Τετάρτη 21 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΙΓΑΛΕΩ
Μια πρώτη δυναμική αντίδραση

Με μια πρώτη δυναμική κινητοποίηση αντέδρασαν χτες οι εργαζόμενοι στο Δήμο Αιγάλεω στις κυβερνητικές μεθοδεύσεις, που οδηγούν σε οικονομικό στραγγαλισμό της Τοπική Αυτοδιοίκηση, με πρώτα θύματα τους ίδιους τους εργαζόμενους σ' αυτήν. Οι εργαζόμενοι από χτες έχουν κηρύξει αποχή από την εργασία τους, ζητώντας την καταβολή των δουλεμένων μεροκαμάτων τους.

Οι 530 εργαζόμενοι του Δήμου είναι απλήρωτοι, καθώς ο δήμος έχει φτάσει σε αδιέξοδο σε ό,τι αφορά στην καταβολή των μισθών. Οι εργαζόμενοι από την πλευρά τους απέκλεισαν για πέντε ώρες την Εφορία του Αιγάλεω και έκαναν πορεία στο κέντρο της πόλης, ενώ για σήμερα έχουν προγραμματίσει πορεία με τα απορριμματοφόρα προς το υπουργείο Εσωτερικών και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από αυτό.

Το πρόβλημα που υπάρχει εδώ και καιρό στο Δήμο του Αιγάλεω, οφείλεται στο ότι η μεν εφορία έχει μπλοκάρει τα χρήματα της μισθοδοσίας στο Δήμο λόγω ενός χρέους που έχει ο Δήμος, το δε Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων προβάλλει ένα πλασματικό κατά το δήμο χρεωστικό υπόλοιπο και αρνείται να δώσει ένα δάνειο που είχε συμφωνηθεί.

Χτες μετά τη λήξη του αποκλεισμού της εφορίας αντιπροσωπεία εργαζομένων και δημοτικών συμβούλων συναντήθηκε με τη γενική γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών Ευδ. Σερέλη, η οποία υποσχέθηκε στην αντιπροσωπεία ότι θα δοθεί στο δήμο προκαταβολή 100 εκατομμυρίων έναντι της τακτικής κρατικής επιχορήγησης του '96. Οι δημοτικοί σύμβουλοι ζήτησαν την καταβολή και μιας επιπλέον έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης 100 εκατομμυρίων, καθώς επίσης και το πάγωμα για δύο μήνες των οφειλών του δήμου ώσπου να μπορέσει στο μεταξύ να ξεπληρώσει τις υποχρεώσεις του. Η Ευδ. Σερέλη δεσμεύτηκε μόνο για την καταβολή της έκτακτης επιχορήγησης χωρίς όμως να δεσμευτεί και για το πότε θα δοθεί αυτή.

Οι εργαζόμενοι μετά τη συνάντηση δήλωσαν ότι επιμένουν στο αίτημά τους και τόνισαν ότι εάν δεν πληρωθούν σήμερα το πρωί θα συνεχίσουν τις προγραμματισμένες κινητοποιήσεις που έχουν αποφασίσει.

Ο δήμαρχος του Αιγάλεω, Γ. Μυστακόπουλος, δήλωσε σχετικά στο "Ρ": "Είναι πρωτοφανές αυτό που συμβαίνει και έχουν μείνει απλήρωτοι οι εργαζόμενοι του δήμου. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση υφίσταται ένα στραγγαλισμό, αφού δίνονται συνεχώς αρμοδιότητες χωρίς να δίνονται ανάλογοι πόροι". Από την πλευρά του ο γραμματέας του συλλόγου των εργαζομένων Βαγγέλης Δελατόλας,τόνισε στο "Ρ", ότι "όλη αυτή η σημερινή εξέλιξη ήταν προβλέψιμη και την περιμέναμε και έχει να κάνει με το ότι η ΤΑ εδώ και καιρό είναι στη γωνιά και βάλλεται από την κεντρική εξουσία". "Οι δήμοι σήμερα, συνέχισε, έρχονται σε αδιέξοδο και αναγκάζονται να παίρνουν αντιλαϊκά μέτρα. Οι εργαζόμενοι έχουν μείνει απλήρωτοι, γιατί δε δίνουν χρήματα στο δήμο και αυτό είναι ανεξήγητο για μας".

"Είμαστε χωρίς λεφτά από την Παρασκευή, και δε ζητάμε τίποτα παράλογο, μόνο τα λεφτά που έχουμε δουλέψει", σημείωσε ένας από τους εργαζόμενους, ο Γιάννης Μουζάκης."Δε φτάνει που ο μισθός μας είναι ψίχουλα και στην πράξη δε μας φτάνει για να ζήσουμε, από την άλλη, σήμερα, δε μας δίνουνε ούτε κι αυτά τα ψίχουλα", δήλωσε επίσης ο Βαγγέλης Σάρακας ένας από τους οδοκαθαριστές του δήμου. Η Κατερίνα Δημητριάδου βρεφονηπιοκόμος τόνισε ότι "αναγκάζουν τους δήμους σήμερα να ξεπουληθούν στους ιδιώτες, αφού τους δίνουν αρμοδιότητες όπως τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, χωρίς λεφτά, για να τους λειτουργήσουν".

Γ. Μ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ