Η κυβέρνηση συνεχίζει αταλάντευτα την ανάλγητη πολιτική της σε βάρος της πλειοψηφίας των συνταξιούχων με την εφαρμογή των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ.
Χτες στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή, όπου συζητιόταν η πρόταση νόμου του ΚΚΕ για επανασύνδεση της κατώτατης σύνταξης του ΙΚΑ με είκοσι ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη (ΗΑΕ), οι εκπρόσωποι των συνταξιούχων ύψωσαν κραυγή διαμαρτυρίας για την κατάστασης εξαθλίωσης στην οποία έχουν περιέλθει. Αλλά η κραυγή τους δεν άγγιξε τα αυτιά των εκπροσώπων του δικομματισμού.
Ο παριστάμενος υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ν. Φαρμάκης,αν και χαρακτήρισε δίκαια τα αιτήματα των συνταξιούχων, απέρριψε την πρόταση του ΚΚΕ, με το γνωστά "δεν αντέχει η οικονομία, υπάρχουν οι δεσμεύσεις έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης", ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα ότι για το 1996 δεν υπάρχουν περιθώρια μεταβολών από την εξαγγελθείσα μέσω του προϋπολογισμού οικονομική πολιτική. Αντί αυξήσεων ο υφυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση σύντομα θα αρχίσει "κοινωνικό διάλογο" με τους ενδιαφερόμενους.
Από την πλευρά της, η ΝΔ επανέλαβε την πρότασή της για σύσταση διακομματικής επιτροπής, που θα εξετάσει το όλο θέμα. Πρόταση που επίσης απέρριψε ο Ν. Φαρμάκης, λέγοντας ότι δεν έχει νόημα, αφού άρχισε ο κοινωνικός διάλογος.
"Δώστε πίσω τα κλεμμένα", τόνισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων του ΙΚΑ, Δ. Μαυροδόγλου,σημειώνοντας ότι η εργοδοσία χρωστά σήμερα 600 δισεκατομμύρια δρχ., ενώ υπάρχει και απώλεια από την εισφοροδιαφυγή 300 δισ. το χρόνο. Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι από την εφαρμοζόμενη πολιτική έχουν καταληστευτεί τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων. Κατά τη χρονική περίοδο 1953 - 1986 μόνο από το ΙΚΑ έχουν χαθεί 3 - 4 τρισ. δραχμές.
Ο Δ. Μαυροδόγλου, αναφερόμενος στις απώλειες των συνταξιούχων την τελευταία πενταετία, είπε ότι, συνολικά, ξεπέρασαν τις 600.000 δραχμές για κάθε συνταξιούχο. Σχολιάζοντας της πρόταση διαλόγου της κυβέρνησης, ο Δ. Μαυροδόγλου είπε ότι τα τελευταία χρόνια οι συνταξιούχοι έχουν συναντηθεί με πολλούς υπουργούς και τους πρωθυπουργούς, Κ. Μητσοτάκη και Α. Παπανδρέου, αλλά, όπως είπε, "πέρα από την πολλή συμπάθεια, δεν εισπράξαμε τίποτα. Τα λόγια όμως δε γεμίζουν το στομάχι. Δεν είμαστε κατά του διαλόγου. Οχι όμως διάλογο για το διάλογο, χωρίς να έχουμε ανταπόκριση στα προβλήματά μας". Ταυτόχρονα, τόνισε ότι οι συνταξιούχοι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους με πρώτη την προγραμματισμένη για τις 12 Μάρτη.
Απαντώντας ακολούθως σε ερώτηση βουλευτή, υπογράμμισε ότι το βασικό αίτημα των συνταξιούχων μπορεί να λυθεί άμεσα με την κατάργηση των διατάξεων των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ, προσθέτοντας ότι η προτεινόμενη από την αξιωματική αντιπολίτευση διακομματική επιτροπή μπορεί να αρχίσει να λειτουργεί αφού προηγουμένως έχει λυθεί το αίτημα των συνταξιούχων.
Ο πρόεδρος των συνταξιούχων του ΤΕΒΕ, Χρ. Τριάντης,τόνισε ότι χιλιάδες συνταξιούχοι ζουν με συντάξεις πείνας, κάτω ακόμα και από το όριο φτώχειας που ορίζει η Ευρωπαϊκή Ενωση. "Τα εισοδήματά μας, είπε, την τελευταία πενταετία συρρικνώθηκαν κατά 40 - 45%".
"Ανάλογα προβλήματα με τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα αντιμετωπίζουν και οι συνταξιούχοι του δημοσίου", επισήμανε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Γ. Κουτσούκος,τονίζοντας ότι τα τελευταία χρόνια έχουν απώλειες άνω του 40%. Στη συνέχεια σημείωσε ότι οι αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές, που επιβλήθηκαν στους εργαζόμενους στο δημόσιο, δεν είχαν καμία επίδραση στη βελτίωση των συντάξεων. "Είμαστε υπέρ της πρότασης νόμου", τόνισε ο Γ. Κουτσούκος, υπογραμμίζοντας ότι θα δώσει τη δυνατότητα μιας στοιχειώδους αποκατάστασης των κατώτατων συντάξεων.
Σύμμαχο στην πολιτική τους, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, βρήκαν στο πρόσωπο του εκπροσώπου του ΣΕΒ, Ν. Αναλυτή,που ναι μεν αποδέχτηκε ότι υπάρχει απώλεια εισοδήματος των συνταξιούχων, έστω και αν το υπολόγισε στο 17%, σημειώνοντας όμως ταυτόχρονα: "Ολοι θέλουμε να είμαστε στον παράδεισο. Ποιος
όμως θα πληρώσει το κόστος;" Ακολούθως ξεκαθάρισε ότι οι βιομήχανοι δεν είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν ούτε δραχμή. Καταφεύγοντας μάλιστα στα γνωστά εκβιαστικά διλήμματα του ΣΕΒ, υποστήριξε ότι "αν αυξηθεί η εργοδοτική εισφορά, η αύξηση θα επιβαρύνει το κόστος των προϊόντων, με αποτέλεσμα να πάψουν να είναι ανταγωνιστικά και τελικά να αυξηθεί η ανεργία".
Ο Ν. Αναλυτής υποστήριξε σε άλλο σημείο της παρέμβασής του ότι το ΙΚΑ έχει έλλειμμα 125 δισ. δρχ., γεγονός που διέψευσε ο Ν. Φαρμάκης, λέγοντας ότι από τα στοιχεία που έχει το υπουργείο Εργασίας προκύπτει ότι το ΙΚΑ έχει πλεόνασμα 5 δισ. δρχ.
"Σύντομα θα αρχίσει κοινωνικός διάλογος", είπε ο υφυπουργός Εργασίας, Ν. Φαρμάκης. Ταυτόχρονα... ερμήνευσε τις προχτεσινές δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Οικονομίας, Γ. Παπαντωνίου, διευκρινίζοντας ότι δεν ανήγγειλε αυξήσεις στις συντάξεις των χαμηλοσυνταξιούχων. Απλώς προέβλεψε ότι η κατώτατη σύνταξη το δεύτερο εξάμηνο του 1996 θα ανέλθει περίπου στις 98.000 δρχ.
Ο Ν. Φαρμάκης ακολούθως χαρακτήρισε μεν απαράδεκτη τη σύνδεση των συντάξεων με την εισοδηματική πολιτική, πιθανολογώντας ότι ενδεχομένως οι συντάξεις θα επανασυνδεθούν με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, χωρίς όμως να αναφερθεί ούτε στο πώς, ούτε σε ποιο ύψος. "Μελετώνται το κόστος και οι παρενέργειες", είπε. Ηταν όμως απόλυτα σαφής αμέσως μετά, λέγοντας: "Εχουμε δεσμεύσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Υπάρχει το πρόγραμμα σύγκλισης. Το 1996 περιθώρια μεταβολών δεν υπάρχουν ".
Συνεχίζοντας την ομιλία του, ο υφυπουργός παραδέχτηκε ότι υπάρχουν απώλειες εισφορών και ότι η πολιτεία χρωστά στα Ταμεία, και πρόσθεσε: "Αλλά τα χρήματα είναι πολλά. Δεν ξέρω πότε θα υπάρξει συγκέντρωση των χρημάτων, ώστε να δοθεί ανάσα στους χαμηλοσυνταξιούχους, χωρίς να υπάρξουν παρενέργειες στην εθνική οικονομία".Αναφερόμενος στην πρόταση νόμου του ΚΚΕ, είπε: "Είναι πολύ δύσκολο να γίνει δεκτή, παρά το δίκαιο των αιτημάτων των συνταξιούχων. Γνωρίζουμε ότι οι συντάξεις υπολείπονται από τα ανεκτά όρια και κάθε χρόνο μειώνονται σε σχέση με τα ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη", και κατέληξε: "Πράγματι είμαστε σε δυσαρμονία με τις προεκλογικές μας εξαγγελίες, αλλά οι αντοχές της οικονομίας δεν το επέτρεψαν και ζητάμε την κατανόηση των συνταξιούχων".
Η συζήτηση στην Επιτροπή θα συνεχιστεί την επόμενη Τετάρτη το πρωί.
Γιάννης ΚΩΣΤΑΚΗΣ