Σάββατο 3 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕΔΥΕ
Ευρύτατο μέτωπο ειρήνης στα Βαλκάνια

Συνέντευξη Τύπου έδωσε στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, Ευάγγελος Μαχαίρας, με αφορμή την πραγματοποίηση του 1ου Βαλκανικού Συνεδρίου Κινημάτων Ειρήνης από 9 έως 11 Φλεβάρη

Στις ολέθριες συνέπειες από την επιβολή της Νέας Τάξης Πραγμάτων στη Γιουγκοσλαβία, στα δεινά που προοιωνίζονται για την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μέση Ανατολή, και στο ρόλο που πρέπει να παίξουν τα κινήματα ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, προκειμένου να ανατρέψουν τα σχέδια των Αμερικανών ιμπεριαλιστών, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη ΕΕΔΥΕ, Ευάγγελος Μαχαίρας,κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε χτες στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή την πραγματοποίηση του 1ου Βαλκανικού Συνεδρίου Κινημάτων Ειρήνης στις 9 - 10 και 11 Φλεβάρη.

Στόχος του Συνεδρίου είναι η συνεργασία όλων των μη κυβερνητικών οργανώσεων των βαλκανικών χωρών (συνδικαλιστικών, επιστημονικών, γυναικείων και νεολαιίστικων), ώστε να δημιουργηθεί ένα ευρύτατο μέτωπο ειρήνης στα Βαλκάνια για την εδραίωση αληθινής και σταθερής ειρήνης στην περιοχή. Κάτι που μπορεί να γίνει μόνο με την αντίσταση στη Νέα Τάξη Πραγμάτων, την ειρηνική επίλυση των διαφορών χωρίς ξένες επεμβάσεις και στρατούς, την αποχώρηση του ΝΑΤΟ από την περιοχή και την αυτοδιάλυσή του, την αποχώρηση των ξένων βάσεων από την Ελλάδα, την Τουρκία και των ξένων στρατών από την Αλβανία, τη FYROM, τη Βοσνία και την Κροατία.

Στο Συνέδριο θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι των Επιτροπών Ειρήνης από τα Σκόπια, το Βελιγράδι, την Κροατία, πιθανά τη Σλοβενία, την Αλβανία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Τουρκία και από την Κύπρο. Τις εργασίες αναμένεται να παρακολουθήσει ο Γάλλος συντονιστής του Γραφείου Ευρώπης του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης. Η σημαντική αυτή διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό Κέντρο της ΔΕΘ στο περίπτερο 8. Η επίσημη έναρξη θα γίνει την Παρασκευή στην Αίθουσα Τελετών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου θα μιλήσει ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ και θα ακολουθήσει συναυλία από την Ορχήστρα της ΕΤ-3.Τα θέματα που θα συζητηθούν είναι η κατάσταση στα Βαλκάνια και ο συντονισμός των κινημάτων ειρήνης της περιοχής. Κατά τη διάρκεια των εργασιών θα γίνει παρέμβαση από το Εικαστικό Επιμελητήριο με θέμα την πολιτιστική συνεργασία.

Τα νέα δεδομένα

Μιλώντας προς τους δημοσιογράφους ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, Ε. Μαχαίρας, περιέγραψε τα νέα δεδομένα κάτω από τα οποία γίνεται πλέον το 1ο Βαλκανικό Συνέδριο των Κινημάτων Ειρήνης, σημειώνοντας: "Οταν αποφασίσαμε να διοργανώσουμε αυτή τη σημαντική πρωτοβουλία είχαμε μπροστά μας τη νέα κατάσταση που δημιουργήθηκε στη Βοσνία και γενικότερα στη Γιουγκοσλαβία μετά τη συμφωνία που υπέγραψαν Σέρβοι, Κροάτες και μουσουλμάνοι, κάτω από την αμερικανική πίεση και την καθ' υπαγόρευση των Αμερικανών ληφθείσα απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, να αναθέσει στο ΝΑΤΟ την επιβολή της ειρήνης στη Βοσνία με ένα στρατό 60.000 ανδρών, και την κατάτμηση της Βοσνίας σε ένα είδος ζωνών κατοχής (αμερικανικής, γερμανικής, γαλλικής, βρετανικής, τουρκικής, ιταλικής, ελληνικής). Συμπλήρωσε, εξάλλου, ότι μια ειρήνη που επιβάλλεται με τα όπλα και με ζώνες κατοχής δεν ανταποκρίνεται στη θέληση των ενδιαφερόμενων λαών.Χαρακτηριστικά είπε: "Εχουν αρχίσει μερικά κρούσματα ένοπλης αντίδρασης και κανένας δεν ξέρει τι μας επιφυλάσσει το μέλλον. Πολύ περισσότερο, κανένας δεν ξέρει τι θα γίνει αν και όταν οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ αποχωρήσουν από τη Βοσνία.

Για τους λόγους αυτούς θελήσαμε να ανταλλάξουμε πληροφορίες και απόψεις με τα φιλειρηνικά κινήματα της Γιουγκοσλαβίας και όλης της Βαλκανικής και να δούμε πώς μπορούν να βοηθήσουν τους λαούς της Βοσνίας στην εδραίωση μιας πραγματικής ειρήνης με τη δική τους θέληση, όπως πρέπει να έχει διαμορφωθεί μετά τις πικρές εμπειρίες του εμφυλίου πολέμου, ο οποίος πρέπει να τους έχει διδάξει ότι: Ολες οι διαφορές πρέπει να λύνονται ειρηνικά. Οτι η ανάμειξη ξένων δυνάμεων και ξένων στρατιωτών δεν ωφελεί ποτέ, αλλά πάντοτε ζημιώνει τους λαούς. Οτι η ειρήνη πρέπει να είναι εκείνη που θέλουν οι λαοί και όχι εκείνη που τους επιβάλλουν οι ξένες δυνάμεις. Οτι η παρουσία του ΝΑΤΟικού στρατού δεν είναι ευνοϊκός παράγοντας για το μέλλον αυτής της χώρας.Οταν είναι δεδομένο ότι οι "κυανόκρανοι" του ΟΗΕ μεροληπτούν υπέρ ορισμένης παράταξης και έκαναν λαθρεμπόριο όπλων και άλλα απαράδεκτα, πρέπει να αναμένονται πολύ χειρότερα από τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα που αποτελούνται από εθελοντές με συμμετοχή αρκετών τυχοδιωκτών".

Η τελευταία κρίση

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ο Ε. Μαχαίρας αναφέρθηκε και στην τελευταία κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, σημειώνοντας ότι τα όσα περίεργα έγιναν στο Αιγαίο τις προηγούμενες μέρες προοιωνίζονται δεινά, τόσο για τη χώρα μας και την Κύπρο, όσο και για τη Μέση Ανατολή συνολικότερα.Συγκεκριμένα είπε: "Οσφραινόμαστε την ύπαρξη ενός "πακέτου" που έχουν επεξεργαστεί τα επιτελεία της Νέας Τάξης Πραγμάτων, δηλαδή το Πεντάγωνο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Σε σχετικό έγγραφό του ο Πρόεδρος Κλίντον προφητεύει ότι θα γίνει θερμό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο, το οποίο και έγινε και προφανώς ήταν προσχεδιασμένο σε συνεργασία μεταξύ Αμερικανών και Τούρκων για να προωθηθούν τα κοινά τους σχέδια. Των μεν Τούρκων για ανακατανομή του Αιγαίου και των δε Αμερικανών να επέμβουν ως διαιτητές και να επιβάλουν τις λύσεις που ανταποκρίνονται στα συμφέροντά τους. Γιατί όλες οι ενέργειες των ΗΠΑ - διευκρίνισε - και οι αποστολές "ειρηνευτικών στρατιωτικών δυνάμεων" στη Βοσνία και η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας, δήθεν, στη Σομαλία και η διαιτησία, δήθεν, στην περίπτωση της Βοσνίας και η προχτεσινή μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας, γίνονται για την προώθηση και εξασφάλιση των αμερικανικών συμφερόντων, όπως αναφέρει έγγραφο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ".

Εξάλλου, αναφέρθηκε και στην αναμενόμενη επίσκεψη του Ρ. Χόλμπρουκ στην Αθήνα, που ένα από τα θέματά της είναι και η επίλυση του Κυπριακού, τονίζοντας ότι αυτό το γεγονός, με δεδομένο το ποιους στηρίζουν οι Αμερικανοί, θα σημάνει μαύρες μέρες για τους Κύπριους.Οπως είπε, "είναι χαρακτηριστικό ότι την παραμονή του επεισοδίου στη βραχονησίδα Ιμια, οι Τούρκοι αποβίβασαν στην Κύπρο στρατιωτικές δυνάμεις με τανκς και βαριά πυροβόλα, όλα αυτά, βέβαια, βάσει του κοινού αμερικανοτουρκικού σχεδίου. Το πόσο στενά είχαν συνεργαστεί αποδεικνύεται από την πληροφορία ότι οι Αμερικανοί παρακολουθούσαν και κατέγραφαν την τουρκική απόβαση στη δεύτερη βραχονησίδα της Ιμια, όπως παρακολουθούσαν την τουρκική εισβολή στη Βόρεια Κύπρο. Σ' αυτά ας προστεθεί και και η πτώση του ελληνικού ελικοπτέρου που αποδίδεται σε ηλεκτρονική επέμβαση".

Επίσης, ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ αναφέρθηκε και στις επαφές που έχει η επιτροπή με τους Τούρκους αντιπροσώπους, που προσπαθούν μετά από πολύχρονες διώξεις από τη "δημοκρατική κυβέρνηση της Τουρκίας" να ανασυγκροτήσουν την Τουρκική Επιτροπή Ειρήνης. Σημείωσε ότι η ΕΕΔΥΕ τους έστειλε μήνυμα μέσα από το οποίο τονίζεται η θέληση για ειρηνική συμβίωση, κάτι που μπορεί να γίνει με δύο προϋποθέσεις: Με σεβασμό των συνόρων και των αρχών του ΟΗΕ, της ΟΑΣΕ και του Διεθνούς Δικαίου και τη λύση του Κυπριακού σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ, που θα αποτελέσει ένα μεγάλο βήμα για την εξομάλυνση των σχέσεων και την εδραίωση της φιλίας και της συνεργασίας μεταξύ των λαών των δύο χωρών.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ