Κυριακή 25 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πρόσωπο Νετσμετίν Ερμπακάν

Η κυβέρνηση της πιο απίστευτης "συγκατοίκησης" στην τουρκική πολιτική ιστορία έχει σωθεί με σχεδόν... μαγικό τρόπο από ένα σωρό "θανάσιμες απειλές" τους τελευταίους μήνες: δυο προτάσεις μομφής, παραιτήσεις βουλευτών, πίεση από τον "τοποτηρητή του κεμαλισμού" στρατό, άλλη μια πρόταση μομφής, την κίνηση ενός εισαγγελέα για την κατάργηση του Κόμματος Ευημερίας, και - στα τέλη της περασμένης εβδομάδας - κι άλλες παραιτήσεις, που καθιστούν την πλειοψηφία του συνασπισμού του Κόμματος Ευημερίας με το Κόμμα Ορθού Δρόμου πιο εύθραυστη από ποτέ. Η Τανσού Τσιλέρ, η οποία προϊσταται του Κόμματος Ορθού Δρόμου, μίλησε για νέες πρόωρες εκλογές. Ο Ερμπακάν σιώπησε.

Πώς μπορεί να ερμηνευτεί η σιωπή του Ερμπακάν; Ισως αποτελεί μια ένδειξη της σιγουριάς του πρωθυπουργού για την έκβαση μιας νέας εκλογικής αναμέτρησης. Οι παροικούντες τα τουρκικά πολιτικά πράγματα, ακόμη και οι "κοσμικοί" πολιτικοί, παρά τη ρητορική τους, γνωρίζουν πολύ καλά πως ο Ερμπακάν δεν προσελκύει μόνο τους "ισλαμιστές" ψηφοφόρους, αλλά και τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα, και όσους υποστηρίζουν τη ρητορική περί "ειρηνικής λύσης" του Κουρδικού. Στην πραγματικότητα, το Κόμμα Ευημερίας αποτελεί τον πιο θελκτικό πολιτικό "πόλο" και σίγουρο νικητή των εκλογών.

Οσον αφορά το Κουρδικό, θα αντιπαρέτασσε κάποιος το ότι η κυβέρνηση Ερμπακάν συναινεί, εκούσα - ακούσα, στην επιχείρηση του τουρκικού στρατού στο Βόρειο Ιράκ, η οποία εξελίσσεται σε σφαγή (με την ευλογία των συμμαχικών δυνάμεων, οι οποίες, λέει, "προστατεύουν" την περιοχή). Μόνο που η κυβέρνηση δεν είχε καν ενημερωθεί για την επιχείρηση, κάτι που δίνει στον Ερμπακάν τη δυνατότητα να αποποιηθεί μεγάλο μέρος της ευθύνης...

Μπ. Γ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ