Τρίτη 3 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Το Μάαστριχτ "ούμπερ άλες"!

Τα μεσάνυχτα της περασμένης Τετάρτης ο πρωθυπουργός ένιωθε μια απέραντη ανακούφιση που είχε ξεμπερδέψει πλέον με την κατάρτιση και την κατάθεση του προϋπολογισμού του 1997. "Αχ, έφυγε ένα βάρος από πάνω μου!", είπε μ' ένα χασμουρητό στη σύζυγό του κι έπειτα την καληνύχτισε και έπεσε, κουρασμένος μεν, αλλά ευτυχής, για να κοιμηθεί.

Μετά από μια περίπου ώρα ο πρωθυπουργός κοιμόταν βαθιά και ροχάλιζε μακαρίως, ενώ στιγμές στιγμές χαραζόταν στο πρόσωπό του ένα ελαφρό χαμόγελο, γεγονός που μαρτυρούσε ότι μάλλον κάποιο ευχάριστο όνειρο τον είχε επισκεφθεί. Τι ονειρευόταν ακριβώς ο άνθρωπος δεν ξέρω. Κάλλιστα όμως θα μπορούσε να υποθέσει κανείς ότι εκείνη τη στιγμή έβλεπε, κατά πάσαν πιθανότητα, το Διευθυντήριο της ΕΟΚ να του δίνει συγχαρητήρια για το ένα τρισ. επιπλέον φόρους που είχε ρίξει, μέσω του νέου προϋπολογισμού, στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Η ότι έβλεπε ίσως τον Κολ να τον χτυπάει φιλικά στις πλάτες και να του λέει: Το Μάαστριχτ ούμπερ άλες (υπεράνω όλων), αγαπητέ!

Τελοσπάντων, ο πρωθυπουργός κοιμήθηκε σαν πουλάκι αρκετές ώρες και θα κοιμόταν ίσως περισσότερο, αν εκεί κατά τις οχτώ το πρωί δεν τον ξυπνούσε ένας θόρυβος, κάτι σαν οχλοβοή, που ακουγόταν απ' έξω.

"Μπα, τι είναι αυτό;", αναρωτήθηκε και πήγε να γυρίσει πλευρό, αλλά η βοή εξακολουθούσε να ακούγεται και τον ξύπνησε για καλά. Ανακάθισε, λοιπόν, τώρα στο κρεβάτι του και άρχισε να σκέφτεται μήπως αυτός ο θόρυβος ήταν από το ...κατρακύλισμα του πληθωρισμού ή από το ...κουδούνισμα των πενταροδεκάρων που έδωσε, για αυξήσεις, στους εργαζόμενους, αλλά τίποτε από όλα αυτά δεν του φάνηκε πιθανό. Και ξαφνικά το πρόσωπό του συνοφρυώθηκε και είπε ταραγμένος: "Μάλιστα αυτό είναι! Εκείνος ο ανόητος ο Γιάννος θα νόμισε ότι είπαμε στ' αλήθεια να πιάσουμε τους μεγαλοφοροφυγάδες και θα τους έπιασε. Και θα τους έχει βάλει τους φουκαράδες να πληρώσουν και αυτοί θα σκούζουν, τώρα. Οχ, τι πάθαμε"!

Αλαφιασμένος, λοιπόν, ο πρωθυπουργός άρπαξε το τηλέφωνο και πήρε το νούμερο του υπουργού του. Και μόλις εκείνος σήκωσε το ακουστικό, άρχισε να τον κατσαδιάζει άσχημα. Ο Γιάννος άκουσε όλον τον εξάψαλμο χωρίς "κιχ" και έπειτα πήρε το λόγο και είπε με ηρεμία: "Μα πώς σας πέρασε, κύριε πρωθυπουργέ, αυτή η ιδέα; Σας διαβεβαιώνω ότι έχω κατανοήσει πλήρως το πρόγραμμα της σύγκλισης και ούτε τρίχα δεν πρόκειται να πειράξω από τους μεγαλόσχημους που τρώνε τους φόρους"!

Ο πρωθυπουργός συνήλθε κάπως με τις διαβεβαιώσεις του Γιάννου, αλλά δεν ησύχασε εντελώς. Γι' αυτό ακριβώς δεν έκλεισε το τηλέφωνο, αλλά ρώτησε τον υπουργό του: "Αφού δεν έπιασες εσύ τους μεγαλοφοροφυγάδες, τότε ποιοι είναι αυτοί που κάνουν φασαρία έξω; Μήπως, βρε Γιάννο, εκείνη η Βάσω έκανε καμιά γκάφα και έκοψε τίποτε προνόμια από τους βιομήχανους και έχουν ξεσηκωθεί οι άνθρωποι;".

- Α, πα, πα, αποκλείεται, απάντησε ο Γιάννος. Κι αυτή το έχει κατανοήσει πλήρως το πρόγραμμα της σύγκλισης!

- Με συγχωρείς, αγαπητέ, που σε κουράζω, αλλά ανησυχώ και θα σε ρωτήσω πάλι. Μήπως ο Δρυς ξέφυγε από την επιτήρησή σου και ζήτησε με κανένα φιρμάνι να συμμετάσχουν στη "σύγκλιση" και οι καημένοι οι τραπεζίτες, οι εφοπλιστές ή οι μεγαλοεπιχειρηματίες;

- Οχι, πρωθυπουργέ. Δεν είναι δυνατόν να κάνουμε τέτοια λάθη!

- Ε, τότε ποιοι φωνάζουν απ' έξω, Γιάννο;

- Ανοιξε το παράθυρο να δεις, εξοχότατε.

- Βρε καλά λες, είπε τότε εκείνος.

Και όταν τράβηξε τα ρολά της κρεβατοκάμαράς του είδε έξω εργάτες, υπάλληλους και συνταξιούχους με πλακάτ και τηλεβόες να οδεύουν προς την πλατεία Κάνιγγος, για να διαδηλώσουν κατά των νέων μέτρων, ηρέμησε! Και ηρέμησε ακόμη περισσότερο, όταν άκουσε από το ραδιόφωνο ότι ξεσηκώθηκαν και οι αγρότες. "Αφού φωνάζουν οι μεροκαματιάρηδες, σκέφτηκε, είναι βέβαιο ότι τα μέτρα μου είναι προς τη σωστή κατεύθυνση"!

Επειτα χτύπησε το πόδι του κάτω και σαν να απευθυνόταν στους εξεγερμένους, φώναξε με ενθουσιασμό: Το Μάαστριχτ ούμπερ άλες, πληβείοι!

Τάσος ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ