Πέμπτη 5 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η ρύθμιση των χρεών

Τη ρύθμιση των αγροτικών χρεών υποσχέθηκε η κυβέρνηση ως ένα μέτρο για να σταματήσουν οι αγρότες τις κινητοποιήσεις.

Η υπόσχεση όμως αυτή, σύμφωνα με τα όσα συγκεκριμένα στοιχεία ανακοινώθηκαν, δεν αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των χρεών. Στόχο της έχει να αποπροσανατολίσει και να εξαπατήσει τους αγρότες για άλλη μια φορά. Τη γενικότερη ρύθμιση των χρεών η κυβέρνηση την παρέπεμψε σε αρμόδια επιτροπή. Στη χώρα μας όμως είναι γνωστός ο ρόλος και οι σκοπιμότητες αυτών των επιτροπών και ειδικά όταν απαρτίζονται από εκπροσώπους των ΠΑΣΕΓΕΣ, ΣΥΔΑΣΕ, ΓΕΣΑΣΕ, που λειτουργούν σαν κυβερνητικοί εκπρόσωποι και όχι ως εκπρόσωποι των αγροτών. Διάφανος στόχος αυτής της επιτροπής είναι ο εκφυλισμός του θέματος και η εκτόνωση των αγροτικών κινητοποιήσεων.

***

Η συγκεκριμένη υπόσχεση της κυβέρνησης περιορίστηκε μόνο στους βαμβακοπαραγωγούς, ενώ γνωρίζει ότι πρόβλημα χρεών έχουν όλοι οι αγρότες. Η επιλογή αυτή στόχο έχει να διχάσει τους αγρότες και να απομονώσει τους αγρότες της Θεσσαλίας από τους άλλους αγρότες.

Η ρύθμιση όμως που προτείνει η κυβέρνηση για τους βαμβακοπαραγωγούς είναι τοκογλυφική και δεν μπορεί να δώσει λύση στο οξυμένο πρόβλημα. Η διετής περίοδος χάριτος και η πενταετή έως οκταετή διάρκεια ρύθμισης με το κατώτερο επιτόκιο της ΑΤΕ, που είναι 21%, θα βάλει τους αγρότες σε ένα ιδιόμορφο καθεστώς ισόβιας ομηρίας προς την ΑΤΕ, που μια ζωή θα δουλεύουν και δε θα μπορούν να ξεχρεώσουν την Τράπεζα.

***

Παρόμοιες ρυθμίσεις, ίσως και καλύτερες, έκανε η κυβέρνηση και για τα χρέη των συνεταιρισμών, αλλά είχαν αποτέλεσμα να συρρικνωθούν οι οργανώσεις, να ξεπουλήσουν βαθμιαία περιουσιακά στοιχεία, να βάλουν μεγάλες εισφορές στους αγρότες για να βγάλουν τις δόσεις και τελικά να διαπιστώσουν ότι χρωστούν περισσότερα από όσα χρωστούσαν πριν τη ρύθμιση.

Το ίδιο και χειρότερο θα συμβεί και στους αγρότες, αν δεχτούν αυτή τη ρύθμιση, για δυο λόγους. Πρώτον, γιατί η προτεινόμενη ρύθμιση είναι χειρότερη από αυτή που έγινε στους συνεταιρισμούς. Και δεύτερον, αλλά κυριότερο, γιατί η επιμονή της κυβέρνησης στην εφαρμογή της ίδιας αντιαγροτικής πολιτικής που υπαγορεύειη ΕΕ, όχι μόνο δε θα δημιουργεί πλεόνασμα στο αγροτικό εισόδημα για να αποπληρώνονται τα ρυθμιζόμενα χρέη, αλλά είναι σίγουρο ότι θα δημιουργεί και νέα χρέη.

***

Το πρόβλημα των χρεών είναι η κορυφή του παγόβουνου και οι αιτίες του βρίσκονται στην αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ. Κατά συνέπεια, οποιαδήποτε ρύθμιση και αν γίνει, ακόμα και να χαριστούν όλα τα χρέη, το πρόβλημα θα ξαναπαρουσιαστεί σε σύντομο χρονικό διάστημα αν δεν αλλάξουν ριζικά οι κανονισμοί των αγροτικών προϊόντων. Αν συνολικά και ριζικά δεν αλλάζει η αγροτική πολιτική στη χώρα μας.

Αυτό το ξέρουν πολύ καλά οι αγρότες. Γι' αυτό, την πρότασή τους για άμεση ρύθμιση των χρεών και να χαλαρώσει η θηλιά της ΑΤΕ, τη συνδέουν αδιάρρηκτα με τη ριζική αλλαγή της αγροτικής πολιτικής. Διαφορετικά και με τη συναίνεσή τους, θα βάλουν και πιο πολλές και πιο σφιχτές θηλιές στο λαιμό τους. Και αυτό - τουλάχιστον από τις κινητοποιήσεις - φαίνεται ότι είναι αποφασισμένοι να μην το κάνουν.

Δ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ