Τετάρτη 21 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΛΙΝΙΚΗ "ΑΓ. ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ"
Απλήρωτοι πέντε μήνες οι εργαζόμενοι

Τα ολέθρια αποτελέσματα από την ανάμειξη του ιδιωτικού τομέα σε ευαίσθητους χώρους, όπως αυτός της υγείας, φάνηκαν στην περίπτωση της Κλινικής "Αγιος Παντελεήμων". Οι 120 εργαζόμενοι της κλινικής είναι απλήρωτοι και κάνουν επίσχεση εργασίας από τον Οκτώβρη του 1995. Μέχρι πριν πέντε μήνες νοσηλεύονταν στην κλινική περί τα 40 άτομα. Σήμερα ο αριθμός αυτός είναι μονοψήφιος, επισημαίνει ο Β. Ζεβγόλης, γραμματέας του ΔΣ του σωματείου εργαζομένων.

Χτες το μεσημέρι, οι εργαζόμενοι έκλεισαν, για δέκα λεπτά, την οδό Σκουφά, στο ύψος της Ασκληπιού, έξω από την κλινική. "Θέλουμε δουλιά και όχι ανεργία", φώναζαν. Στα πλακάτ που κρατούσαν είχαν γράψει κι άλλα συνθήματα, όπως: "Προστασία της υγείας και της δουλιάς μας". Ενημέρωναν τους περαστικούς για το πρόβλημά τους και από τους περισσότερους έβρισκαν κατανόηση. Μάλιστα, ένας περαστικός δεν έκρυψε την έκπληξή του όταν έμαθε ότι είναι εργαζόμενοι ιδιωτικής κλινικής και όχι δημόσιου νοσοκομείου.

Προηγουμένως, το ΔΣ του σωματείου εργαζομένων και η εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ, Ζ. Σώκου, έδωσαν συνέντευξη Τύπου. Ο Β. Ζεβγόλης ανέφερε πως τα προβλήματα των εργαζομένων δεν ξεκίνησαν τον Οκτώβρη του 1995, αλλά δύο χρόνια πριν, που πληρώνονταν έναντι εξαιτίας της κακής διαχείρισης των οικονομικών. Τους τελευταίους πέντε μήνες, όμως, είναι απλήρωτοι και ακούγεται έντονα η φήμη ότι η κλινική πρόκειται να πωληθεί.

Η Ζ. Σώκου, με αφορμή το περιστατικό, τόνισε πως όσο περνάει ο καιρός πρέπει να ενισχύεται η δημόσια υγεία. "Δεν είναι δυνατόν - σημείωσε - η υγεία να βασίζεται στο απόλυτο κέρδος, χωρίς να υπάρχει κρατικός έλεγχος. Ποιος διασφαλίζει την υγεία του ασθενούς;".

Αντιπροσωπεία των εργαζομένων είχε συναντηθεί το φθινόπωρο με τον τότε υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Στ. Τζουμάκα, και τον διοικητή του ΙΚΑ, Γρ. Σολωμό. Από τον Γρ. Σολωμό είχαν ζητήσει να εκχωρήσει απευθείας το ΙΚΑ στους εργαζομένους ποσά που οφείλει στην κλινική. Ούτε, όμως, σ' αυτό το αίτημά τους βρήκαν ανταπόκριση. Τώρα, με το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης θα προγραμματίσουν νέες συναντήσεις με τους υπουργούς Υγείας - Πρόνοιας και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Ακόμη, έχουν ζητήσει από τον ΟΑΕΔ επίδομα ανεργίας, ενώ σήμερα θα εκδικαστούν στο Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο οι μηνύσεις των εργαζομένων κατά των υπευθύνων της κλινικής για τη μη καταβολή του δώρου των Χριστουγέννων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ