Σάββατο 3 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΑΘΗΝΑ - ΑΓΚΥΡΑ
Επικίνδυνες περιπλοκές

Ανήσυχη η ελληνική κυβέρνηση για τις προθέσεις των Αμερικανών να επιβάλουν λύσεις στο Αιγαίο

Ογκώδεις, κατά τα φαινόμενα, θα είναι οι αποσκευές που θα μεταφέρει στην Αθήνα ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Ρ. Χόλμπρουκ, πιθανότατα στο τέλος της ερχόμενης βδομάδας, καθώς εκτός από τις γνωστές προτάσεις για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, θα περιέχουν και προτάσεις - σύμφωνα με πληροφορίες του "Ρ" - για δημιουργία "ουδέτερης ζώνης" γύρω από τις αμφισβητούμενες από την Τουρκία νησίδες του Αιγαίου. Ουδέτερη ζώνη, η οποία, πρέπει να υπογραμμιστεί, υπάρχει στην πράξη ήδη γύρω από τα Ιμια μετά τα τελευταία γεγονότα.

Οπως υπογραμμίζουν διπλωματικές πηγές (οι οποίες διευκρινίζουν ότι προς το παρόν αυτές οι προτάσεις δεν έχουν διαβιβαστεί επισήμως στην ελληνική κυβέρνηση) η Ουάσιγκτον με τη στάση της αναγνωρίζει έμπρακτα τις τουρκικές θέσεις, όπως αυτές είχαν διατυπωθεί σε νότα της Αγκυρας προς την Αθήνα.

Σύμφωνα με τη νότα αυτή, όπως έχει γράψει την περασμένη Τετάρτη ο "Ρ", η Τουρκία, όπως επί λέξει αναφέρει, υποστηρίζει πως "η κατοχή μικρών νησιών, νησίδων και βράχων στο Αιγαίο των οποίων το καθεστώς δεν είναι ξεκαθαρισμένο μέσα από διεθνή κείμενα, πρέπει να καθοριστεί με (προφανώς νέα) συμφωνία".

Οι πληροφορίες αυτές έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία στην ελληνική κυβέρνηση η οποία αναζητά τρόπους αντίδρασης.

Η ανησυχία της Αθήνας κορυφώθηκε καθώς αξιωματούχοι της Ουάσιγκτον, όπως ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Κ. Μπερνς, σε δημόσιες δηλώσεις και τοποθετήσεις τους περιγράφουν σαφέστατα αυτές τις αμερικανικές προθέσεις. Η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, έδωσε εντολή στον πρεσβευτή της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον να ζητήσει από το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, αν όχι την ανάκληση, τουλάχιστον την ανασκευή των δηλώσεων του κ. Μπερνς, όπως και του Ρ. Χόλμπρουκ, ο οποίος σε συνεντεύξεις του αμφισβητούσε τις τελευταίες μέρες τα όσα είχε δηλώσει για το περιεχόμενο των συνομιλιών του με τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών Θ. Πάγκαλο κατά τη νύχτα της κρίσης. Οι εκκλήσεις της ελληνικής κυβέρνησης προς την Ουάσιγκτον φαίνεται πως έπιασαν τόπο, καθώς ο Ρ. Χόλμπρουκ, σε συνέντευξή του σε ελληνικό τηλεοπτικό κανάλι ανασκεύασε μερικώς τα όσα είχε πει για τις συνομιλίες του με τον Θ. Πάγκαλο και διασκέδασε τις ελληνικές ανησυχίες, υποστηρίζοντας πως δεν έρχεται στην Ελλάδα ως διαπραγματευτής, δεν κομίζει συγκεκριμένες προτάσεις, αλλά για να συζητήσει τη γενική κατάσταση της περιοχής. Οσο για τον εκπρόσωπο του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, αυτόν ανέλαβε να τον δικαιολογήσει ο Ελληνας δημοσιογράφος, τον οποίο... αναζήτησε ο ίδιος ο Χόλμπρουκ για να κάνει τις "ανασκευαστικές" δηλώσεις. Είπε, λοιπόν ο... εκλεκτός συνάδελφος πως τις απαράδεκτες δηλώσεις με τις οποίες οι ΗΠΑ εμφανίζονται να αμφισβητούν επισήμως το καθεστώς στα Ιμια, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών τις έκανε, αφού εκνευρίστηκε από τις άκομψες ερωτήσεις Ελληνα δημοσιογράφου!

Η "ανασκευή" των δηλώσεων του Ρ. Χόλμπρουκ και η επιστολή που σύμφωνα με πληροφορίες ο Μπιλ Κλίντον απέστειλε στον Κ. Σημίτη, εκτιμώνται ως προσπάθειες της Ουάσιγκτον να αποτρέψουν τη δημιουργία σοβαρής εσωτερικής κρίσης στην Ελλάδα, η οποία ενδεχομένως θα μπορούσε να οδηγήσει και στην πτώση της κυβέρνησης, την οποία έτσι εξασθενημένη και με καταρρακωμένο το όποιο της γόητρο, χρειάζεται ακόμη η αμερικανική διπλωματία προκειμένου να προωθήσει τα στρατηγικά της συμφέροντα στο Αιγαίο.

Η ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο των προσπαθειών της να αναστρέψει το κλίμα που έχει δημιουργηθεί, προχώρησε χτες στις εξής κινήσεις.

Ο πρωθυπουργός κάλεσε και είδε τους πρεσβευτές της κοινοτικής τρόικας, των ΗΠΑ και της Ρωσίας. Από τις δηλώσεις των πρεσβευτών μετά τις συναντήσεις, φαίνεται πως η ελληνική κυβέρνηση δεν αποκόμισε καμία ουσιαστική υποστήριξη. Εντύπωση προκάλεσε, μάλιστα, η απροθυμία του Ιταλού πρεσβευτή να τοποθετηθεί ξεκάθαρα για το θέμα των βραχονησίδων Ιμια, τη στιγμή μάλιστα που η χώρα του ήταν συμβαλλόμενο μέρος στις σχετικές συνθήκες οι οποίες ρυθμίζουν το καθεστώς των νησιών μέχρι σήμερα!

Ο υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος, έδωσε οδηγίες στη μόνιμη ελληνική αντιπροσωπεία στην ΕΕ να μπλοκάρει το χρηματοδοτικό πρωτόκολλο προς την Τουρκία που συνδέεται με τη συμφωνία της Τελωνειακής Σύνδεσης, όπως αναφέρει τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει επίσης αποστείλει προς τις ελληνικές πρεσβείες φάκελο με την επιχειρηματολογία της, γύρω από το θέμα των βραχονησίδων Ιμια και του Αιγαίου, προκειμένου να γίνει μια προσπάθεια προβολής των ελληνικών θέσεων. Παράλληλα, έχει ήδη προετοιμαστεί η ελληνική απάντηση στην τουρκική νότα, με την οποία η Αγκυρα ουσιαστικά επιχειρεί να ξαναχαράξει τα σύνορα στο Αιγαίο, και αναμένεται να επιδοθεί στην τουρκική κυβέρνηση μέχρι την προσεχή Δευτέρα.

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί, πως στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έχουν γίνει πολλές συσκέψεις, με στόχο την υποβολή προτάσεων στην πολιτική ηγεσία για τους ενδεδειγμένους τρόπους αντιμετώπισης των αμερικανικών προτάσεων και του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών Ρ. Χόλμπρουκ, ο οποίος ασφαλώς ήδη έχει λάβει το μήνυμα πως η Αθήνα θα προτιμούσε είτε να αναβάλει είτε να υποβαθμίσει την επίσκεψή του. Υπηρεσιακή παράγοντες, πάντως, του υπουργείου Εξωτερικών έχουν ήδη ενημερώσει την κυβέρνηση πως έχουν λάβει σαφέστατα μηνύματα από την Ουάσιγκτον πως τυχόν άρνηση από την πλευρά της Αθήνας να δεχτεί τον Ρ. Χόλμπρουκ θα έχει συνέπειες.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ