Τετάρτη 21 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΕΔΚΝΑ
Το αδιέξοδο φέρνει κινητοποιήσεις

Το τραγικό αδιέξοδο, στο οποίο έχουν περιέλθει πολλοί δήμοι και κοινότητες της Αττικής, σε δύο ζητήματα που καθορίζουν τη λειτουργία τους, το οικονομικό και η επάρκεια προσωπικού, κυριάρχησε στη χτεσινή συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής. Καθώς η κατάσταση φαίνεται να έχει φτάσει πλέον στο απροχώρητο, οι διάφορες αυταπάτες που καλλιεργήθηκαν λίγους μήνες πριν από την κυβέρνηση δεν υποστηρίζονται πλέον ανοιχτά ούτε από τους προσκείμενους στην κυβέρνηση δημάρχους. Ετσι, δεν είναι τυχαίο ότι η συνεδρίαση της ΔΕ κατέληξε σε μια κατ' αρχήν γενική εξαγγελία κινητοποιήσεων με αιχμή τα αιτήματα: Να αποδοθούν από την κυβέρνηση οι παρακρατημένοι πόροι που ανήκουν στους ΟΤΑ και να ρυθμιστεί το θέμα των προσλήψεων μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη πάγιων αναγκών.

Από τις τοποθετήσεις των δημάρχων έγινε καθαρό ότι πρέπει άμεσα να διεκδικηθούν: Η μείωση των επιτοκίων δανεισμού των ΟΤΑ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Η απόδοση του εκλογικού επιδόματος των 15.000 και των αναδρομικών του επιδόματος των 18.000. Η απόδοση με βάση χρονοδιάγραμμα των πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που αυθαίρετα παρακράτησε το κράτος τα προηγούμενα χρόνια. Μακροπρόθεσμα, η αύξηση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων, μέσω της αύξησης του ποσοστού από το Φόρο Εισοδήματος Φυσικών και Νομικών Προσώπων που αποδίδεται στην ΤΑ, από 20% σε 30%.

Συμφωνήθηκε, επίσης, η ΤΕΔΚΝΑ να διεκδικήσει προσλήψεις μονίμου προσωπικού, προκειμένου να καλυφθούν οι κενές οργανικές θέσεις των δήμων. Η ΤΕΔΚΝΑ ζητά οι προσλήψεις να γίνουν με βάση το ν. 2190 και διαγωνισμό, αλλά με εξασφάλιση του δικαιώματος στους δημάρχους να προσλαμβάνουν δημότες τους ή κατοίκους των δήμων τους.

Η απόφαση για τη μορφή των κινητοποιήσεων θα παρθεί μετά από τη συνάντηση που επιδιώκει να έχει η ΤΕΔΚΝΑ, σήμερα ή αύριο, με τον αρμόδιο υπουργό Ακη Τσοχατζόπουλο.Μετά τη συνάντηση θα συνέλθει η ΔΕ και αφού εξετάσει τις απαντήσεις θα ρυθμίσει συγκεκριμένα τη στάση της.

Από μέλη της ΔΕ καταλογίστηκε στον υπουργό "βεβαρημένο παρελθόν", καθώς, όπως είπαν, στο πρόσφατο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ τους έταξε πολλά, χωρίς όμως να υλοποιήσει τις υποσχέσεις του. Στη συνεδρίαση τονίστηκε η ανάγκη να πάρει θέση υπέρ των κινητοποιήσεων και ο δήμαρχος Αθηναίων, Δ. Αβραμόπουλος,ο οποίος όλο και πιο συχνά εμφανίζεται να ακολουθεί μια τακτική απομάκρυνσης από τα συλλογικά όργανα της Αυτοδιοίκησης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ