Σάββατο 3 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ
Αναζητούν υπεύθυνους για τις επιλογές τους
  • Εξηγήσεις έδωσαν οι κυβερνήτες των εφτά πολεμικών πλοίων
  • Ηρεμία επικρατούσε χτες στην περιοχή των Ιμια

Συνεχίζονται οι αποπροσανατολιστικές προσπάθειες κυβέρνησης και ΝΔ, με την επικέντρωση της προσοχής γύρω από το θέμα της απόβασης των Τούρκων κομάντος στη μικρή Ιμια, τα ξημερώματα της Τετάρτης, για να περάσει σε δεύτερη μοίρα το όλο πλέγμα της εξάρτησης, για το οποίο είναι συνυπεύθυνοι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, που είναι και η βασική αιτία για την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα. Το κλίμα αυτό συντηρείται από δηλώσεις παραγόντων και των δύο κομμάτων, που έχουν να κάνουν είτε με τη στρατιωτική ηγεσία και τους χειρισμούς της, είτε με τη συντήρηση ενός κλίματος κούφιας πατριδοκαπηλίας.Χτες τα μεσάνυχτα βρέθηκαν στο υπουργείο Αμυνας οι κυβερνήτες των επτά πολεμικών πλοίων, που το κρίσιμο βράδυ είχαν την ευθύνη της περιφρούρησης του συμπλέγματος των βραχονησίδων Ιμια. Στη συνάντηση που είχαν με τον αρχηγό του Ναυτικού, Ι. Στάγκα, τον υπουργό, Γερ. Αρσένη, και τον υφυπουργό, Ν. Κουρή, έδωσαν εξηγήσεις για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε η τουρκική απόβαση. Οι κυβερνήτες των πλοίων απέδωσαν ευθύνες στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες και στη μικρή ορατότητα που επικρατούσε στην περιοχή, ενώ δεν παρέλειψαν να αφήσουν αιχμές κατά του επιχειρησιακού σχεδίου.

Σύμφωνα, πάντως, με έγκυρες πληροφορίες, η απόβαση των Τούρκων κομάντος δεν έγινε με φουσκωτά σκάφη, αλλά τους μετέφερε υποβρύχιο που τους άφησε σε μια απόσταση 200 - 300 μέτρων από τη βραχονησίδα, όπου και προσέγγισαν κολυμπώντας. Την ίδια ώρα και για να αποσπάσουν την προσοχή των ελληνικών δυνάμεων που επιτηρούσαν την περιοχή, τουρκικά ελικόπτερα πετούσαν πάνω από τη βραχονησίδα όπου βρίσκονταν οι Ελληνες βατραχάνθρωποι. Ετσι, τα ηλεκτρονικά συστήματα των ελληνικών πολεμικών πλοίων έστρεψαν την προσοχή τους στον εγκλωβισμό των τουρκικών ελικοπτέρων, ώστε τη στιγμή που θα τους δινόταν η εντολή, να μπορούν να τα καταρρίψουν. Στο μεταξύ, το τουρκικό υποβρύχιο, παρόλο που ήταν πάντα στις οθόνες των ραντάρ των ελληνικών πλοίων, δεν προκάλεσε υποψίες και έτσι η απόβαση πέρασε απαρατήρητη. Παρ' όλα αυτά όμως, εκτιμάται ότι σε συνθήκες πραγματικού πολέμου αυτή η τουρκική ενέργεια δεν παρείχε στην τουρκική πλευρά κανένα επιχειρησιακό πλεονέκτημα, αφού ήταν από στρατιωτική πλευρά άμεσα αντιστρέψιμη. Ωστόσο, λόγω της τροπής που είχαν ήδη πάρει τα πράγματα, λειτούργησε για την τουρκική προπαγάνδα ευνοϊκά στην τομέα των εντυπώσεων.

Στην περιοχή των Ιμια χτες επικρατούσε ηρεμία, ενώ η πληροφορία που κυκλοφόρησε για παραβίαση των ελληνικών χωρικών υδάτων από τουρκική ακταιωρό που εκτελούσε περιπολίες δεν επιβεβαιώθηκε. Παράλληλα, συνεχίστηκαν και χτες οι έρευνες για τον εντοπισμό των δύο μελών του πληρώματος του ελληνικού ελικοπτέρου που συνετρίβη τα ξημερώματα της Τετάρτης και οι οποίοι συνεχίζουν να αγνοούνται. Στις έρευνες συμμετείχαν χτες δύο φρεγάτες, μια πυραυλάκατος και ένα περιπολικό. Στο Αιγαίο, επίσης, επέστρεψε και η φρεγάτα "Υδρα" που συμμετείχε στον αποκλεισμό της Νέας Γιουγκοσλαβίας στην Αδριατική, ενώ χτες το μεσημέρι απέπλευσε, μετά από επείγον σήμα, από το Ναύσταθμο της Σαλαμίνας και με πιθανό προορισμό την περιοχή των Ιμια το υδρογραφικό "Πυθέας".Το πλοίο ενδέχεται να πάρει μέρος στον εντοπισμό, στη θάλασσα, του μοιραίου ελικοπτέρου. Τυχόν ανέλκυσή του ίσως δώσει απαντήσεις για τα αίτια της συντριβής του.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ