Κυριακή 25 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Προβλήματα στην ίδια τη λειτουργία των δήμων

Για τα σοβαρά οικονομικά και λειτουργικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι απευθυνθήκαμε σε δύο από τους κομμουνιστές δημάρχους της Αττικής.Ο δήμαρχος Πετρούπολης, Γιώργος Γιώγος, εκτιμά ότι η κυβέρνηση με την οικονομική πολιτική της έναντι της ΤΑ οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση και την ανταποδοτικότητα. Καταγγέλλει, επίσης, το καθεστώς του δανεισμού των ΟΤΑ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων "με ληστρικό και τοκογλυφικό επιτόκιο". Υπογραμμίζει ότι ο τρόπος κατανομής των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων στους ΟΤΑ οδηγεί σε σκανδαλώδη ανισότητα, καθώς υπάρχουν νομαρχίες που ενισχύονται με 3.000 ανά κάτοικο και άλλες με 25.000. Ετσι, αναφέρει, δημιουργούνται έντονα προβλήματα σε αδικημένες περιοχές, που οδηγούνται σε περαιτέρω υποβάθμιση.

Ο δήμαρχος σημειώνει ότι υπό αυτές τις συνθήκες ο ίδιος αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες στο να λύσει τα προβλήματα της περιοχής του. "Δεν μπορώ να προχωρήσω σε έργα υποδομής, αντιπλημμυρικά, αποχέτευσης και οδοποιίας. Δεν υπάρχει η δυνατότητα για αναπτυξιακό προγραμματισμό και έτσι ακολουθώντας τη μοίρα των υπόλοιπων περιοχών της Δυτικής Αθήνας, η Πετρούπολη βρίσκεται αντιμέτωπη με τη φτώχεια, τη μιζέρια και την υποβάθμιση, στην Αθήνα των 2 και 3 ταχυτήτων", αναφέρει χαρακτηριστικά. Συνεχίζει, λέγοντας ότι ο δήμος προσπαθεί να καλύψει τα λειτουργικά του έξοδα και δεν μπορεί να προχωρήσει ούτε στην ίδρυση και λειτουργία παιδικών σταθμών και ΚΑΠΗ, αναγκαίων για τους δημότες. Καταλήγει, λέγοντας ότι η κυβερνητική κατεύθυνση για επιβάρυνση των δημοτών μπορεί να ανατραπεί με λαϊκό μέτωπο και δυναμική διεκδίκηση των υποχρεώσεων που έχει η κεντρική εξουσία έναντι της ΤΑ. Δηλώνει, μάλιστα, ότι αυτός ο αγώνας είναι μονόδρομος. Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ταύρου Παναγιώτης Βακαλόπουλος τονίζει ότι η προσπάθεια, που γίνεται από την κυβέρνηση, για την εφαρμογή των επιταγών της ΕΕ και του Μάαστριχτ, στόχο έχει τη μετατροπή της ΤΑ σε όργανο εφαρμογής της πολιτικής της λιτότητας. Λιτότητας σε βάρος των εργαζομένων και με αντίκτυπο στα οικονομικά και τη δράση της ΤΑ.

Σημειώνει ότι με την αυθαίρετη παρακράτηση σημαντικού μέρους των ΚΑΠ, οι ΟΤΑ είναι υπερχρεωμένοι και αρκετοί, προσπαθώντας να αυξήσουν τα έσοδά τους, επιβάλλουν ανταποδοτικά τέλη για το σύνολο των παρεχόμενων υπηρεσιών τους, ενώ προχωρούν και σε ιδιωτικοποιήσεις. Δηλώνει ότι η πολιτική αυτή έχει επιπτώσεις και στην πραγματοποίηση έργων. Αναφέρει συγκεκριμένα ότι από το δήμο του έχει παρακρατηθεί συνολικά 1 δισ., ποσό με το οποίο θα μπορούσαν να λυθούν όλα τα προβλήματα και να προχωρήσει η εφαρμογή του σχεδίου στον οικισμό Περιβολιών, με διανοίξεις δρόμων, κατασκευή σχολείου και παιδικών σταθμών, πράσινο, πλατεία, παιδικές χαρές και γκαράζ, κάτι που όπως τονίζει θα αναβάθμιζε το δήμο στο σύνολό του. Υπογραμμίζει, τέλος, ότι τα χρήματα που δίνονται σήμερα από τους ΚΑΠ οδεύουν αποκλειστικά στην κάλυψη των λειτουργικών εξόδων του δήμου και δεν υπάρχουν περιθώρια για αναπτυξιακό έργο που θα ωφελήσει τους δημότες και θα βελτιώσει το επίπεδο ζωής τους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ