- Με ηθικόν ακμαιότατον οι Θεσσαλοί αγρότες συνεχίζουν και κλιμακώνουν τον αγώνα τους,που έχει συγκλονίσει και συνεγείρει ολόκληρη τη χώρα. Οχι μόνο κρατάνε γερά επί έξι μέρες, αλλά καθημερινά... - 1996-12-03 00:00:00.0"/> - Με ηθικόν ακμαιότατον οι Θεσσαλοί αγρότες συνεχίζουν και κλιμακώνουν τον αγώνα τους,που έχει συγκλονίσει και συνεγείρει ολόκληρη τη χώρα. Οχι μόνο κρατάνε γερά επί έξι μέρες, αλλά καθημερινά... - 1996-12-03 00:00:00.0" /> Θα κρατήσουν για να κερδίσουν | ΡΕΠΟΡΤΑΖ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Θα κρατήσουν για να κερδίσουν
  • Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους Θεσσαλοί αγρότες με αποκλεισμούς κι άλλων Εθνικών οδών και επαρχιακών οδικών κόμβων. Δεκάδες μπλόκα από τον Εβρο μέχρι την Πελοπόννησο
  • Συνεχίζεται και διογκώνεται το κύμα αλληλεγγύης εργαζομένων, επαγγελματοβιοτεχνών, εμπόρων, μαθητών, συνταξιούχων
  • Για να διασπάσουν τον αγώνα και να απομονώσουν τους αγρότες από την "κοινή γνώμη" κινούνται κυβέρνηση και κομματικός μηχανισμός του ΠΑΣΟΚ

Με "ηθικόν ακμαιότατον" οι Θεσσαλοί αγρότες συνεχίζουν και κλιμακώνουν τον αγώνα τους,που έχει συγκλονίσει και συνεγείρει ολόκληρη τη χώρα. Οχι μόνο "κρατάνε γερά" επί έξι μέρες, αλλά καθημερινά έρχονται εκατοντάδες νέα τρακτέρ στα μπλόκα της Εθνικής οδού,ενώ νέα μπλόκα στήνονται σε άλλους βασικούς οδικούς κόμβους. Ταυτόχρονα ο ξεσηκωμός των αγροτών αγκαλιάζει πλέον ολόκληρη τη χώρα, καθώς δεκάδες μπλόκα έχουν στηθεί από το Διδυμότειχο και τους Ευζώνους, μέχρι την Αρτα, την Αιτωλοακαρνανία και την Ηλεία.

Αυτή τη στιγμή υπολογίζεται ότι πάνω από 12.000 τρακτέρ βρίσκονται στους δρόμους της Θεσσαλίας.Εκτός από τα έξι μπλόκα επί της Εθνικής οδού - Αλμυρού, Βελεστίνου, "Βιοκαρπέτ", κόμβου του Βόλου, Συκουρίου, Τεμπών - αποκλείστηκε και η Εθνική οδός Τρικάλων - Ιωαννίνων,στο ύψος της Θεόπετρας,μ' αποτέλεσμα να έχει διακοπεί η συγκοινωνία προς την Ηπειρο καθώς και η Εθνική οδός Λάρισας - Κοζάνης,στο "Χάνι του Χατζηγώγου".Τρακτέρ έχουν αποκλείσει και πολλούς επαρχιακούς δρόμους, ενώ χιλιάδες άλλα βρίσκονται στις πλατείες των χωριών, έτοιμα να χρησιμοποιηθούν αν και όποτε χρειαστεί.

Ταυτόχρονα συνεχίζεται και διογκώνεται το κύμα αλληλεγγύης των εργαζομένων, των επαγγελματοβιοτεχνών, των εμπόρων, των μαθητών, των συνταξιούχων στον αγώνα της αγροτιάς.Στα μπλόκα έρχονται καθημερινά αντιπροσωπείες εργατικών σωματείων κι άλλων μαζικών φορέων και εκφράζουν έμπρακτα τη συμπαράστασή τους, ενώ πρόεδροι κοινοτήτων συγκεντρώνουν τρόφιμα και τα στέλνουν στους αγρότες. Τη συμπαράστασή τους εκφράζουν και γνωστοί καλλιτέχνες,όπως ο Θ. Μπακαλάκος,που τραγούδησε "Τ' αγροτικά" στα μπλόκα και οι Γιώτα Βέη και Στ. Ψαραδάκος,που θα πάνε εκεί αύριο, Τετάρτη.

Ούτε οι αντίξοες καιρικές συνθήκες - συνεχείς βροχοπτώσεις, ομίχλη και τσουχτερό κρύο - ούτε κανένα άλλο εμπόδιο μπορεί να σταματήσει την αγροτιά της Θεσσαλίας που είναι αποφασισμένη να μείνει στα μπλόκα μέχρι να ικανοποιηθούν τα δίκαια αγροτικά αιτήματα. Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν ικανοποιεί τα αιτήματα, αλλά συνεχίζει να εμπαίζει τους αγρότες.Οι υποσχέσεις για καταβολή του 40δραχμου και τραπεζική ρύθμιση κάποιων χρεών δε λύνουν τα οξυμένα προβλήματα, αλλά αποδεικνύουν την πρόθεση της κυβέρνησης να ξεγελάσει, για μια ακόμα φορά, τους ξεσηκωμένους αγρότες, ώστε να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Ταυτόχρονα ο κυβερνητικός και κομματικός μηχανισμός του ΠΑΣΟΚ κινείται για να διασπάσει τον αγώνα. Το υπουργείο Γεωργίας και η "Χαριλάου Τρικούπη", με εγκύκλιους προς τα στελέχη του κόμματος, νομάρχες και εκπροσώπους μαζικών φορέων, με διοργάνωση συσκέψεων στις θεσσαλικές πόλεις, επιχειρούν να υπονομεύσουν την πάλη της αγροτιάς. Ως πρώτο στόχο έχουν να αποσυρθούν τα "πράσινα" - όπως τα ονομάζουν - τρακτέρ από τα μπλόκα της Εθνικής οδού.

Ομως κι αυτή η προσπάθεια "πέφτει στο κενό". Είναι χαρακτηριστικό ότι ο νομάρχης Καρδίτσας και ο πρόεδρος του τοπικού Εργατικού Κέντρου - στελέχη του κυβερνώντος κόμματος - που κατηγορήθηκαν, σε δημοσίευμα εφημερίδας, ότι συμπαραστέκονται στους αγρότες, όχι μόνο αποδέχονται αυτή την "κατηγορία" αλλά, μιλώντας σε τοπικά ΜΜΕ, επέμειναν στη θέση τους ότι οι αγρότες έχουν δίκιο που βγαίνουν στους δρόμους και ζήτησαν πάλι από την κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά τους.

Ενωμένη σαν μια γροθιά είναι η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα,- στην οποία συμμετέχουν αγροτικά στελέχη που πρόσκεινται σε όλα τα πολιτικά κόμματα - που καθοδηγεί και συντονίζει την πάλη και τα μέλη της δηλώνουν ότι ο αγώνας θα κλιμακωθεί μέχρι η κυβέρνηση απαντήσει επίσημα, δεσμευτεί κι αρχίσει να παίρνει μέτρα για τη λύση των αγροτικών προβλημάτων.

Η ίδια ενότητα επικρατεί και στα μπλόκα. Οι αγρότες, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων και κομματικών προτιμήσεων, εμφανίζονται αποφασισμένοι να μείνουν εκεί ως το τέλος και δηλώνουν πως έχουν απόλυτη εμπιστοσύνη στη Συντονιστική Επιτροπή. Ταυτόχρονα προειδοποιούν την κυβέρνηση να μην "ποντάρει στην κούρασή τους, ούτε στους "Δούρειους Ιππους" για να στηλιτεύσει την κινητοποίηση.

Επί έξι μέρες τώρα η Εθνική οδός Αθήνας - Θεσσαλονίκης, απ' τον Αλμυρό μέχρι τα Τέμπη, έχει γίνει το "σπίτι" των Θεσσαλών αγροτών. Εστησαν πρόχειρες σκηνές από νάιλον για να προφυλάσσονται από τη βροχή. Μαγειρεύουν και τρώνε στα μπλόκα. Και βρίσκονται σε συνεχή επιφυλακή και επαγρύπνηση για ενδεχόμενες προβοκάτσιες...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ