Σάββατο 27 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΗΤΣΟΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Επικίνδυνη τροφή

"Η κατάσταση, σήμερα, στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης είναι απαράδεκτη", τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Μήτσος Κωστόπουλος,προσθέτοντας ότι η τροφή που προσφέρουν, σε μεγάλο βαθμό, είναι αρκούντως επικίνδυνη. Στη συνέχεια επισήμανε ότι για το παραγόμενο έργο τρεις είναι οι κύριοι συντελεστές που ευθύνονται. Οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ, ορισμένοι δημοσιογράφοι και κάποιοι καλλιτέχνες.

Αναφερόμενος στους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ, τόνισε ότι πίσω από τα μεγάλης ακροαματικότητας κανάλια και ραδιόφωνα και τα έντυπα μεγάλης κυκλοφορίας, βρίσκονται εφοπλιστές, ιδιοκτήτες διυλιστηρίων πετρελαίου, μεγαλοεργολάβοι, μεγαλοεπιχειρηματίες, δηλαδή, ο σκληρός πυρήνας της ελληνικής αστικής τάξης. Πλάι σε αυτούς υπάρχουν ιδιοκτήτες ΜΜΕ με ρόλο αρκετά ύποπτο, όχι μόνο με την πολιτική, αλλά και την ποινική σημασία της λέξης. "Ολοι αυτοί που ελέγχουν την τέταρτη εξουσία έχουν συνείδηση ότι, για να διατηρήσουν την κυριαρχία τους, προοπτικά πρέπει να κάμπτουν τις αντιστάσεις, να διαμορφώνουν στους εργαζόμενους συνειδήσεις στρεβλές ή υποταγμένες. Και αυτό δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο με την ελεγχόμενη ενημέρωση, με παραγωγή έργου ψευδαισθήσεων, αποχαύνωσης, απονέκρωσης, απογοήτευσης, φόβου, τρόμου".

Στη συνέχεια, επισήμανε ότι το έργο αυτό το έχει αναλάβει μία μικρή ομάδα υποτίθεται δημοσιογράφων "που ο αριθμός τους δεν ξεπερνά τα δάχτυλα των χεριών. Ικανότατων κατά τα άλλα ατόμων όχι τόσο δημοσιογράφων, αλλά κυρίως μάνατζερ που παίζουν το ρόλο του εκτελεστή, του "μεταφραστή" της συνείδησης των μεγαλοκεφαλαιούχων και της μετατροπής της σε κοινή συνείδηση". Και πρόσθεσε: "Στο όνομα ότι "αυτό πουλάει", αυτοί οι "δημοσιογράφοι" αναδείχνουν γαργαλιστικές λεπτομέρειες του περιθωρίου της κοινωνικής ζωής, ενώ σκεπάζουν σκόπιμα κοινωνικά προβλήματα τεράστιας σημασίας".

Αναφερόμενος, εξάλλου, στο ρόλο κάποιων καλλιτεχνών είπε: "Το ζήτημα εδώ παρουσιάζεται πιο σύνθετο γιατί το παραγόμενο "προϊόν" έχει θετικές ή αρνητικές επιπτώσεις διαχρονικά". Και τόνισε: "Το εμφανιζόμενο ως δήθεν "χαλύβδινο" επιχείρημα ότι ο καλλιτέχνης είναι και αυτός άνθρωπος και πρέπει να ζήσει και για να ζήσει πρέπει να προσφέρει τις ικανότητές του στον άλφα ή τον βήτα επιχειρηματία, δεν πρέπει να μας εμποδίζει να κρίνουμε και μάλιστα με αυστηρότητα τους καλλιτέχνες. Τι πάει να πει "πρέπει να ζήσει"; Ολοι οι άνθρωποι πρέπει και θέλουν να ζήσουν. Το θέμα είναι με ποιο τρόπο και με ποια μέσα θα ζήσουν".

Καταλήγοντας υπογράμμισε: "Στο "δικαίωμα" των μεγιστάνων της ενημέρωσης να λένε "ελεύθερα" ό,τι τους καπνίσει, για να υπηρετήσουν συγκεκριμένα συμφέροντα θα πρέπει να αντιταχθεί η ελευθερία αντίστασης του κάθε ανθρώπου, του κάθε μαζικού φορέα, του κάθε πολιτικού, αν το θέλει και αποφασίσει να κόψει το κλαδί, ενάντια σε αυτή την κατάσταση".

Προηγουμένως, είχε κάνει σειρά προτάσεων εκτός τηςσύστασης Διακομματικής Επιτροπής όπως την τήρηση της νομοθεσίας για τα άσεμνα, τα πορνό, τις ροζ διαφημίσεις. Τη ριζική αναμόρφωση του ΡαδιοτηλεοπτικούΣυμβουλίου, τη ρύθμιση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του Τύπου, την ενίσχυση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, την οικονομική στήριξη δημοτικών πρωτοβουλιών στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση, καθώς και τον τοπικό Τύπο. Επίσης, την ίδρυση δημόσιου φορέα τηλεθέασης. "Δεν έχουμε αυταπάτες ότι χωρίς συνολική ανατροπή του πολιτικού σκηνικού που υπάρχει μπορεί να έχουμε ριζικές αλλαγές και στον τρόπο λειτουργίας στα ΜΜΕ. Ωστόσο, οφείλουμε να προτείνουμε αυτά τα μίνιμουμ μέτρα κατάργησης της ασυδοσίας των ΜΜΕ. Από την αποδοχή και υλοποίηση αυτών των μέτρων θα κριθεί τελικά η στάση του καθενός. Ιδού η Ρόδος", τόνισε ο Μ. Κωστόπουλος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ