Σάββατο 27 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"Στάχτη στα μάτια"

Ούτε λίγο - ούτε πολύ χτες το μεσημέρι η κυβέρνηση έκανε σαν να ανακάλυψε την πυρίτιδα... Τουλάχιστον, αυτό φάνηκε από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού και του υπουργού Εργασίας, οι οποίοι ανήγγειλαν ότι μετά από πολύχρονες μελέτες βρήκαν τη λύση για το πρόβλημα της ανεργίας. Και ποια είναι αυτή;

Αντί να ενισχύουμε τους ανέργους, λέει η κυβέρνηση, θα δώσουμε τα λεφτά στους εργοδότες, για να δημιουργήσουν επιδοτούμενες θέσεις εργασίας, στις οποίες θα απασχοληθούν οι άνεργοι. Μια πρόταση που είναι τόσο νέα όσο η πολιτική των συνεχών παροχών, πάσης φύσεως, στο μεγάλο κεφάλαιο.

Η κυβέρνηση, που, με την πολιτική της, απογείωσε το ποσοστό της ανεργίας πάνω από το 10,2%, παίρνει τώρα τα λεφτά που προορίζονται για την ανακούφιση των ανέργων και τα δίνει σε αυτούς που είχαν κάνει τις απολύσεις, με σκοπό να κάνουν τώρα προσλήψεις.

Δεν τους έφταναν τα θαλασσοδάνεια, οι φορολογικές απαλλαγές, οι επιδοτήσεις, οι αντεργατικές ρυθμίσεις, οι βιομήχανοι παίρνουν τώρα και τα δισεκατομμύρια των ανέργων, για να "λύσουν" το πρόβλημα της ανεργίας. Τόσο "καινοτόμο" είναι το νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Δεν χρειάζεται πολλή σκέψη, για να προβλέψουμε τι θα γίνει. Οι επιχειρηματίες θα πάρουν τις επιδοτήσεις θα απασχολήσουν κάποιους ανέργους για το ελάχιστο διάστημα, που ορίζει το νομοσχέδιο και μετά θα τους απολύσουν, αφού θα έχουν κερδίσει διπλά. Μια φορά, αξιοποιώντας τις κυβερνητικές επιδοτήσεις κι άλλη μια εκμεταλλευόμενοι την εργασία των απασχολούμενων. Στο τέλος, δηλαδή, ούτε γάτα, ούτε ζημιά.

Ισως για εννιά μήνες, όσο θα επιδοτούνται οι επιχειρήσεις, να αλαφρώσουν λίγο τα μητρώα του ΟΑΕΔ. Μετά όμως;

Φαίνεται ότι η κυβέρνηση δε νοιάζεται για το μετά. Εξάλλου, είναι οφθαλμοφανής η πρόθεσή της, να δώσει μια απάντηση στο εκρηκτικό πρόβλημα της ανεργίας, ενόψει της Εργατικής Πρωτομαγιάς, του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, των εκλογών (ακόμη κι αν γίνουν το Φθινόπωρο του '97). Αυτά, βεβαίως, δεν έχουν καμιά σχέση με την αντιμετώπιση της ανεργίας, η οποία, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα συνεχίσει να αυξάνεται στη χώρα μας με ταχύτατους ρυθμούς, τουλάχιστον μέχρι το 2000.

Η βασική προϋπόθεση για την ουσιαστική αντιμετώπιση της ανεργίας είναι, βεβαίως, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, όταν, όμως, στηρίζεται σε πραγματική ανάπτυξη που οδηγεί σε αύξηση της παραγωγής. Φυσικά, μια τέτοια ανάπτυξη μπορεί να προέρχεται από την ενίσχυση της ζήτησης, δηλαδή την ενίσχυση του εισοδήματος των εργαζομένων και όχι από τη λιτότητα και τη δραματική μείωση της αγοραστικής δύναμης των λαϊκών στρωμάτων.

Κάτι τέτοιο απαιτεί μια ριζικά διαφορετική πολιτική από αυτήν που ακολουθεί η κυβέρνηση κατ' επιταγήν της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των μεγαλοβιομηχάνων, οι οποίοι απαιτούν όλο και περισσότερα, χωρίς, βεβαίως, να κάνουν επενδύσεις, αν και θεωρητικά όσα τους δίνει η κυβέρνηση τα δίνει, δήθεν, ως επενδυτικά κίνητρα.

Αυτή είναι η λεγόμενη "ενεργητική" πολιτική απασχόλησης που... ανακάλυψε η κυβέρνηση. Νέο πεσκέσι στους βιομηχάνους και "στάχτη στα μάτια" των ανέργων και των εργαζομένων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ