Τρίτη 3 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Αμερικανικές κινήσεις

Η αμερικανική διπλωματία καλλιεργεί το έδαφος για την ανάπτυξη των πρωτοβουλιών, που έχουν στόχο την ταυτόχρονη αντιμετώπιση των Ελληνοτουρκικών και του Κυπριακού

Ως σύνθημα εκκίνησης των αμερικανικών πρωτοβουλιών για το Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ερμηνεύουν κύκλοι του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικώντην επανάληψη των πάγιων θέσεων της Ουάσιγκτον από τον Αμερικανό πρεσβευτή στην Αθήνα Τόμας Νάιλς στην πρώτη συνέντευξη που παραχώρησε σε ελληνικό Μέσο Μαζικής Ενημέρωσης την περασμένη Κυριακή στην εφημερίδα "Καθημερινή".

Ο Αμερικανός διπλωμάτης με όσα είπε στη συνέντευξή του επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον της χώρας του να "οργανώσει" έναν ελληνοτουρκικό διάλογο εφ' όλης της ύλης, που θα εξελιχθεί υπό τη διαμεσολάβηση της Ουάσιγκτον.

Ο Τ. Νάιλς, μεταφέροντας τις απόψεις της αμερικανικής διπλωματίας, διέλυσε τη σκόπιμα καλλιεργούμενη ψευδαίσθηση από την ελληνική κυβέρνηση, ότι, δήθεν, στην Τουρκία δεν υπάρχει αξιόπιστος συνομιλητής, τονίζοντας πως η κυβέρνηση Ερμπακάν είναι συνταγματική κυβέρνηση και υπεύθυνη για την εξωτερική πολιτική αυτής της χώρας. Ο Αμερικανός διπλωμάτης, αφού διαπίστωσε τις ελληνικές επιφυλάξεις για την εκκίνηση μιας διαδικασίας διαλόγου, συμπλήρωσε πως η "ακινησία" δημιουργεί κινδύνους.

Ο Τ. Νάιλς, περιγράφοντας τις αντιλήψεις της αμερικανικής διπλωματίας, εμμέσως πλην σαφώς, συνέδεσε το κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά, αποδεχόμενος πως για να υπάρξει πρόοδος απαιτείται μια εκ παραλλήλου αντιμετώπισή τους. Οπως παρατηρούν πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, ο Αμερικανός διπλωμάτης στη συνέντευξή του περιέγραψε, με κομψό τρόπο, τη διαδικασία που έχει κατά νου η Ουάσιγκτον, προκειμένου να επιβάλει μια οριστική διευθέτηση στο ελληνοτουρκικό πρόβλημα. Τα βήματα που προτίθεται να ακολουθήσει η αμερικανική διπλωματία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ίδιων πηγών είναι τα εξής. Πρώτον, εμφάνιση κινητικότητας στο κυπριακό με άμεσο στόχο την επανάληψη των ενδοκοινοτικών συνομιλιών. Δεύτερο, την οργάνωση μιας ελληνοτουρκικής συζήτησης, με ενδιάμεσο την αμερικανική διπλωματία που θα αφορά στην εγκατάσταση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, που θα βασίζονται στην επέκταση της Συμφωνίας του 1988 μεταξύ Παπούλια - Γιλμάζ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μετά από τα δύο αυτά βήματα, θα έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις για την παραπομπή του συνόλου των διαφορών, οι οποίες στο μεταξύ θα έχουν καταγραφεί, σε κάποιο όργανο επιδιαιτησίας, που - όπως είπε ο Τ. Νάιλς - δεν είναι απαραίτητο να είναι το Διεθνές Δικαστήριο.

Διαψεύδει το τουρκικό ΥΠΕΞ

Στο μεταξύ, χτες, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, που δημιουργήθηκαν από τις καταγγελίες για εμπρησμούς ελληνικών δασών από παρακρατικές οργανώσεις με στενότατες διασυνδέσεις, με την τουρκική πολιτική ηγεσία. "Απορρίπτουμε αυτούς τους αβάσιμους και ανάρμοστους ισχυρισμούς, (ηγετικών στελεχών της τουρκικής άκρας δεξιάς), καταλήγει η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, που αποσκοπούν να κλονίσουν το κύρος της Τουρκίας και να βλάψουν τις σχέσεις της με τις άλλες χώρες".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ