Σάββατο 27 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΕΠΑΝΟΡΘΩΣΕΙΣ
Σε τέλμα η διεκδίκησή τους

Συζητήθηκε χτες στη Βουλή επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ

Σε τέλμα έχει περιέλθει το θέμα της διεκδίκησης των πολεμικών επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου από τη Γερμανία, όπως προκύπτει από απάντηση που έδωσε χτες στη Βουλή, σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γ. Ρωμαίος.

Ο υπουργός επιβεβαίωσε με επίσημο πλέον τρόπο ότι η Γερμανία δεν έχει απαντήσει στη ρηματική διακοίνωση της Ελλάδας της 14ης Νοέμβρη 1995 και παραδέχτηκε ότι ο χρόνος που έχει περάσει από τότε είναι μεγάλος. Πληροφόρησε δε τη Βουλή ότι το θέμα των ελληνικών διεκδικήσεων τέθηκε από τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη στον καγκελάριο Κολ κατά την πρόσφατη συνάντησή τους και οι δύο άνδρες συμφώνησαν να εξεταστεί από τα υπουργεία Εξωτερικών των δύο χωρών. "Υπάρχει - πρόσθεσε ο υπουργός χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις - μια επικοινωνία ανάμεσα στα δύο υπουργεία". Σχετικά με το κατοχικό δάνειο, η απάντηση του Γ. Ρωμαίου ήταν από αόριστη έως και αποπροσανατολιστική. Αφού είπε πως η χώρα μας δεν εγκαταλείπει τη διεκδίκησή του, πρόσθεσε: "Αν η επαφή και επικοινωνία με τη γερμανική κυβέρνηση σε κάποιο εύλογο χρονικό διάστημα δεν αποδώσει, η κυβέρνηση θα εξαντλήσει όλα τα νόμιμα μέσα που υπάρχουν". Επίσης ο υπουργός απάντησε και στο ζήτημα της διεκδίκησης επανορθώσεων από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, λέγοντας ότι αυτές οι διεκδικήσεις δεν εγκαταλείπονται, αλλά το θέμα είναι λεπτό διότι έχει δοθεί προτεραιότητα στις διεκδικήσεις που απορρέουν από το Β Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σχετικά με το ερώτημα του ΚΚΕ για την επιστροφή των αρχαιολογικών θησαυρών που άρπαξαν οι Γερμανοί από την Ελλάδα, ο Γ. Ρωμαίος είπε πως έχει συγκροτηθεί τριμελής επιτροπή υπό τον γγ του υπουργείου Πολιτισμού, η οποία καταγράφει τις περιπτώσεις, συλλέγει στοιχεία, "ώστε, όταν τεθεί το θέμα, να έχουμε ένα συγκροτημένο φάκελο με συγκεκριμένα και σαφή στοιχεία".

Τέλος, ο υπουργός ξεκαθάρισε - κι αυτό ήταν το μόνο σαφές σημείο της τοποθέτησής του - ότι η Ελλάδα δε δεσμεύεται από μυστικά πρωτόκολλα και συμφωνίες, που θα στοιχειοθετούσαν παραίτησή της καθ' οιονδήποτε τρόπο, από τη διεκδίκηση των προαναφερόμενων απαιτήσεών της.

Ο Σπ. Στριφτάρης

Στην παρέμβασή του, ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπ. Στριφτάρης υπογράμμισε την εύλογη ανησυχία του Κόμματος, αλλά και ευρύτερα του ελληνικού λαού για τη στασιμότητα που παρουσιάζει το θέμα των ελληνικών διεκδικήσεων απέναντι στη Γερμανία. "Εχουν περάσει - είπε - πάνω από πέντε μήνες και η Γερμανία δεν έχει απαντήσει στη ρηματική διακοίνωση της χώρας μας. Η κυβέρνηση πρέπει να πιέσει σ' αυτή την κατεύθυνση, να δούμε συγκεκριμένα τι σκέπτονται οι Γερμανοί διότι όσες απαντήσεις έχουν δοθεί, και από τον ίδιο τον Κολ, λένε ότι η Γερμανία δε συζητά καν να αποδώσει στη χώρα μας ό,τι της οφείλει με το κατοχικό δάνειο και τις επανορθώσεις".Οσον αφορά το ζήτημα των αρχαιολογικών θησαυρών, ο κομμουνιστής βουλευτής εξέφρασε την έκπληξή του για την απάντηση του υπουργού, υπογραμμίζοντας το ερώτημα γιατί τόσα χρόνια δεν έχει ετοιμαστεί ο φάκελος της υπόθεσης και δεν έχει γίνει η καταγραφή των απαραίτητων στοιχείων. Ζήτησε δε, η κυβέρνηση να κάνει ό,τι είναι δυνατόν, ώστε η επιτροπή που έχει συσταθεί να τελειώσει γρήγορα και το ζήτημα να τεθεί. Καταλήγοντας, ο Σπ. Στριφτάρης σημείωσε ότι εκλαμβάνεται ως θετικό γεγονός ότι η κυβέρνηση δηλώνει πως η χώρα μας δε δεσμεύεται από μυστικά πρωτόκολλα και συμφωνίες, που θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως παραίτησή της από τις διεκδικήσεις απέναντι στη Γερμανία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ