Κυριακή 25 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δέσμη προτάσεων μακρόχρονης προοπτικής

Ουσιαστική λύση που θα έχει και μακρόχρονη προοπτική στο πρόβλημα του φαρμάκου, μπορεί να δώσει η υλοποίηση των παρακάτω προτάσεων:

1.Να γίνει μελέτη και έκδοση του Εθνικού Συνταγολογίου.

2.Να τροποποιηθεί ο ν. 1965/91 και να επανέλθει στο σύνολό του ο ιδιωτικός νόμος 1316, περί ΕΟΦ. Να λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις που προβλέπει (Κρατική Φαρμακαποθήκη, Εθνική Φαρμακοβιομηχανία κλπ.).

3.Να λειτουργήσουν τα κλειστά κρατικά εργοστάσια στη Λάρισα, τον Αγιο Στέφανο, την Παλλήνη. Να επεκτείνει τη δραστηριότητά της η ΕΛΒΙΟΝΥ και σε άλλα προϊόντα.

4.Αμεσα να γίνουν προσλήψεις επιστημονικού προσωπικού στο ΙΦΕΤ για να μπορεί να υλοποιήσει το σκοπό του.

5.Το ΕΟΦόσημο να χρησιμοποιηθεί για τους σκοπούς που ιδρύθηκε - και αν περισσεύει να καταργηθεί με ταυτόχρονη μείωση της τιμής των φαρμάκων. Η ανάπτυξη της έρευνας για το φάρμακο σε συνεργασία με τα πανεπιστήμια, με τη χρησιμοποίηση των εσόδων από το ΕΟΦόσημο που είναι τεράστιο ποσό για τα ελληνικά δεδομένα (το ποσοστό συνολικά για την έρευνα είναι 0,3% του προϋπολογισμού), θα βοηθήσει όχι μόνο την ανάπτυξη της φαρμακοβιομηχανίας, αλλά θα συντελέσει στη μείωση της ανεργίας πολλών επιστημονικών κλάδων που σχετίζονται με το φάρμακο.

6.Για τη συγκράτηση, αλλά και τη μείωση των τιμών, να γίνει ανακοστολόγηση από μηδενική βάση με πλήρη διαφάνεια.

7.Να μην εξαιρεθούν απ' τον έλεγχο τιμών τα μη υποχρεωτικά συνταγογραφούμενα φάρμακα.

8.Καθορισμός ανωτάτου ορίου δαπανών διάθεσης ως ποσοστού του συνολικού τζίρου. Οι δαπάνες αυτές να ελέγχονται αυστηρά γιατί παρουσιάζουν μεγάλες αποκλίσεις και αποτελούν αιτία για πολλές "παρενέργειες" στο όλο κύκλωμα του φαρμάκου.

9.Παρέμβαση στη διακίνηση με στόχο να διασφαλίζεται η ποιότητα των προϊόντων, να υπάρχει επάρκεια στην αγορά, συγκράτηση των τιμών στις πρώτες ύλες, στον ιατρικό εξοπλισμό, στα αντιδραστήρια και ό,τι άλλο έχει ως αντικείμενο ο ιδρυτικός νόμος του ΕΟΦ.

10.Δημιουργία υποδομής για την αξιολόγηση των απαιτούμενων προδιαγραφών του φακέλου για την έγκριση και κυκλοφορία των νέων φαρμάκων και την ανανέωση της άδειας των παλαιών.

11.Να λειτουργήσει πιο ουσιαστικά η επιτροπή φαρμακευτικής επαγρύπνησης (επιτροπή που ασχολείται με τις παρενέργειες των φαρμάκων).

12.Για τα εισαγόμενα: Η κατεύθυνση πρέπει να είναι η αντικατάστασή τους από εγχώρια παραγόμενα αντίγραφα σε συνεργασία με παραγωγούς οίκους πρώτων υλών όπου αυτό είναι αναγκαίο. Οπου αναγκαστικά γίνεται εισαγωγή, να δίνεται τιμή σύμφωνα με τις τελευταίες εξαγγελίες.

13.Να υπάρξει ποιοτικός έλεγχος της συνταγογραφίας. Η εμπειρία απ' τον ποσοτικό έλεγχο της συνταγογράφησης, είναι ότι ταλαιπωρούνται ασθενείς που παίρνουν φάρμακα χρόνιων παθήσεων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ