Πέμπτη 5 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΒΟΙΩΤΙΑ
Δε θα τους γίνει το χατίρι

Βοιωτία, το "περιβόλι" της Αθήνας. Ετσι εξακολουθούν να την αποκαλούν και οι αγρότες του κάμπου της Κωπαϊδας. Περιβόλι χωρίς περιβολάρη σήμερα, και ενδεχομένως, αύριο, δίχως καθόλου παραγωγή. Υπερβολή; Καθόλου. Γιατί όποιον από τους αγρότες ρωτήσεις, όποιον κάτοικο, αυτή είναι η απάντηση.

Παλέψαμε, ιδρώσαμε, ματώσαμε για να έρθουν τώρα να μας πετάξουν από τα χωράφια μας; Ε..! Δε θα τους γίνει το χατίρι... Εδώ μπλόκο Αη Γιάννη. Οχι μόνο 13 ημέρες που καθίσαμε το '95, αλλά αν χρειαστεί, αν δε δικαιωθούμε, και 23 και 103 ημέρες θα καθίσουμε...

Είναι αγρότες. Από τη Λιβαδειά, το Ρωμέικο, τον Διόνυσο, τον Ορχομενό. Είναι αγρότες, που "έβαλαν στην πάντα" τις όποιες διαφορές τους και αποφάσισαν να διεκδικήσουν, να απαιτήσουν χωρίς υποχώρηση, χωρίς σπιθαμή να κάνουν πίσω. Λίγα χιλιόμετρα από τη Λιβαδειά, στον εθνικό δρόμο Λιβαδειά - Θήβα, στη διασταύρωση Αη Γιώργη, είναι "στημένο" το δεύτερο μπλόκο, από αγρότες του Αη Γιώργη - Αγ. Τριάδα - Σωληναρίου.

Ο Γ. Μπλούτης,πρώην πρόεδρος του Συνεταιρισμού Αη Γιώργη, γεμάτος αγανάκτηση και οργή... καταριέται κυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Ενωση για τα "πλαφόν" και τις "συνυπευθυνότητες". "Μας έβαλαν πλαφόν 290 κιλά - λέει - και αυτά με τιμή χαμηλότερη από την περσινή. Τα υπόλοιπα τι θα τα κάνουμε; Θα τα πάρουν, λένε, με εμπορική τιμή, 80 δραχμές το κιλό, την ώρα που το κόστος παραγωγής φτάνει τις 220 δραχμές".

"Τώρα που τελείωσαν οι δουλιές δεν πρόκειται να ξεκολλήσει τρακτέρ από εδώ" - τονίζει ο Μήτσος Κατής και προσθέτει: "Δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα. Αν σταθούμε ενωμένοι, θα κερδίσουμε. Πρέπει να δώσουμε μια απάντηση στη σωρεία λαθών των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για τη στάση τους απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση".

"Αυτά που εξήγγειλε χτες (προχτές) ο υπουργός δεν τα έλεγε σε μας - προσθέτει ο Βασ. Κατσικογιάννης.Απευθυνόταν στην κοινή γνώμη για να τη στρέψει εναντίον μας. Δε θα το πετύχει. Τα απορρίπτουμε".

Αποφασισμένοι για συνέχιση του αγώνα "μέχρι όπου πάει" δηλώνουν και οι αγρότες του μπλόκου των Βαγίων."Δε φτάνει που μας έκλεισαν με την πολιτική τους τα εργοστάσια, μας έταξαν "λαγούς με πετραχήλια", τώρα μας διώχνουν από τα χωράφια. Αυτή είναι η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης: Να περνάνε καλά οι μεγάλοι, να πεινάνε οι μικροί", τονίζουν.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ