Κυριακή 25 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ψηφίζουν, σήμερα, οι δικηγόροι

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εκλογές στο ΔΣΑ

Σήμερα οι δικηγόροι όλης της χώρας προσέρχονται στις κάλπες για την ανάδειξη προέδρων και νέων διοικητικών συμβουλίων, ενώ το μεγαλύτερο ενδιαφέρον αποκτούν οι εκλογές στο ΔΣΑ που είναι ο μεγαλύτερος επιστημονικός σύλλογος της χώρας.

Οι 15.300 δικηγόροι της Αθήνας καλούνται να επιλέξουν τον πρόεδρο του ΔΣΑ και 24 μέλη του διοικητικού συμβουλίου ανάμεσα σε 14 συνδυασμούς, δέκα υποψηφίους προέδρους και 290 περίπου υποψήφιους για το διοικητικό συμβούλιο. Από τους 14 συνδυασμούς οι τέσσερις δεν κατεβάζουν καθόλου υποψήφιο πρόεδρο. Η ψηφοφορία για τους δικηγόρους της Αθήνας θα συνεχιστεί και την Τρίτη στις 27 Φεβρουαρίου, λόγω της αργίας της Καθαράς Δευτέρας. Εκλογές διεξάγονται σήμερα και σε άλλους 62 δικηγορικούς συλλόγους της χώρας, ενώ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα διεξαχθούν επαναληπτικές εκλογές και την ερχόμενη Κυριακή.

Η απερχόμενη διοίκηση και ιδιαίτερα η προεδρία δέχτηκε τα πυρά της κριτικής όλων ανεξαιρέτως των υποψηφίων κατηγορώντας τη για απουσία του Δικηγορικού Συλλόγου από όλους τους κοινωνικούς χώρους παρέμβασης κατά τη διάρκεια της θητείας της.

Πάντως, είναι αναμφίβολο γεγονός ότι ο ΔΣΑ έφτασε σε μια κατάσταση τέλματος όπου συσσωρεύτηκαν πάρα πολλά προβλήματα και όπως επισημαίνει η "Δικηγορική Αγωνιστική Κίνηση" με υποψήφιο πρόεδρο τον Βασίλη Δημόπουλο η "κατάσταση δεν πάει άλλο και δεν μπορεί να συνεχίζεται η εξόντωση των δικηγόρων με μικρά και μεσαία εισοδήματα και να μονοπωλείται η ύλη από τα μεγαλοδικηγορικά γραφεία".

Ο συνδυασμός της ΔΑΚ βρήκε μεγάλη ανταπόκριση στους μαχόμενους δικηγόρους της Αθήνας. Το μυστικό αυτής της υποδοχής, όπως μας εξήγησε ο Β. Δημόπουλος, βρίσκεται στο γεγονός ότι "αποτελείται από πρόσωπα με συνεπή και ανιδιοτελή προσφορά και παρουσία στο χώρο των δικηγόρων, γνωστά από τους αγώνες τους για τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα, πρόσωπα με επαγγελματική κατάρτιση και επαγγελματική ικανότητα, νέους και γυναίκες".

Να σημειωθεί ότι η ΔΑΚ είναι η μόνη παράταξη που έχει δέκα γυναίκες υποψήφιες, αναγνωρίζοντας με τον τρόπο αυτό στην πράξη τα δικαιώματα των γυναικών. (Στο ΔΣΑ 6.000 περίπου είναι γυναίκες δικηγόροι).

Ο επικεφαλής της ΔΑΚ και υποψήφιος πρόεδρος του ΔΣΑ κάλεσε τους δικηγόρους να ψηφίσουν το συνδυασμό του, γιατί δε δίστασε να κατονομάσει τους πραγματικούς ενόχους των δικηγορικών - και όχι μόνο - προβλημάτων, προτείνοντας λύσεις που θα επιβληθούν με τον αγώνα των ίδιων των δικηγόρων σε συνεργασία με τα άλλα επιστημονικά και ευρύτερα κοινωνικά στρώματα.

Το πρόγραμμα και οι θέσεις του συνδυασμού για τα προβλήματα των δικηγόρων και για την κατάσταση στη Δικαιοσύνη βρήκαν απήχηση στους μαχόμενους δικηγόρους. Ειδικότερα η θέση του συνδυασμού για το πρόβλημα του λεγόμενου"πληθωρισμού" ανέδειξε πόσο ανεδαφικές είναι οι σχεδόν ταυτόσημες θέσεις των συνδυασμών Πολύδωρα, Νταϊλιάνα και Ρουπακιώτη.

Επίσης, φάνηκε η απειλή από τα μεγαλοδικηγορικά γραφεία για το μέλλον του δικηγόρου χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, αλλά και για την απονομή της Δικαιοσύνης (ακριβότερες νομικές υπηρεσίες, απρόσιτες για τους εργαζόμενους και κίνδυνος για την υπεράσπισή τους).

Η "Δικηγορική Αγωνιστική Κίνηση" καταγράφτηκε ως συνδυασμός αντίστασης και ελπίδας για να αποκρουσθούν τα αλλεπάλληλα αντιδικηγορικά χτυπήματα της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ασφαλιστικό, φορολογικό κλπ.).

Στη Θεσσαλονίκη

Οι δικηγόροι που απεγκλωβίστηκαν απ' τη χρεοκοπημένη συνδικαλιστική λογική της υποταγής, έχουν να επιλέξουν ως εκφραστή τους τη "Νέα Αγωνιστική Κίνηση Δικηγόρων" με επικεφαλής την Αικατερίνη Μάγου - Καβαρινού.

"Η παράταξή μας, δηλώνει η Αικ. Μάγου - Καβαρινού, απευθύνεται στο νέο δικηγόρο, το μικρομεσαίο δικηγόρο, το δικηγόρο - συνεργάτη, τη γυναίκα - δικηγόρο, σ' όλους τους δικηγόρους που αντιλαμβάνονται ότι διανύουμε μία περίοδο που κυριαρχεί η φιλοσοφία αποπομπής από το σώμα, των ασθενέστερα οικονομικά για να εξασφαλιστεί δικηγορία ελιτίστικη, σε καθεστώς ελεγχόμενης και εξαρτημένης Δικαιοσύνης, με σοβαρότατες συνέπειες στην ελληνική κοινωνία".

Οι αρχαιρεσίες στο δικηγορικό σύλλογο Θεσσαλονίκης για την εκλογή τηςδιοίκησης του συλλόγου της επόμενης τριετίας, διεξάγονται σήμερα και την Τρίτη στα γραφεία του ΔΣΘ (Δικαστικό Μέγαρο, 4ος όροφος).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ελπίδα η «ΔΑΣ - Μαχόμενοι δικηγόροι»(2002-02-16 00:00:00.0)
Συγκέντρωση της "ΔΑΚ"(1999-02-11 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(1996-02-18 00:00:00.0)
Δημοψηφίσματα για τα σοβαρά θέματα(1996-02-16 00:00:00.0)
Δυναμικά στη μάχη η "Δικηγορική Αγωνιστική Κίνηση"(1996-02-14 00:00:00.0)
Οι νέοι δικηγόροι έχουν το λόγο(1996-02-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ