Τρίτη 3 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΑΣΚΑΛΟΙ - ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ
Μήνας σύγκρουσης με την κυβέρνηση ο Δεκέμβρης
  • Απεργούν οι καθηγητές στις 11, 12, 13 Δεκέμβρη και ακολουθεί απεργία διαρκείας μετά τα Χριστούγεννα
  • Σήμερα αποφασίζουν οι δάσκαλοι

Σε τριήμερη πανελλαδική απεργία στις 11, 12, και 13 Δεκέμβρη και απεργία διαρκείας μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων προχωρούν οι καθηγητές. Το πλάνο των αγωνιστικών κινητοποιήσεων αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια της συνόδου των προέδρων των ΕΛΜΕ όλης της χώρας, που έγινε το Σάββατο και αποτελεί την πρώτη δυναμική απάντηση των καθηγητών στην αντιλαϊκή αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι το απεργιακό πρόγραμμα των καθηγητών εγκρίθηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία των ΕΛΜΕ της χώρας με 248 ψήφους υπέρ, 21 ψήφους κατά και 28 λευκά, δείγμα της αγωνιστικής θέλησης που επικρατεί στη βάση του κλάδου.

Η απεργία διαρκείας είναι πιθανόν να ξεκινήσει και πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων αν η κυβέρνηση προωθήσει για ψήφιση το νέο μισθολόγιο νωρίτερα. Στην περίπτωση αυτή το ΔΣ της ΟΛΜΕ θα συγκαλέσει έκτακτες γενικές συνελεύσεις και θα εισηγηθεί την άμεση έναρξη της απεργίας διαρκείας.

Τα αιτήματα

Οι καθηγητές διεκδικούν ουσιαστική αύξηση της χρηματοδότησης της εκπαίδευσης με στόχο το 15% επί του συνόλου του κρατικού προϋπολογισμού, στήριξη και αναβάθμιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας, διπλασιασμό των αποδοχών των εκπαιδευτικών και αυξήσεις ώστε να φτάνουν οι μηνιαίες καθαρές τακτικές αποδοχές του νεοδιόριστου καθηγητή το 1997 στις 250.000 δρχ., διορισμούς καθηγητών μόνο από την επετηρίδα, κάλυψη όλων των κενών θέσεων του διδακτικού προσωπικού, κατοχύρωση εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των αναπληρωτών, την προώθηση ριζικής δημοκρατικής φορολογικής μεταρρύθμισης, στήριξη της τεχνικο- επαγγελματικής εκπαίδευσης στην προοπτική ενός ενιαίου τύπου λυκείου, κατάργηση των ιδιωτικών ΙΕΚ και των διδάκτρων στα δημόσια ΙΕΚ κ.α.

Οι δάσκαλοι - νηπιαγωγοί

Στον ίδιο δρόμο των απεργιακών κινητοποιήσεων βαδίζουν και οι δάσκαλοι - νηπιαγωγοί που οι πρόεδροι των Συλλόγων τους συνεδριάζουν σήμερα για να εκτιμήσουν τα αποτελέσματα της πρόσφατης απεργιακής κινητοποίησης του κλάδου και να μεταφέρουν τις αποφάσεις που πάρθηκαν κατά τη διάρκεια των γενικών συνελεύσεων για την παραπέρα κλιμάκωση των αγώνων τους. Οι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης προσανατολίζονται και αυτοί σε απεργιακές κινητοποιήσεις στο δεύτερο δεκαήμερο του Δεκέμβρη.

Στο μεταξύ χτες πραγματοποιήθηκε μία ακόμα συνάντηση του ΔΣ της ΔΟΕ με τον υπουργό Παιδείας, Γερ. Αρσένη, μια συνάντηση που όπως τόνιζαν οι εκπρόσωποι των δασκάλων και των νηπιαγωγών ήταν ουσιαστικά άκαρπη. Ο υπουργός Παιδείας για τη λύση των αιτημάτων του διδασκαλικού κλάδου, παρέπεμψε στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και στον υπουργό Οικονομικών, ενώ στο αίτημα για αύξηση των κονδυλίων στην εκπαίδευση επανέλαβε ότι συχνά - πυκνά έλεγε και ο προκάτοχός του υπουργός Παιδείας, Γ. Παπανδρέου, περί "σπαταλών και ορθολογικότερης διαχείρισης των κονδυλίων". Σε μια προσπάθεια, πάντως, να απεκδυθεί τη συνυπευθυνότητά του για αυτήν την κυβερνητική πολιτική, ο Γερ. Αρσένης "δεσμεύτηκε" απέναντι στο ΔΣ της ΔΟΕ να ασκήσει, όπως είπε, πίεση ο ίδιος ώστε να μην υπάρξουν απώλειες στα εισοδήματα των εκπαιδευτικών. Για τα υπόλοιπα θεσμικά αιτήματα του κλάδου απάντησε ότι θα τα μελετήσει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ