Τρίτη 3 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Χωρίς απαντήσεις στα προβλήματα

Σχόλιο του Αγροτικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ για τις κυβερνητικές ανακοινώσεις

"Τις δημοσιονομικές δυσκολίες της χώρας επικαλέστηκε για άλλη μια φορά η κυβέρνηση, για να απορρίψει τα βασικότερα αιτήματα των αγροτών", υπογραμμίζει με σχόλιό του για τις χτεσινοβραδινές ανακοινώσεις του υπουργού Γεωργίας Στ. Τζουμάκα και προσθέτει:

"Ετσι, για άλλη μια φορά προβάλλει σαν μέτρο για τους βαμβακοπαραγωγούς την προκαταβολή των 40 δρχ. το κιλό. Πρέπει, όμως, να επισημανθεί ότι δε θα υπήρχε πρόβλημα προκαταβολής, αν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, πριν ένα χρόνο, δε συμφωνούσε με τον νέο κανονισμό της ΕΕ για το βαμβάκι που, εκτός των άλλων, προβλέπει καθυστέρηση εξόφλησης των βαμβακοπαραγωγών κατά ένα χρόνο περίπου. Είναι, δηλαδή, λεφτά των αγροτών (σ. σ. οι 40 δραχμές) που θα πάρουν έτσι κι αλλιώς.

Για χρέη μόνο των βαμβακοπαραγωγών που έχουν μέχρι την 31.12.96 η κυβέρνηση προτείνει 5ετή ως 8ετή ρύθμιση με κατάργηση των τόκων υπερημερίας, διετή περίοδο χάριτος και επιτόκιο εξόφλησης ίσο με το κατώτερο επιτόκιο της ΑΤΕ. Το μέτρο αυτό θα οξύνει και δε θα λύσει το πρόβλημα των χρεών, γιατί το κατώτερο επιτόκιο της ΑΤΕ είναι τοκογλυφικό 21%, η περίοδος ρύθμισης των 5- 8 χρόνων πολύ μικρή και η προοπτική των βαμβακοπαραγωγών από τη συνέχιση της εφαρμογής του καταστροφικού κανονισμού για το βαμβάκι αδιέξοδη, με αποτέλεσμα οι αγρότες, όχι μόνο δε θα μπορούν να εξοφλούν τα παλαιά χρέη, αλλά θα προσθέτουν και καινούρια.

Το γενικότερο θέμα των αγροτικών χρεών το παρέπεμψε σε επιτροπή και είναι γνωστά τουλάχιστον στη χώρα μας τα αποτελέσματα και οι σκοπιμότητες αυτών των επιτροπών.

Για τη γενικότερη αλλαγή του καταστροφικού κανονισμού για το βαμβάκι η κυβέρνηση περιορίστηκε στην αλλαγή του τρόπου καταβολής της κοινοτικής επιδότησης και δεν είπε λέξη για τις απαράδεκτες ποσοστώσεις και τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας. Συνειδητά, επίσης, η κυβέρνηση απέφυγε να πει τις θέσεις της για σοβαρά θέματα που απασχολούν την κτηνοτροφία, αλλά και άλλα αγροτικά προϊόντα.

Στα αιτήματα των αγροτών για μείωση του κόστους παραγωγής με συγκεκριμένα μέτρα, για καταβολή εθνικών επιδοτήσεων έτσι ώστε να εξασφαλιστεί εισόδημα στους βαμβακοπαραγωγούς 90.000 δραχμές κατά στρέμμα, όσο δηλαδή ήταν και πριν τρία χρόνια, στους σταφιδοπαραγωγούς τιμή πώλησης ίση με την περσινή και στους γαλακτοπαραγωγούς τιμές ίσες, με αυτές που υπήρχαν πριν τρία χρόνια, η κυβέρνηση απάντησε αρνητικά, επικαλούμενη δημοσιονομικές δυσκολίες, αλλά και τον "μπαμπούλα" της ΕΕ.

Η άρνηση της κυβέρνησης στα συγκεκριμένα αιτήματα την ίδια περίοδο που αυτή αφειδώλευτα και με την ευλογία της ΕΕ χαρίζει τεράστια ποσά σε τραπεζίτες, βιομηχάνους και αεριτζήδες, αποδεικνύει ότι υπάρχουν δυνατότητες, αλλά δεν υπάρχει αντίστοιχη πολιτική βούληση.

Οι αγρότες, όμως, με τους αγώνες τους θα επιβάλουν τις προτάσεις τους, γιατί είναι δίκαιες και οι μόνες που μπορούν να εξασφαλίσουν την επιβίωσή τους στα χωριά τους".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ