Τετάρτη 21 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΛΙΜΟΣ
Απειλείται η "Ευωνύμεια"

Με τσιμεντοποίηση απειλείται το κτήμα Τράχωνες, μεταξύ των Δήμων Αλίμου και Αργυρούπολης, ύστερα από απόφαση της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αλίμου να εντάξει το συγκεκριμένο κτήμα στο σχέδιο πόλης της περιοχής, με όρους και χρήσεις που ευνοούν την εγκατάσταση πολυκαταστήματος της εταιρίας ΜΑΚΡΟ. Η συγκεκριμένη απόφαση, στην ουσία, συνηγορεί υπέρ των σχεδίων της ΜΑΚΡΟ, που περιλαμβάνουν την κατασκευή υπερκαταστήματος και πάρκινγκ στο κτήμα Τράχωνες. Τα σχέδια αυτά απείλησαν προς στιγμή το 1992 την περιοχή, όταν ο Οργανισμός της Αθήνας πούλησε το εν λόγω κτήμα, έκτασης 100 στρεμμάτων, στη ΜΑΚΡΟ και στη συνέχεια, άνοιξε για τα καλά το δρόμο για την επιχειρηματική δράση της εταιρίας, χαρακτηρίζοντας το κτήμα "πολεοδομικό κέντρο με συντελεστή δόμησης 0,8 μέτρα".

Χρειάστηκαν οι κινητοποιήσεις των Αλιμιωτών και οι διαμαρτυρίες του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και άλλων φορέων για να έρθει το ΥΠΕΧΩΔΕ, το 1995, να ακυρώσει την απόφαση του 1992 και να προσδιορίσει άλλες χρήσεις για το κτήμα. Αυτές έχουν να κάνουν με την αρχαιολογική σημασία του κτήματος Τράχωνες, αφού στις εγκυκλοπαίδειες αναφέρεται ως Ακρόπολη της αρχαίας Ευωνύμειας.

Η αλλαγή στάσης της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αλίμου - που αρχικά ήταν ενάντια στα σχέδια της ΜΑΚΡΟ και υπέρ της διατήρησης του κτήματος ως "αρχαιολογικού τόπου, με τη δημιουργία κοινόχρηστων χώρων γύρω από τα μνημεία" - εμπνέει ανησυχία, καθώς συνδέεται με προσφυγή της ΜΑΚΡΟ που εκδικάζεται στις 27 του Μάρτη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ