Οι προσφορές των εφημερίδων μπορεί να έχουν δημιουργήσει νέες ανάγκες στους καταναλωτές, ωστόσο - με ελάχιστες εξαιρέσεις - έχουν δημιουργήσει προβλήματα σε αρκετά καταστήματα ηλεκτρικών ειδών. "Μας έχουν σακατέψει"... Η φράση ανήκει στην ιδιοκτήτρια κεντρικού καταστήματος ηλεκτρικών ειδών "Τριανταφύλλου", στην περιοχή της Ομόνοιας και αφορά τις προσφορές των εφημερίδων στις φορητές τηλεοράσεις. "Πριν αρχίσουν οι προσφορές στο συγκεκριμένο προϊόν δεν υπήρχε μεγάλη ζήτηση, αλλά από τη μέρα που άρχισαν, καθημερινά έρχονται πολλοί και ρωτάνε για την τιμή και την ποιότητά του, προκειμένου να δουν αν τους συμφέρει να το αποκτήσουν με κουπόνια. Μας απασχολούν άδικα το προσωπικό για να κάνουν απλώς συγκρίσεις στην τιμή", τόνισε. Η ίδια πάντως επισήμανε ότι οι τιμές που ανακοινώνουν οι εφημερίδες είναι πλασματικές, αφού οι τηλεοράσεις αυτές πωλούνται από 27 μέχρι 31 χιλιάδες δραχμές.
Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά. Ο Ν. Λατινάκης,εμπορικός διευθυντής στο κατάστημα ηλεκτρικών ειδών "Αγγελόπουλος", δήλωσε στο "Ρ" ότι υπάρχει αποπροσανατολισμός του καταναλωτή, σχετικά με την τιμή. "Εμείς τη φορητή τηλεόραση, που απογευματινή εφημερίδα υποστηρίζει ότι κοστίζει 67.000 δραχμές, τη δίνουμε με 34.000", τόνισε. Ο Ν. Λατινάκης επισήμανε ότι "οι συγκεκριμένες προσφορές έχουν δημιουργήσει καινούριες ανάγκες στους καταναλωτές και λειτουργούν και σαν διαφήμιση, αφού έκαναν ένα άγνωστο προϊόν ευρύτατα γνωστό. Εμείς έχουμε αυξήσει, συνέχισε, τις πωλήσεις στη φορητή τηλεόραση κατά 20%"!
Η έρευνα αγοράς πάντως φανερώνει ότι όσον αφορά τις φορητές τηλεοράσεις "Κάζιο 600", που προσφέρονται από τον "Α. Τ." και τον "Ε. Τ.", οι καταναλωτές σχεδόν με τα ίδια χρήματα μπορούν να την αγοράσουν από οποιοδήποτε κατάστημα λιανικής πώλησης. Διότι ο "Ε. Τ." από τη μια δίνει τη συγκεκριμένη τηλεόραση με 26.500 δραχμές (25 κουπόνια και συμμετοχή), ο "Α. Τ." με 28.020 δραχμές (28 κουπόνια και συμμετοχή) και από την άλλη η ίδια τηλεόραση και το ίδιο μοντέλο πωλείται από 27.000 - 31.000 δραχμές στα καταστήματα ηλεκτρικών ειδών. Μιλάμε δηλαδή για μια ανύπαρκτη έως ελάχιστη προσφορά. Οσο για τη φορητή τηλεόραση "Σίτιζεν", που δίνει η "Απογευματινή" κοστίζει στον αναγνώστη συνολικά 31.500 δραχμές (50 κουπόνια και συμμετοχή), ενώ στην αγορά η ίδια τηλεόραση πωλείται 34.000 δραχμές. Οσο για το επιχείρημα της "Α" ότι "ο συγκεκριμένος τύπος τηλεόρασης δεν κυκλοφορεί στην αγορά", αποκρούεται από τον Ν. Λατινάκη, εμπορικό διευθυντή μεγάλου καταστήματος ηλεκτρικών ειδών, που επισημαίνει ότι "πρόκειται για παραπληροφόρηση, αφού το συγκεκριμένο μοντέλο και κυκλοφορεί στην αγορά και φυσικά δεν κοστίζει 67.000 δραχμές, όπως υποστηρίζει η συγκεκριμένη εφημερίδα".
Σχετικά με τις προσφορές των φορητών στερεοφωνικών (αφού δίνουν δίσκους, να μη δώσουν και τα CD player;) διαπιστώσαμε τα εξής: Αυτό που προσφέρει το "Εθνος" δεν κυκλοφορεί στην αγορά, αφού η συγκεκριμένη εταιρεία "Σάμσονγκ" δεν το εισάγει. Η ποιότητά του είναι αμφίβολη, αφού όπως παραδέχεται και η ίδια η εφημερίδα, πρόκειται για "μηχανισμό Σάμσονγκ", ενώ η τιμή του φτάνει τις 31.827 (55 κουπόνια και συμμετοχή).
Οσο για την προσφορά του "Ελεύθερου Τύπου" με 31.565 δραχμές (25 κουπόνια και συμμετοχή) δίνει στερεοφωνικό της "Σαρπ", αποφεύγοντας όμως να διευκρινίσει το μοντέλο του. Ετσι κάθε είδους σύγκριση είναι αδύνατη.
Τα "Νέα" προσφέρουν φορητό CD player και 5 CD με 40 κουπόνια (δηλαδή 8.000 δραχμές) και άλλες 19.500 που προφανώς είναι το ποσό αγοράς.
Τελευταία, στη μόδα των προσφορών, κυρίαρχη θέση έχουν οι δίσκοι CD. Οι ενδιαφερόμενοι, από τη στιγμή που γνωρίζουν ότι οι τιμές στην αγορά κυμαίνονται από 2.000 μέχρι και 6.500, ανάλογα με την ποιότητά τους, αν είναι νέες κυκλοφορίες κτλ., θεωρούν ότι πρόκειται για μεγάλη προσφορά, αν για παράδειγμα με 25 κουπόνια και 3.500 δραχμές μπορούν να αποκτήσουν "7 CD και 8 υπέροχες γκραβούρες".
Η αλήθεια όμως είναι εντελώς διαφορετική. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία τα CD περιέχουν "συλλογές" εκτελέσεων που δεν έχουν πλέον πέραση στην αγορά ή στοκαρισμένα προϊόντα. Στην αγορά είναι γνωστό ότι στις καλύτερες περιπτώσεις, το κόστος χονδρικής αγοράς αυτών CD είναι 200-500 δραχμές.
Ο Γ. Παπαδάκης,ιδιοκτήτης μεγάλου καταστήματος δίσκων, δήλωσε στο "Ρ" ότι "το μικρό κόστος με το οποίο προσφέρονται τα CD στον αναγνώστη της εφημερίδας οφείλεται στις ειδικές συμφωνίες που κάνουν οι εκδότες με τις εταιρίες. Οι μεγάλες παραγγελίες δίσκων, συνέχισε, κατεβάζουν το κόστος παραγωγής και πολλές φορές οι εταιρίες προσφέρουν και κομμάτια "στοκ" που έχουν στις αποθήκες τους". Πάντως σύγκριση τιμής και ποιότητας δεν μπορεί να γίνει, γιατί οι συγκεκριμένοι δίσκοι δεν πωλούνται στην αγορά, κατέληξε. Οσο για τις "γκραβούρες", πρόκειται αντίγραφα που παράγονται μαζικά με κόστος που δεν ξεπερνάει τις μερικές δεκάδες δραχμές η κάθε μία.
Είναι προφανές ότι σε όλες τις περιπτώσεις υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός, όχι μόνο απέναντι στις άλλες εφημερίδες που δε χρησιμοποιούν τη μέθοδο των κουπονιών, αλλά και απέναντι στις επιχειρήσεις που παράγουν και πωλούν ίδια με τα "προσφερόμενα" προϊόντα. Σήμερα έχουν την τιμητική τους τα ηλεκτρονικά, οι δίσκοι και τα "σούπερ - μάρκετ". Αύριο δε γνωρίζει κανείς πού θα τους οδηγήσει ο φαύλος κύκλος. Οσο είναι καιρός, οι αρμόδιες υπηρεσίες οφείλουν να επέμβουν.