή έκφραση της σύγχρονης βαρβαρότητας.

***

Αυτό το απάνθρωπο σύστημα "έφαγε τα ψωμιά του". Η ιστορία το 'χει καταδικάσει αμετάκλητα. Οσο κι αν είναι ακόμα κυρίαρχο και φαίνεται ισχυρό - εξ αιτίας της προσωρινής υποχώρησης του επαναστατικού κινήματος - διάγει, ιστορικά, την τελευταία περίοδο του "αμαρτωλού βίου" του. Και κανένα "θαύμα" δεν μπορεί να το σώσει. (Ούτε το περιλάλητο Μάαστριχτ. Ούτε και η - νεοχιτλερικής έμπνευσης - διαβόητη "Νέα Τάξη"). Θα 'ρθει η μέρα που θα είναι παρελθόν και κακή ανάμνηση. (Οπως προηγούμενα η δουλεία και η φεουδαρχία). Θα το γκρεμίσει η κινητήρια δύναμη της ιστορίας: Η ασίγαστη ταξική πάλη της εργατικής τάξης και των συμμάχων της. Οταν φτάσει στην ανώτερη φάση της, στην επανάσταση. Τότε θα παραχωρήσει τη θέση του στο σοσιαλισμό. Το διάδοχο σύστημα - πρώτη βαθμίδα του κομμουνισμού - που έχει προορισμό να καταργήσει την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο και ν' ανοίξει το δρόμο στην αταξική κοινωνία.

Ο κομμουνισμός θα είναι "η νιότη του κόσμου" και η κοινωνία του "ανατέλλοντος ανθρώπου". Τη Βάση του συστήματος θα αποτελούν: Απρόσκοπτα αναπτυσσόμενες, υψηλού επιπέδου, παραγωγικές δυνάμεις. Με πλήρη αξιοποίηση των επιτευγμάτων της επιστημονικο - τεχνολογικής επανάστασης. Και άρτια εναρμονισμένα (ταιριαστές στον άνθρωπο - δημιουργό) σχέσεις παραγωγής. Το εποικοδόμημα - πολιτικό και νομικό καθεστώς - θα στηρίζει και θα υπηρετεί την κοινωνία. Οι κατακτήσεις και τα δικαιώματα των πολιτών θα είναι πλήρως διασφαλισμένα και κατοχυρωμένα. Τα μέσα παραγωγής θ' ανήκουν στο κοινωνικό σύνολο. Στο κέντρο της προσοχής θα είναι ο παράγοντας άνθρωπος. Με την αφθονία αγαθών θα ικανοποιούνται οι διαρκώς αυξανόμενες υλικές και πνευματικές ανάγκες του.

Στη διαδικασία μετάβασης από το παλιό σύστημα στο καινούργιο, βασικός όρος επιτυχίας πρέπει να είναι η μελέτη και αξιοποίηση της πλούσιας εμπειρίας (θετική και αρνητική) από την οικοδόμηση του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ και τις άλλες χώρες. Και τα "παθήματα" - από την αντεπανάσταση και τις ανατροπές - να γίνουν διδάγματα και "μαθήματα". Αν έχει κάποιο νόημα η καινοφανής θεωρία για το "τέλος των ιδεολογιών" (όπως και η παλιότερη για το "τέλος της ιστορίας" κλπ.) αυτό μάλλον αφορά την κυρίαρχη (για την ώρα) αστική ιδεολογία και τις "παραφυάδες" της. (Τη "θεραπαινίδα" του κατεστημένου που υπερασπίζεται, καλύπτει, δικαιώνει και αγιάζει με τα μέσα που διαθέτει όλα του τα ανομήματα). Ενώ αναπότρεπτα, νικήτρια, κυρίαρχη και αιώνια, θα καταστεί τελικά, η μοναδικά αληθινή και επιστημονική ιδεολογία, η μαρξιστική.

***

Εμείς πιστεύουμε ακράδαντα σ' αυτά. Οι αντίπαλοί μας ίσως μας θεωρούν "αιθεροβάμονες". (Κάνουν λάθος). Είμαστε ρεαλιστές. Εχομε μεγάλα οράματα. Εχομε πανανθρώπινα ιδανικά. Κάποιοι δικοί μας τα εγκατέλειψαν. (Κώλωσαν απ' τις δυσκολίες, άλλαξαν τοποθέτηση). Εμείς δεν αλλάξαμε. Συνεχίζουμε τον τίμιο αγώνα. Πάμε "κόντρα στις θύελλες". Από την πίστη στην ιδεολογία μας και στην ηρωική μας κληρονομιά, αντλούμε δύναμη, έμπνευση, αισιοδοξία. Χαράζουμε για το μέλλον ελπιδοφόρα προοπτική. Με στρατηγικό σκοπό τη σοσιαλιστική επανάσταση και άμεσο πολιτικό στόχο το αντιιμπεριαλιστικό - αντικαπιταλιστικό - δημοκρατικό μέτωπο. Και τραβάμε με τόλμη και θάρρος μπροστά.

Ξέρουμε. Ο δρόμος μας είναι δύσκολος κι ανηφορικός. Και "για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλιά πολλή"!... Αλλ' έχομε εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας. Η αντοχή μας είναι ακατάβλητη. Δε μας τρομάζουν εμπόδια, δοκιμασίες και θυσίες. Οταν παλεύεις για το δίκιο είσαι ακατανίκητος. Μέσα απ' τις συνθήκες που ζούμε - κρίση, ανεργία, άγχος, λιτότητα, χάος, διαφθορά, αμοραλισμό, υποτέλεια, "ύφος και ήθος" της άρχουσας τάξης και του δικομματισμού - φαντάζει αδιανόητη στον Ελληνα εργαζόμενο και ιδίως στη νεολαία, η αναζήτηση "καλύτερης μοίρας" όπου αλλού, εκτός απ' το ΚΚΕ. Θα ήτανε ματαιοπονία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επεσαν οι φράχτες της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας(2007-11-27 00:00:00.0)
Η κληρονομιά του Οχτώβρη όπλο για το σύγχρονο επαναστατικό κίνημα!(2007-11-20 00:00:00.0)
Τα διδάγματα του Οχτώβρη καθοδηγούν την πάλη μας(2007-11-07 00:00:00.0)
Σήμανε το πέρασμα από το βασίλειο της ανάγκης στο βασίλειο της ελευθερίας(2007-11-04 00:00:00.0)
Ο 21ος αιώνας θα φέρει νέες επαναστατικές εφόδους και νίκες(2000-11-12 00:00:00.0)
Η Επανάσταση(2000-11-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ