Κυριακή 25 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΕΛΙΔΟΡΑΜΑ

Η ΜΙΑ όψη της "παγκοσμιοποίησης" - όρος προσφιλής στον Κ. Σημίτη προκειμένου να επιβάλει την αντιλαϊκή λαίλαπα - είναι η συγκέντρωση του παγκόσμιου πλούτου σε μερικές εκατοντάδες "Κροίσων". Η άλλη όψη της "παγκοσμιοποίησης" περνάει μέσα από στοιχεία και εικόνες, οι οποίες προκαλούν κατάπληξη για το μέγεθος της πείνας και εξαθλίωσης που πλήττουν το μεγαλύτερο τμήμα του πλανήτη. Στην "πολιτισμένη" Ευρωπαϊκή Ενωση 57 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας... Στη Μόσχα πέθαναν πρόσφατα από την πείνα 22 τρόφιμοι ψυχιατρείου... Τουλάχιστον 73 εκατ. παιδιά από 11 μέχρι 14 χρόνων, αντί να πηγαίνουν στο σχολείο, εργάζονται κάτω από άθλιες συνθήκες... Στη Βουλγαρία το 90% των κατοίκων ζει κάτω από το όριο φτώχειας, ενώ δεν έλειψαν οι αποτρόπαιες σκηνές ορισμένοι να τρώνε σκυλοτροφές! Αφιέρωμα του "Ρ" (σελίδες 11 - 15)

ΟΙ ΕΦΙΑΛΤΙΚΕΣ αυτές εικόνες δεν αφορούν κάποιους ξένους ή τρίτους. Υπάρχουν ασφαλώς και στη χώρα μας. Αρκεί μια ματιά στο σύγχρονο σκλαβοπάζαρο της Ακτής Μιαούλη, στον Πειραιά. Το βλέμμα όμως των εφοπλιστών δε συγκινείται με τέτοιες σκηνές. Εκβιάζουν με κάθε τρόπο για τον αφελληνισμό των πληρωμάτων. Στο όνομα βέβαια του ανταγωνισμού και της "παγκοσμιοποίησης" (σελίδα 35)

ΟΜΩΣ οι ζώνες της φτώχειας δε σταματούν στην Ακτή Μιαούλη. Κάποτε ο Νομός Ημαθίας ήταν από τους πιο πλούσιους της χώρας. Σήμερα είναι πρώτος στα χρέη και η ανεργία καλπάζει στο 40% ενώ αρχίζει ξανά η μετανάστευση στη Γερμανία. "Επίτευγμα" της "παγκοσμιοποίησης" και αυτό. Αποστολή του "Ρ" (σελίδες 36 - 37)

ΣΤΟ ΦΟΝΤΟ της "παγκοσμιοποίησης" όμως δρουν ανεξέλεγκτα διάφορα τρωκτικά. Οπως οι εργολάβοι του μετρό, οι οποίοι για το μόνο που ενδιαφέρονται είναι να υφαρπάσουν το "πανωπροίκι", αφού τα υπόλοιπα ήδη τα έχουν ροκανίσει. Τους βοηθάνε βέβαια και οι κυβερνώντες με τις συμβάσεις τους (σελίδες 38 - 39)

ΟΜΩΣ δεν υποτάσσονται όλα στην "παγκοσμιοποίηση" των πολυεθνικών και την ιδεολογία της. Κόντρα στη γραμμή του "ρεαλισμού", της "προσαρμογής" και της υποταγής, που καλλιεργούν οι εγχώριοι θιασώτες της "παγκοσμιοποίησης", βρίσκονται τα μηνύματα από τη Μάχη της Κρήτης. Αντίσταση με κάθε μέσο, περιφρονώντας τους "αρνητικούς συσχετισμούς", ήταν το μήνυμα του λαϊκού αυτού έπους (σελίδα 34)

ΑΝ ανατρέξουμε λίγο στην... "προϊστορία" της "παγκοσμιοποίησης" - και της βαρβαρότητας - θα βρεθούμε μπροστά στο... "σύγχρονο Παρθενώνα" που είχαν δημιουργήσει, πενήντα χρόνια πριν, ο αγγλοαμερικάνικος ιμπεριαλισμός και τα εγχώρια ανδρείκελά τους: Τη Μακρόνησο. Το κολαστήρι της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, το οποίο όμως θα παραμένει σύμβολο αντίστασης (σελίδες 16, 33)

ΚΑΙ αφού μιλάμε για "παγκοσμιοποίηση", η καρδιά μας, από τότε, από τα χρόνια τα νεανικά, από τους τοίχους των δωματίων μας, που "γέμιζαν" με τα μάτια του, ανήκει στον Τσε. Στο δικό μας αντάρτη. Η παρουσίαση του βιβλίου "CIA κατά Τσε", μιας σειράς βιντεοκασετών κι ενός CD με τραγούδια, όλα σχετικά με τη ζωή και την ηρωική δράση του θρυλικού επαναστάτη, έδωσε την ευκαιρία επίσκεψης στη χώρα μας της κόρης του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, Αλέιδα Γκεβάρα - Μαρτς. Εδωσε και την ευκαιρία μιας συνέντευξης μαζί της για θέματα που είναι πολύ ενδιαφέροντα για όλους (σελίδες 6 - 7)

ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ τα κινήματα ειρήνης της Ευρώπης ανοίγουν νέες προοπτικές. Φέρνουν στο προσκήνιο τη δύναμη των λαών, τη διάθεσή τους να αγωνιστούν για την ειρήνη, ενάντια στη νέα ιμπεριαλιστική τάξη. Συντονίζουν τα βήματά τους. Η Ευρωπαϊκή Διάσκεψη των Κινημάτων Ειρήνης, που διοργανώθηκε από την ΕΕΔΥΕ στις 16 και 17 Μάη στην Αθήνα, με τη συμμετοχή αντιπροσώπων από 13 ευρωπαϊκές χώρες, έστειλε ελπιδοφόρο μήνυμα. Τα κινήματα ειρήνης μπορούν να αποτελέσουν το αντίπαλο δέος στον ιμπεριαλισμό (σελίδες 24 - 25)


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org