Τετάρτη 21 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ, ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ "ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΑΙΓΑΛΕΩ"
Δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία

- Η σημερινή κατάσταση στο Δήμο Αιγάλεω, με τους απλήρωτους εργαζόμενους, ήταν "κεραυνός εν αιθρία";

- Οχι, βέβαια. Η ακολουθούμενη πολιτική των τελευταίων χρόνων από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ απέναντι στους ΟΤΑ είναι αυτή που "φόρεσε" στο Αιγάλεω, αλλά και σε άλλους δήμους τη θηλιά στον λαιμό. Με αυτά τα δεδομένα, η δημοτική αρχή του Αιγάλεω, έχοντας να αντιμετωπίσει μια σειρά από τεράστια κοινωνικά προβλήματα σε μια μεγάλη λαϊκή περιοχή, δίκαια επιζητεί έγκαιρη απόδοση των πόρων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση από την κεντρική εξουσία, αλλά και αποφασιστική ενίσχυση με πρόσθετους πόρους.

- Ποια ήταν η αφορμή για την έκφραση του προβλήματος;

- Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο Δήμος του Αιγάλεω όφειλε στην Εφορία 300 εκατομμύρια, ενώ ταυτόχρονα έπρεπε να εισπράξει από τα κρατικά ταμεία ανάλογου ύψους ποσά, τα οποία λόγω γραφειοκρατικών δυσκολιών δεν του δόθηκαν, με αποτέλεσμα να μην μπορεί τελικά ο δήμος να εκπληρώσει τις τρέχουσες υποχρεώσεις του και να δώσει τους μισθούς των εργαζομένων. Γι' αυτό υπήρξαν και οι δικαιολογημένες αντιδράσεις και κινητοποιήσεις τις τελευταίες μέρες, στις οποίες η παράταξή μας και συμμετείχε και προσπάθησε να δώσει τη σωστή και συνολική διάσταση του προβλήματος. Αυτά, όμως, είναι η επιφάνεια του προβλήματος κι ορισμένοι θέλησαν να φανεί μόνο αυτό. Είναι αποκαλυπτική η στάση της φιλοκυβερνητικής δημοτικής παράταξης, η οποία προσπαθούσε όλες αυτές τις μέρες να κρατήσει αθέατες τις ευθύνες της κυβέρνησης και να εμφανίσει την ιστορία σαν ένα εσωτερικό πρόβλημα μεταξύ του δήμου και των εργαζομένων.

- Ποια είναι η πραγματική και συνολική διάσταση του προβλήματος;

- Η πραγματική διάσταση του προβλήματος φαίνεται, όχι μόνο στο Αιγάλεω, αλλά και σε άλλους δήμους, που από την προκλητική και συντηρητική πολιτική της κυβέρνησης οδηγούνται και εξαναγκάζονται να παίρνουν αντιλαϊκά μέτρα με πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις για τους δημότες. Τους εξωθεί, επίσης, στο δανεισμό για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις αρμοδιότητες που τους δίνουν, με αποτέλεσμα να οδηγούνται σε ένα χρέος που δεν τελειώνει ποτέ. Οι δήμοι, τελικά, αναγκάζονται να ξεπουλούν ακόμα και τις κοινωνικές υπηρεσίες στους ιδιώτες. Η εμπειρία μας λέει ότι όλα αυτά είναι το φυσικό επακόλουθο του προγράμματος "σύγκλισης", που απορρέει από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και της επιλογής του δικομματισμού και των εφεδρειών του για λιγότερο κοινωνικό κράτος.

- Χτες μετά την κινητοποίηση των εργαζομένων και το κλείσιμο του δήμου, έγινε μια συνάντηση στο υπουργείο Εσωτερικών. Τι αποτελέσματα έφερε;

- Η συνάντηση ήταν αποκαλυπτική. Κάτω από την πίεση του σημερινού (χτεσινού) αποκλεισμού της Εφορίας και ενόψει της αυριανής (σημερινής) πορείας και συγκέντρωσης προς το υπουργείο, που εξαγγέλθηκε από τους εργαζόμενους, η γραμματέας του υπουργείου έκανε μια εκτονωτική κίνηση, μιλώντας για την καταβολή μιας προκαταβολής. Αυτό, όμως, δε λύνει μακροπρόθεσμα το πρόβλημα, αλλά το μεταθέτει στο μέλλον. Το πλέον αποκαλυπτικό στη χτεσινή συνάντηση ήταν η προτροπή της γραμματέα του υπουργείου προς τον δήμαρχο να επιβάλει επιπλέον ανταποδοτικά τέλη. Κάτι τέτοιο δεν πρέπει να γίνει δεκτό. Αντίθετα, ο δήμος πρέπει να αξιοποιήσει την εμπειρία της κινητοποίησης, που έδειξε ότι, όταν δήμος, εργαζόμενοι και δημότες προχωρούν ενωμένοι με κοινούς στόχους και αγωνίζονται, μπορούν από την πίεση που ασκούν να υπάρχουν αποτελέσματα, έστω και μικρά.

Γ. Μ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ(2016-03-24 00:00:00.0)
Διαμαρτυρία του Σωματείου Εργαζομένων(2008-03-14 00:00:00.0)
Με «βούλα» μόνιμοι, άνεργοι στην πράξη(2004-05-07 00:00:00.0)
Φρένο στην υποβάθμιση(1998-09-26 00:00:00.0)
Παιχνίδι στις πλάτες και των ανέργων(1998-03-17 00:00:00.0)
Το περιβάλλον χρειάζεται πόρους(1995-03-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ