Τρίτη 27 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΡΒΑΝΙΤΑΚΗΣ
Επεσαν οι φράχτες της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας

Εκδήλωση αφιερωμένη στα 90 χρόνια της Οχτωβριανής Επανάστασης πραγματοποιήθηκε στην Καλαμάτα

Ασφυκτικά γεμάτη ήταν η αίθουσα του ξενοδοχείου «ΡΕΞ» στην Καλαμάτα, προχτές το βράδυ, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που οργάνωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή Μεσσηνίας του ΚΚΕ και ήταν αφιερωμένη στα 90 χρόνια της Οχτωβριανής Επανάστασης.

Ο χώρος ήταν «στολισμένος» με φωτογραφικά στιγμιότυπα από την Οχτωβριανή Επανάσταση, την ιμπεριαλιστική επέμβαση κατά της ΕΣΣΔ, την 3η Κομμουνιστική Διεθνή. Επίσης, καθ' όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης λειτούργησε έκθεση βιβλίου από τη Μαρξιστική Βιβλιοθήκη.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Νίκος Κουτουμάνος, Γραμματέας της ΝΕ Μεσσηνίας του Κόμματος, και αμέσως μετά ανέβηκε στο βήμα ο Δημήτρης Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

«Ενενήντα χρόνια μετά τη μεγάλη Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση συνεχίζουμε. Τα διδάγματα του Οχτώβρη καθοδηγούν την πάλη μας. Η Οχτωβριανή Επανάσταση αποτελεί κοσμοϊστορικό γεγονός, το μεγαλύτερο στον 20ό αιώνα, που σφραγίζει και σήμερα την πορεία της ανθρωπότητας», τόνισε ο ομιλητής, ο οποίος, ανάμεσα στ' άλλα, ανέφερε και τα παρακάτω:

«Με τη Σοσιαλιστική Επανάσταση έπεσαν οι φράχτες της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας και των φεουδαρχών, οι φράχτες της ιδιοκτησίας που υψώνουν οι εκμεταλλεύτριες τάξεις και γεννούν την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Προχώρησε η κοινωνικοποίηση των μεγάλων συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής και η οργάνωση της αγροτικής παραγωγής με την κολεκτιβοποίηση - συνεταιριστικοποίηση της αγροτιάς. Αρχισε να λειτουργεί ο κεντρικός σοσιαλιστικός σχεδιασμός της οικονομίας ώστε να υπηρετείται ο βασικός νόμος της σοσιαλιστικής οικοδόμησης. Δηλαδή, να εξασφαλίζεται η μέγιστη ικανοποίηση των διαρκώς αυξανόμενων υλικών και πολιτιστικών αναγκών όλης της κοινωνίας με την αδιάκοπη αύξηση και τελειοποίηση της σοσιαλιστικής παραγωγής πάνω στη βάση της ανώτερης τεχνικής. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να υπάρξει λαϊκή ευημερία και δημιουργία. Η εργατική δύναμη έπαψε να είναι εμπόρευμα. Οι νόμοι του καπιταλισμού, όπως της υπεραξίας, δηλαδή της απλήρωτης εργασίας, καταργήθηκαν».

Εγκαινιάστηκε μια νέα εποχή

«Η Σοσιαλιστική Επανάσταση», σημείωσε ο Δ. Αρβανιτάκης, «κατάργησε το αστικό κράτος και τσάκισε τους ματοβαμμένους μηχανισμούς του. Στη θέση του ξεκίνησε την οικοδόμηση του σοβιετικού κράτους.

Το νέο κράτος, της δικτατορίας του προλεταριάτου, που στηρίχτηκε στα Σοβιέτ, γέννημα της αυτενέργειας των μαζών μέσα στη φωτιά της επανάστασης του 1905-1907, αντικατέστησε τον παλιό κρατικό μηχανισμό, που σύντριψε η Οχτωβριανή Επανάσταση.

Εγκαινιάστηκε μια νέα εποχή. Μια νέα τάξη, η εργατική, από καταπιεζόμενη και χωρίς δικαιώματα, έγινε κυρίαρχη. Η Οχτωβριανή Επανάσταση κατάργησε τη δικτατορία του κεφαλαίου, δηλαδή την εξουσία του κράτους μιας χούφτας εκμεταλλευτών. Εγκαινίασε το δημοκρατισμό για τη μεγάλη πλειοψηφία των καταπιεσμένων και την αφαίρεση των δικαιωμάτων των εκμεταλλευτών. Αυτή η επαναστατική εξουσία οδηγεί την εργατική τάξη, όλους τους καταπιεσμένους στην απολύτρωση από το ζυγό του κεφαλαίου, στην εξάλειψη των τάξεων, στην κατάργηση της εκμετάλλευσης, στο σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

Δημοκρατία, λοιπόν, πάνω στη βάση της ατομικής ιδιοκτησίας ή πάνω στη βάση για την κατάργηση της ατομικής ιδιοκτησίας; Ελευθερία και ισότητα για τον εργάτη, για τον εργαζόμενο αγρότη, για το καταπιεζόμενο φύλο. Αυτό είναι το σύνθημά μας, τόνιζε ο Λένιν.

Σήμερα, 90 χρόνια μετά την Οχτωβριανή Επανάσταση, στον αυταρχισμό, στα εγκλήματα των αστικών κρατών με τους πολέμους, τις καταστροφές ακόμα και στη ζωή, στο περιβάλλον, στην εκμετάλλευση λαών, εργατών, μόνη απάντηση αποτελεί αυτή του Λένιν.

Είμαστε πεισμένοι ότι στο νέο αιώνα που ζούμε θα έχουμε νέες επαναστάσεις, εξεγέρσεις, ανασύνταξη του επαναστατικού κινήματος. Το σύνθημα "το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός, είναι ο νέος κόσμος ο σοσιαλισμός" θα γίνει πράξη».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ