Τετάρτη 21 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ
Επέλαση φασιστικής έμπνευσης

Με πρωτοφανή αγριότητα και ωμή βία, αστυνομικοί των ειδικών δυνάμεων εισέβαλαν χτες στον καταυλισμό των Τσιγγάνων, που βρίσκεται στην περιοχή Αγιος Λουκάς Κορυτσάς στον Ασπρόπυργο. Σε μια φασιστικής έμπνευσης "επιχείρηση", μπροστά στα μάτια δεκάδων γυναικόπαιδων και μπροστά στις κάμερες, έσκιζαν σκηνές, έσπαζαν ό,τι έβρισκαν μπροστά τους και σκορπούσαν τον τρόμο. Οι αστυνομικοί με οπλοπολυβόλα στα χέρια και με καλυμμένα τα πρόσωπα με μαύρους σκούφους όργωναν τον καταυλισμό των Τσιγγάνων και απομόνωναν τους άνδρες - οι περισσότεροι ανήλικα παιδιά - ρίχνοντάς τους πισθάγκωνα δεμένους στο έδαφος. Εικόνες που προκαλούν τη φρίκη και γεννούν εύλογα ερωτηματικά για το πραγματικό μήνυμα που ήθελε να στείλει η ηγεσία της Αστυνομίας με μία τέτοια επιχείρηση.

Το πρόσχημα για την επέλαση των πάνοπλων κουκουλοφόρων αστυνομικών ανακαλύφθηκε σε ένα υπαρκτό πρόβλημα, τη συμπλοκή που είχε προηγηθεί μεταξύ δύο αστυνομικών και δύο Τσιγγάνων και η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό από σκάγια στο πρόσωπο του αρχιφύλακα Ν. Γεωργόπουλου και τη διαφυγή των υπόπτων. Σύμφωνα με την Αστυνομία, ο Γεωργόπουλος μαζί με έναν υπαστυνόμο του Τμήματος Εγκλημάτων Κατά Ζωής είχαν πάει στον καταυλισμό, στα πλαίσια των ερευνών για την εξιχνίαση της ανθρωποκτονίας που είχε σημειωθεί πριν από τρεις μέρες στη Χαλκίδα, με θύμα τον Νικόλαο Τσολάκου. Μέσα στον καταυλισμό συνέλαβαν τον 20χρονο Ιωάννη - Ανδρέα Καραχάλιο, αλλά αναγκάστηκαν να τον αφήσουν δεμένο με τις χειροπέδες, όταν ένα άτομο αγνώστων στοιχείων επιχείρησε να τους χτυπήσει με το αυτοκίνητό του (ΥΧΝ 4153). Ο Γεωργόπουλος, αναφέρει η Αστυνομία, πυροβόλησε στον αέρα για εκφοβισμό και το άγνωστο άτομο για να αποφύγει τη σύλληψη πυροβόλησε κι αυτό κατά των αστυνομικών με καραμπίνα. Στη συνέχεια ο Καραχάλιος επιβιβάστηκε στο αυτοκίνητο του δράστη και εξαφανίστηκαν και οι δύο. Ο αρχιφύλακας νοσηλεύεται στο 401 ΓΝΣ εκτός κινδύνου.

Οι σκηνές που ακολούθησαν του, πραγματικά, σκληρού επεισοδίου δεν έχουν καμία σχέση με αστυνόμευση σε καιρούς έστω και τυπικής αστικής δημοκρατίας. Η επέλαση των πάνοπλων κουκουλοφόρων στα τσιγγάνικα παραπήγματα παρέπεμπε σε επιχειρήσεις καψίματος βιετναμέζικων χωριών από μαστουρωμένους Αμερικανούς πεζοναύτες, ή Βρετανούς στρατιώτες στο Δουβλίνο. Η κατηγορία της υπόθαλψης εγκληματικών που επικαλείται η Αστυνομία σε καμία περίπτωση δε δίνει το δικαίωμα για εγκληματική δράση των κρατικών δυνάμεων καταστολής.

Η εξιχνίαση των εγκλημάτων είναι γνωστό ότι στηρίζεται κυρίως στη συλλογή πληροφοριών και όχι σε ανάλογου τύπου αστυνομικές επιχειρήσεις, για τις οποίες μάλιστα ειδοποιήθηκαν και οι κάμερες να τις απαθανατίσουν, ώστε να μη μείνει σπίτι που δε θα εμπεδώσει το μάθημα κρατικής τρομοκρατίας, που παρέδωσαν χτες οι κουκουλοφόροι της Αστυνομίας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ