Τρίτη 3 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εργατιά - αγροτιά, μια φωνή - μια γροθιά

Πρωτοφανές κύμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης από μαζικούς φορείς όλης της χώρας

Η "φλόγα" που έχει φουντώσει στο θεσσαλικό κάμπο, από τον ξεσηκωμό των αγροτών, δεν έχει αφήσει αδιάφορους τους εργάτες, τους υπαλλήλους, τους μαθητές. Οι εκδηλώσεις συμπαράστασης προς τους αγωνιζόμενους αγρότες της Θεσσαλίας μέρα με τη μέρα πυκνώνουν.

Την Κυριακή το πρωί, εργαζόμενοι από την Αθήνα έφτασαν με πούλμαν στα μπλόκα των αγροτών. Αυτό έγινε μετά από πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων Αθήνας.Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν τα Συνδικάτα Οικοδόμων Αθήνας και Πειραιά, καθώς και τα Συνδικάτα εργατών μετάλλου, εργατών στο ξύλο, στην κλωστοϋφαντουργία και το δέρμα, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων και η Ομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδας. Οι εργάτες με πορεία έφτασαν στα σημεία όπου ήταν συγκεντρωμένοι οι αγρότες και όταν τα δυο μπλοκ ενώθηκαν το σύνθημα "Εργατιά - αγροτιά, μια φωνή και μια γροθιά", "δόνησε" την ατμόσφαιρα.

Μια χειραψία, ένα σφιχταγκάλιασμα και εκατέρωθεν χειροκροτήματα, ήταν οι επόμενες κινήσεις. Ηταν οι εικόνες, που έδωσαν ένα διαφορετικό χρώμα στη μέρα. Οι δυο κουβέντες που αντάλλαξαν έδωσαν κουράγιο στους αγρότες, που μέρα - νύχτα, με κρύο και βροχή, βρίσκονται εκεί, στα μπλόκα του αγώνα. Η δυναμική παρουσία σχεδόν σε καθημερινή βάση εργαζομένων στα μπλόκα των αγροτών φανερώνει ότι η αγροτική εξέγερση στη Θεσσαλία έχει γίνει υπόθεση όλου του λαού.

"Νιώθουμε δικό μας τον αγώνα σας"

Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Αθήνας, Β. Σκουράκης,μιλώντας προς τους αγρότες τόνισε: "Το δικό σας αγώνα τον νιώθουμε και δικό μας. Πρέπει εργάτες και αγρότες να αντιπαρατεθούμε στην αντιλαϊκή, αντεργατική και αντιαγροτική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Πρέπει να παλέψουμε για να αλλάξει η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, να αγωνιστούμε για να υπερασπίσουμε τα δικαιώματά μας".

"Εχουμε ανάγκη από τέτοιου είδους εκδηλώσεις συμπαράστασης", απάντησε ο Γ. Νταφούλης,εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αγροτών Θεσσαλίας. "Οι αγρότες, συνέχισε, αυτή τη στιγμή δίνουν μια μεγάλη μάχη, που είναι αποφασισμένοι να τη συνεχίσουν μέχρι την τελική δικαίωση. Δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε, κατέληξε, στις παραπλανητικές προσπάθειες της κυβέρνησης, να προχωρήσουμε σ' ένα διάλογο, ο οποίος δε δίνει λύσεις στα βασικά μας αιτήματα".

Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, Δ. Βανδώρος,ο οποίος βρέθηκε στα μπλόκα των αγροτών, δήλωσε στο "Ρ": "Είμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα των εξεγερμένων αγροτών. Τους υποσχόμαστε ότι με την επιστροφή μας στην Αθήνα θα συνεχίσουμε και τη δική μας πάλη, ενάντια σ' αυτήν την πολιτική λιτότητας, που ξεριζώνει τους αγρότες από τη γη τους και πλήττει τις κατακτήσεις των εργαζομένων".

Ο συνταξιούχος, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Συνταξιούχων Ελλάδας, Β. Γεωργαντάς,που ήρθε στο θεσσαλικό κάμπο να συμπαρασταθεί στους αγρότες, δήλωσε στο "Ρ": "Εμείς οι συνταξιούχοι θα σταθούμε στο πλευρό των αγροτών και θα κλιμακώσουμε και τους δικούς μας αγώνες. Η νίκη είναι σίγουρα δική μας...".

Οι εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης

Στα Τέμπη βρέθηκαν την Κυριακή το απόγευμα δεκάδες συνδικαλιστές της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων Θεσσαλονίκης και του Συνδικάτου Οικοδόμων.

Οι αγρότες υποδέχτηκαν τους συνδικαλιστές με χειροκροτήματα και το χαμόγελο έλαμψε στα πρόσωπά τους, αφού είδαν πως οι συμπαραστάτες στον αγώνα τους πληθαίνουν. Πήραν τα κονιάκ που τους προσέφεραν και έσφιξαν τα χέρια πραγματικά σε μια γροθιά.

"Παρακολουθούμε τον αγώνα σας και συμπαραστεκόμαστε σ' αυτόν. Εχουμε άποψη και συγκεκριμένη θέση για την πολιτική που εφαρμόζεται για την αγροτιά, για τους εργάτες, για τους κτηνοτρόφους", είπε ο γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Βασίλης Ρέβας.Αναφέρθηκε στις Συμφωνίες της ΚΑΠ και της ΓΚΑΤΤ, σημειώνοντας ότι η πολιτική για τους αγρότες εντάσσεται μέσα στην πολιτική που εφαρμόζεται και για τους εργαζόμενους της χώρας. Σημείωσε επίσης πως "αυτή η πολιτική, που είναι μια συνολική επίθεση του κεφαλαίου ενάντια στους αγρότες και όλες τις κοινωνικές ομάδες της χώρας, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί αγωνιστικά για να μπορέσει να ανατραπεί".

Στο δρόμο της επιστροφής οι εργαζόμενοι συνδικαλιστές και οικοδόμοι, σταματούσαν και δήλωναν τη συμπαράστασή τους στους αγρότες που έστησαν μπλόκα μετά το μεσημέρι στο Λιτόχωρο, στο Αιγίνιο και τα Μάλγαρα.

Στα μπλόκα του Βόλου

Τα μπλόκα που έχουν στήσει οι αγρότες - έξω από το Βόλο - στον Αλμυρό και το Βελεστίνο, το Σαββατοκύριακο γέμισαν από εργαζομένους και κόσμο που δήλωσε "παρών" στους αγώνες της αγροτιάς. Αντιπροσωπείες από το συνδικάτο οικοδόμων, τα σωματεία εμποροϋπαλλήλων, σιδηρουργών Βόλου, το σύλλογο γυναικών, αντιπρόσωπος από το σωματείο των εργαζομένων του ΟΣΕ βρέθηκαν εκεί για να εκδηλώσουν τη συμπαράστασή τους. Στα δυο μπλόκα βρέθηκε και αντιπροσωπεία της ΝΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον γραμματέα, Μ. Τσιώνα,καθώς και αντιπροσωπεία της ΚΝΕ.

Οι επαγγελματοβιοτέχνες Καρδίτσας

Οι επαγγελματίες, έμποροι, βιοτέχνες της Καρδίτσας πήγαν στους Καρδιτσιώτες αγρότες που βρίσκονται στο μπλοκ της ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ. Με επικεφαλής την ομοσπονδία τους, οι ΕΒΕ εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στους αγωνιζόμενους αγρότες.

"Ο αγώνας σας είναι και δικός μας αγώνας", τόνισε στο σύντομο χαιρετισμό του ο πρόεδρος, κ. Τσιούκης, και συνέχισε: "Αν εσείς οι αγρότες καταστραφείτε, τότε και εμείς οι επαγγελματίες θα ακολουθήσουμε την ίδια πορεία". Με συγκίνηση οι αγρότες υποδέχτηκαν τους ΕΒΕ, που συμβολικά τους πρόσφεραν τρόφιμα, ποτά, φρούτα κλπ.

  • Ψηφίσματα συμπαράστασης προς τους αγρότες έστειλαν από τα Τρίκαλα, ο Σύνδεσμος Επιστημόνων, η ΕΛΜΕ και η Ενωση Μικροπωλητών της πόλης. Επίσης, ψηφίσματα έστειλαν και οι πρόεδροι από τις Κοινότητες Μικρό Κεφαλόβρυσο, Ρίζωμα και Μεγαλοχώρι του νομού.
  • Με ανακοίνωσή του το ΝΣ Λάρισας της ΚΝΕ χαιρετίζει τους χιλιάδες αγρότες της Θεσσαλίας που δίνουν τη μάχη της επιβίωσης στα μπλόκα των δρόμων. Οι νέοι κομμουνιστές επισημαίνουν ότι η πολιτική των μέχρι τώρα κυβερνήσεων, η υποταγή τους στην καταστροφική πολιτική της ΕΕ, οι Συμφωνίες ΚΑΠ - ΓΚΑΤΤ, έχουν οδηγήσει σε απόγνωση την αγροτιά. Παράλληλα, στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των αγροτικών μπλόκων. Τα μέλη της ΚΝΕ καλούν όλους όσοι σήμερα πλήττονται από την αντιλαϊκή πολιτική, να συντονιστούν σε μόνιμη καθημερινή βάση και μέσα από τους δρόμους του αγώνα να οδηγήσουν τη χώρα σε μια διαφορετική πορεία ανάπτυξης προς όφελος του λαού, στο σοσιαλισμό. Στο μεταξύ, δεκάδες οργανώσεις και μαζικοί φορείς εργαζομένων απ' όλη τη χώρα με ανακοινώσεις και ψηφίσματά τους χαιρετίζουν και συμπαραστέκονται στο δίκαιο αγώνα των αγροτών.
Τα σωματεία του Πειραιά

"Θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό στους ξεσηκωμένους αγρότες της Θεσσαλίας και των άλλων περιοχών, στέλνουν, από μέρους χιλιάδων εργαζομένων ανέργων και νέων μελών μας" τα εργατικά σωματεία του Πειραιά: Τα Συνδικάτα Μετάλλου και Οικοδόμων, Ιματισμού - Κλωστοϋφαντουργίας και Συνδικάτο Δέρματος, τα Σωματεία Ναυτεργατών "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ", Ηλεκτρολόγων Επισκ. Πλοίων (ΣΗΕΕΠ), Ναυπηγοξυλουργών Πειραιά, Εργαζομένων ΝΑΥΣΙ, Καθαριστριών Σχολείων Πειραιά, Εργαζομένων Δήμου Κορυδαλλού, Ελαιουργοσαπουνοποιών, Πανελλήνια Ενωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών - Ναυαγοσωστικών, Πανελλήνια Ενωση Αμμοβολιστών - Καθαριστών, Ενωση Λογιστών Πειραιά και Μετάλλου Σαλαμίνας.Μέσα από τους καθημερινούς αγώνες μας, αποκρούοντας μια σκληρή αντιλαϊκή πολιτική που υπαγορεύεται από τις πολυεθνικές σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, έχουμε καθήκον από τα κάτω να οικοδομήσουμε ένα ενωμένο ισχυρό κίνημα, που θα συγκρουστεί συνολικά με τον αντιλαϊκό αντιαναπτυξιακό προϋπολογισμό που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή, τονίζουν και, εκτός των άλλων, καλούν τον Στ. Τζουμάκα να σταματήσει να αυτογελοιοποιείται από τις τηλεοράσεις και να λύσει τα αιτήματα των αγροτών, ενώ υπενθυμίζουν ότι "είναι ο ίδιος που πριν λίγο καιρό, από την "καρέκλα" του υπουργού Εργασίας, ξεσπάθωνε κατά των ανέργων"...

Η ΔΗΚΕΒΕ

Η ΔΗΚΕΒΕ με ανακοίνωσή της χαιρετίζει το δίκαιο αγώνα των αγροτών της χώρας και τονίζει ότι η αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης, που καταστρέφει την αγροτική οικονομία και οδηγεί στο ξεκλήρισμα τους αγρότες, είναι η ίδια πολιτική που οδηγεί στη βίαιη καταστροφή εκατοντάδες χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις τα τελευταία χρόνια. Στον αντίποδα αυτής της πολιτικής βρίσκεται η κοινή μοίρα των επαγγελματιών - βιοτεχνών - εμπόρων, αγροτών εργατοϋπαλλήλων, συνταξιούχων, οι οποίοι επιβάλλεται να οργανώσουν την αντεπίθεσή τους για λύσεις στα μεγάλα προβλήματα της αποδιάρθρωσης της αγροτικής οικονομίας, της αποβιομηχάνισης, της ανεργίας, της ανεξέλεγκτης εισαγωγής ξένων προϊόντων, της βίαιης καταστροφής εκατοντάδων χιλιάδων μικρών επιχειρήσεων.

Η ΔΗΚΕΒΕ υπογραμμίζει ότι θα αγωνιστεί σ' αυτήν την κατεύθυνση και καλεί τους επαγγελματίες, βιοτέχνες, εμπόρους να σταθούν αλληλέγγυοι στον αγώνα των αγροτών.

Ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσε και η ΔΗΚΕΒΕ Αθήνας.

  • Στην ανακοίνωση - συμπαράσταση, το ΕΚ Κεφαλονιάς - Ιθάκης επισημαίνει ότι "ο κοινός αγώνας όλων των λαϊκών στρωμάτων φαίνεται να είναι η μόνη διέξοδος" στις επιλογές του Μάαστριχτ, της ΚΑΠ και της ΓΚΑΤΤ.
  • Η Γενική Συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ συμπαραστέκεται στον αγωνιζόμενο αγροτικό κόσμο και απαιτεί από την κυβέρνηση: "Να αντιταχτεί στις πολιτικές της ΕΕ που έχουν ως αποτέλεσμα την εξαφάνιση του μικρού αγροτικού κλήρου και να δώσει λύσεις στα δίκαια αιτήματα των αγροτών και να στηρίξει άμεσα το εισόδημά τους για να ζωντανέψει η ύπαιθρος και να ζήσουν δημιουργικά κυρίως οι νέες γενιές των αγροτών μας".
  • Ο δημοτική αρχή Ελληνικού με ανακοίνωση που υπογράφεται από τον δήμαρχο, Κ. Κορτζίδη,χαιρετίζει τις κινητοποιήσεις των αγροτών και συντάσσεται αλληλεγγύη στο πλευρό τους. "Ο αγώνας σας είναι η μόνη απάντηση στην ανάλγητη και αρνητική στάση της κυβέρνησης απέναντι στα εκρηκτικά προβλήματά που αντιμετωπίζετε", υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.
  • Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Γεωπόνων τονίζει σε ψήφισμα συμπαράστασης προς τους αγρότες: "Να είστε σίγουροι ότι δεν είμαστε απλά συμπαραστάτες σας, αλλά αγωνιζόμαστε για τους ίδιους στόχους".
  • Η Ενωση Συνταξιούχων Πειραιά και Πέριξ Δήμων τονίζει ότι οι συνταξιούχοι στέκονται στο πλευρό των αγροτών και τους συμπαραστέκονται σε όλους τους δίκαιους αγώνες.

Τέλος, ψηφίσματα συμπαράστασης εξέδωσαν δεκάδες άλλοι μαζικοί αγροτικοί φορείς απ' όλη τη χώρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ