Κυριακή 25 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Παγκόσμιος συντονισμός

Η Σύνοδος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης στην Αθήνα

Το φιλειρηνικό κίνημα σε παγκόσμιο επίπεδο συντονίζει τα βήματά του και βγαίνει στο προσκήνιο διεκδικώντας τη θέση του. Ενα σημαντικό βήμα σε αυτή την κατεύθυνση ήταν και η συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ), που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα την προηγούμενη Δευτέρα 19 Μάη.

Ηταν η πρώτη σύνοδος του ανωτάτου αυτού οργάνου του ΠΣΕ μετά το συνέδριο, που έγινε τον περασμένο Οκτώβρη στο Μεξικό. Στη συνάντηση αυτή εξετάστηκαν οι εξελίξεις στον κόσμο, στα πλαίσια της "νέας τάξης πραγμάτων", και ο συντονισμός της δράσης του φιλειρηνικού κινήματος σε όλο τον κόσμο. Από το συνέδριο στο Μεξικό μέχρι σήμερα, η Ευρωπαϊκή Διάσκεψη των Κινημάτων Ειρήνης, που και αυτή έγινε στην Αθήνα την προηγούμενη βδομάδα, επιβεβαίωσε ουσιαστικά τις διεργασίες που έγιναν σε παγκόσμιο επίπεδο για την ανασυγκρότηση του παγκόσμιου φιλειρηνικού κινήματος και κατά ήπειρο.

Η Ευρωπαϊκή Διάσκεψη σαν πρώτη που πραγματοποιήθηκε έδωσε το στίγμα και σε συνδυασμό και με τις θέσεις που πήρε δίνει το στίγμα του προσανατολισμού του παγκόσμιου φιλειρηνικού κινήματος. Ανάλογες διασκέψεις προετοιμάζονται να γίνουν το επόμενο διάστημα και στις άλλες ηπείρους. Στην Αφρική, στη Λατινική Αμερική, πιθανά και Β. Αμερική, και την Ασία.

Μέσα από αυτές τις συναντήσεις επιδιώκεται ο συντονισμός δράσης του φιλειρηνικού κινήματος κατά ήπειρο,για να αντιπαλέψουν τη "νέα τάξη πραγμάτων". Τα κινήματα ειρήνης έχουν παντού ανοιχτά μέτωπα. Στη Λατινική Αμερική υπάρχουν οι επεμβάσεις, η αύξηση των στρατιωτικών κονδυλίων και γενικότερα η στρατιωτικοποίηση της περιοχής, το πρόβλημα του αποκλεισμού της Κούβας καθώς και τα προβλήματα της φτώχειας και της εξαθλίωσης. Στην Αφρική το πρόβλημα της πείνας οδηγεί στον αφανισμό λαούς ολόκληρους. Στην Ασία και την Ιαπωνία υπάρχει το πρόβλημα των αμερικανικών βάσεων. Εχουμε επίσης το αμερικανοϊαπωνικό σύμφωνο, την επέκταση των βάσεων σε όλη την περιοχή. Ετσι, σε κάθε ήπειρο υπάρχει το έδαφος για κινητοποίηση ενάντια στη "νέα τάξη" και τον ιμπεριαλισμό, με προτεραιότητες βέβαια ανάλογες με τα κατά τόπους προβλήματα.

Στο πνεύμα αυτό και η απόφαση της ΕΕ του ΠΣΕ, όπου χαιρετίζει τις μεγαλειώδεις εκδηλώσεις ειρήνης που οργάνωσε η ΕΕΔΥΕ στην Αθήνα και σε ολόκληρη την Ελλάδα, οι οποίες αποτελούν, όπως τονίζεται, μήνυμα αντίστασης και αγώνα κατά των σχεδίων της "νέας τάξης",που εξυφαίνονται στην κρίσιμη αυτή περιοχή των Βαλκανίων και της ΝΑ Μεσογείου.

Η ΕΕ του ΠΣΕ συμπαραστέκεται στους δοκιμαζόμενους λαούς της Βοσνίας και της Αλβανίας και στους αγωνιζόμενους λαούς της περιοχής της Ασίας, της Αμερικής, στον ηρωικό αγώνα της Κούβας. Μπροστά στο δράμα της Αφρικής, το ΠΣΕ καλεί τους λαούς, ενόψει της συνάντησης του G - 7, να ασκήσουν πίεση για να διατεθούν κονδύλια για τους λαούς που πεθαίνουν από την πείνα.

Εκφράζοντας την πλήρη συμφωνία της με τη διακήρυξη και την απόφαση της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης των Κινημάτων Ειρήνης στην Αθήνα, στις 16 - 17 Μάη, τη θεωρεί και δική της απόφαση. Χαιρετίζει τις πρωτοβουλίες και τις κινητοποιήσεις που πραγματοποιούνται στην Ευρώπη ενάντια στην επέκταση και δράση του ΝΑΤΟ, κατά της στρατιωτικοποίησης της Ευρώπης, κατά των επεμβάσεων, για την απομάκρυνση των πυρηνικών.

Θεωρεί ότι η ύπαρξη και η δράση του ΝΑΤΟ αποτελεί κίνδυνο για την ειρήνη και την ασφάλεια, όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο.Υποστηρίζοντας την καμπάνια των Ευρωπαϊκών Κινήσεων για το 1997, το β εξάμηνο του 1997 θα επεκτείνει την ενημέρωση ενάντια στο ΝΑΤΟ σ' ολόκληρο τον κόσμο.

Καλεί τα κινήματα ειρήνης και τους λαούς να κινητοποιηθούν και να στηρίξουν την εκστρατεία του ΠΣΕ για την αποστρατιωτικοποίηση, τον αφοπλισμό, την καταστροφή των πυρηνικών όπλων, τη μείωση των στρατιωτικών δαπανών ενόψει και της 4ης Ειδικής Συνόδου του ΟΗΕ γι' αυτό το θέμα.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org