Σάββατο 27 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"Διευκρινίσεις" Βενιζέλου

Αντιδρά και η Ενωση Εισαγγελέων

Σε "διευκρινίσεις" υποχρεώθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης Ε. Βενιζέλος,μετά τη δήλωσή του προχτές το βράδυ στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, η οποία επεξεργαζόταν το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του σωφρονιστικού συστήματος. Ο υπουργός Δικαιοσύνης, απαντώντας στον πρόεδρο της Ενωσης Εισαγγελέων Α. Φάκο,είχε πει ότι επιφυλάσσεται "να ασκήσει κάθε αρμοδιότητά του" για την άποψη που διατύπωσε ο πρόεδρος της Ενωσης Εισαγγελέων πως "οι λαθρέμποροι πανηγυρίζουν", αναφερόμενος στη διάταξη του νομοσχεδίου, με την οποία αποκλείεται κατ' αρχάς η προσωρινή κράτηση για πλημμελήματα.

Με χτεσινή ανακοίνωσή του ο υπουργός Δικαιοσύνης διευκρινίζει ότι δεν ήταν στις προθέσεις του να ασκήσει πειθαρχική δίωξη κατά του προέδρου της Ενωσης Εισαγγελέων, λέγοντας χαρακτηριστικά: "Ελπίζω, όμως, να μη με θεωρεί κανείς τόσο αφελή, ώστε να πιστέψει ότι εννοούσα την πειθαρχική αρμοδιότητά μου κατά προέδρου δικαστικής ένωσης,όταν είναι γνωστό πόσο φειδωλοί είναι όλοι οι υπουργοί στην άσκηση παρόμοιας αρμοδιότητας". Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσής του μιλάει για "μία δήθεν απειλή, που ποτέ δε διατυπώθηκε".

Παράλληλα, ο Ε. Βενιζέλος επιμένει ότι το ύφος και η θέση του προέδρου της Ενωσης Εισαγγελέων Α. Φάκου ήταν "αδικαιολόγητο, ακραίο και ατεκμηρίωτο".

Στο επεισόδιο που έχει δημιουργηθεί τοποθετήθηκε και η Ενωση Εισαγγελέων, η οποία σε χτεσινή ανακοίνωσή της αναφέρει ότι είναι πρωτόγνωρη η συμπεριφορά του υπουργού Δικαιοσύνης, ο οποίος απείλησε τον πρόεδρο της Ενωσης Εισαγγελέων με πειθαρχική δίωξη και, όπως επισημαίνει, είναι η πρώτη φορά που υπουργός Δικαιοσύνης απειλεί δημόσια δικαστικό λειτουργό, επειδή εξέφρασε τις απόψεις του.

Η Ενωση Εισαγγελέων αναφέρει επίσης στην ανακοίνωσή της ότι η ελευθερία του λόγου είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη και θα συνεχίσει να εκφράζει τις απόψεις της.

  • Συνεδρίασε χτες και η Ολομέλεια της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, με θέμα το νομοσχέδιο για την τροποποίηση της ποινικής δικονομίας και σύμφωνα με πληροφορίες εκφράζει τη διαφωνία της στη διάταξη με την οποία καταργείται η προσωρινή κράτηση για πλημμελήματα.

Επίσης, η Ολομέλεια της Εισαγγελίας εξέφρασε τη γνώμη ότι δεν πρέπει να καταργηθεί η δυνατότητα που έχει σήμερα ο εισαγγελέας να ασκεί έφεση κατά αθωωτικών αποφάσεων των Μικτών Ορκωτών Δικαστηρίων και των Τριμελών Εφετείων Κακουργημάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ