Κυριακή 25 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Υποταγή δηλώνει η ΚΕΔΚΕ

Καθώς τα αδιέξοδα πλέον δεν κρύβονται, καθώς οι δημότες βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, καθώς η ανάγκη για ανοιχτή αντιπαράθεση με την κυβερνητική πολιτική γίνεται επιτακτική, σοβαρό πρόβλημα υπάρχει με το ρόλο που εμφανίζονται να παίζουν τα συνδικαλιστικά όργανα της Αυτοδιοίκησης, κύρια η Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων (ΚΕΔΚΕ), που δηλώνει εμπράκτως την υποταγή της στις επιταγές της κεντρικής εξουσίας. Αντί να διεκδικήσει τα κονδύλια που οφείλει στους ΟΤΑ η κυβέρνηση, σκύβει το κεφάλι, ανέχεται την κυβερνητική κοροϊδία, δηλώνει πίστη σε υποσχέσεις, που ξαναδόθηκαν, αλλά δεν υλοποιήθηκαν. Και αυτό, ενώ οι ΟΤΑ βράζουν από αγανάκτηση και, ήδη, σε ορισμένα επίπεδα εξετάζεται το ενδεχόμενο δυναμικών κινητοποιήσεων και μαχητικών διεκδικήσεων.

Η προκλητικά φιλοκυβερνητική στάση, που κρατά ειδικά η ηγετική ομάδα της ΚΕΔΚΕ, καταγγέλλεται, ήδη, έστω και στο επίπεδο των διαδρόμων, από αρκετά μέλη της διοίκησης που δηλώνουν εξοργισμένα μετά την τελευταία εξέλιξη. Συγκεκριμένα, στη συνάντηση που είχε την Τετάρτη η Εκτελεστική Επιτροπή της ΚΕΔΚΕ με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, ο Δ. Αβραμόπουλος εμφανίστηκε να αποδέχεται αδιαμαρτύρητα τη νέα κυβερνητική κοροϊδία. Εκανε αποδεκτή την επανάληψη των υποσχέσεων για την καταβολή των επιδομάτων των 15 και 18 χιλιάδων, για τις προσλήψεις προσωπικού, για τη μείωση των επιτοκίων δανεισμού και τη ρύθμιση των χρεών των ΟΤΑ στα Ασφαλιστικά Ταμεία, "ξεχνώντας" ότι: Για τα επιδόματα των 18 χιλιάδων υπήρξε ακόμα και νομοθετική ρύθμιση που δεν εφαρμόστηκε. Γι' αυτά των 15 χιλιάδων δεν έχει αναγραφεί σχετικό κονδύλι στον προϋπολογισμό. Οτι με το να μην μπορούν οι δήμοι να προσλάβουν προσωπικό, για να καλύψουν τις πάγιες ανάγκες τους, έχουν βρεθεί σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση, καθώς δεν μπορούν να λειτουργήσουν. Οτι καθημερινά δήμαρχοι και κοινοτάρχες από όλη τη χώρα τηλεφωνούν στην Ενωση και διαμαρτύρονται για το θέμα.

Εντονη δυσφορία μεταξύ των δημάρχων έχει προκαλέσει και το γεγονός ότι στη συνάντηση δεν τέθηκε καν το αίτημα για απόδοση των πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που αυθαίρετα παρακράτησε η κεντρική εξουσία τα προηγούμενα χρόνια.

Μια καλύτερη εικόνα σε ό,τι αφορά την πιθανότητα να υπάρξει κινητοποίηση δημιουργεί η τελευταία απόφαση που πήρε η Διοικούσα Επιτροπή (ΔΕ) της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής την προηγούμενη Τρίτη. Με δεδομένο το τραγικό αδιέξοδο, στο οποίο έχουν περιέλθει πολλοί ΟΤΑ της Αττικής, σε ό,τι αφορά το οικονομικό και τις ελλείψεις προσωπικού, η ΔΕ κατέληξε σε μια κατ' αρχήν γενική εξαγγελία κινητοποιήσεων με αιχμή τα αιτήματα: Να αποδοθούν από την κυβέρνηση οι παρακρατημένοι πόροι που ανήκουν στους ΟΤΑ και να ρυθμιστεί το θέμα των προσλήψεων μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη πάγιων αναγκών. Οι επόμενες μέρες θα δείξουν αν αυτή η εξαγγελία θα πάρει το δρόμο για να γίνει πράξη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Αδικο» το τέλος παρεπιδημούντων(2009-01-22 00:00:00.0)
«Ηξεις - αφήξεις» από το Συνήγορο του Πολίτη(2000-10-06 00:00:00.0)
Ακριβή η συνταγή για τους δημότες(2000-05-05 00:00:00.0)
Στάχτη στα μάτια(1996-11-27 00:00:00.0)
Με όλο το δίκιο τους στην απεργία(1996-04-27 00:00:00.0)
Εκτακτο συνέδριο την Παρασκευή(1995-02-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ