• Π. Κουναλάκης: "Η μοντέρνα Αριστερά είναι υπέρ της αποποινικοποίησης και του διαχωρισμού" των ναρκωτικών!
  • Θ. Πάγκαλος: "Δεν έχω θέση, είναι θέμα συνείδησης"...
  • - Την έντονη αγανάκτησή τους για τις θρασύτατες και επικίνδυνες δηλώσεις του υφυπουργού Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου περί καλλιέργειας χασίς για ατομική χρήση, εκφράζουν σε υπόμνημα διαμαρτυρίας εφτά... - 1997-05-24 00:00:00.0"/>
  • Π. Κουναλάκης: "Η μοντέρνα Αριστερά είναι υπέρ της αποποινικοποίησης και του διαχωρισμού" των ναρκωτικών!
  • Θ. Πάγκαλος: "Δεν έχω θέση, είναι θέμα συνείδησης"...
  • - Την έντονη αγανάκτησή τους για τις θρασύτατες και επικίνδυνες δηλώσεις του υφυπουργού Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου περί καλλιέργειας χασίς για ατομική χρήση, εκφράζουν σε υπόμνημα διαμαρτυρίας εφτά... - 1997-05-24 00:00:00.0" /> Κύμα αντιδράσεων από εργατικά σωματεία | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Σάββατο 24 Μάη 1997
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Σελίδα 5
    ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΟΥΡΓΙΚΕΣ ΠΡΟΤΡΟΠΕΣ ΠΡΟΣ... ΧΑΣΙΣΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ
    Κύμα αντιδράσεων από εργατικά σωματεία
    • Εργαζόμενοι: "Χλεύη και πρόκληση στα αισθήματα του λαού", οι δηλώσεις του Γ. Παπανδρέου
    • Π. Κουναλάκης: "Η μοντέρνα Αριστερά είναι υπέρ της αποποινικοποίησης και του διαχωρισμού" των ναρκωτικών!
    • Θ. Πάγκαλος: "Δεν έχω θέση, είναι θέμα συνείδησης"...

    Την έντονη αγανάκτησή τους για τις θρασύτατες και επικίνδυνες δηλώσεις του υφυπουργού Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου περί καλλιέργειας χασίς για ατομική χρήση, εκφράζουν σε υπόμνημα διαμαρτυρίας εφτά σωματεία της Αθήνας - λιθογράφων, κλάδων ένδυσης, καθαριστριών δημοσίων σχολείων, μετάλλου, εργαζομένων στον "Καζή", οικοδόμων και λογιστών - τα οποία καλούν τον υφυπουργό να παραιτηθεί και τον πρωθυπουργό να πάρει θέση και να καταγγείλει αυτές του τις απόψεις.

    Οι εκπρόσωποι των Σωματείων επισκέφτηκαν χτες το υπουργείο, προκειμένου να επιδώσουν το υπόμνημα στον ίδιο τον υφυπουργό. Ωστόσο, αυτός απουσίαζε, ενώ δεν τους επετράπη ούτε καν να το επιδώσουν σε κάποιον υπεύθυνο στο γραφείο του! Οι συνδικαλιστές έδωσαν το υπόμνημα στον ίδιο τον υπουργό Θ. Πάγκαλο,τον οποίο συνάντησαν στην έξοδο του υπουργείου, αλλά κι αυτός ουσιαστικά κάλυψε τον υφυπουργό, λέγοντας ότι όσα είπε αποτελούν "προσωπικές του απόψεις"! Μάλιστα σε δηλώσεις του για το θέμα, ο Θ. Πάγκαλος ανέφερε ότι δεν έχει άποψη για το θέμα, αφού "υπάρχουν ισχυρά επιχειρήματα" και από την πλευρά της αποποινικοποίησης και από την πλευρά της ποινικοποίησης και πως, τελικά, το ζήτημα είναι θέμα συνείδησης...

    Ο Π. Σοφός,γενικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Αθήνας κατήγγειλε ότι "ο υφυπουργός με τις δηλώσεις του χλεύασε και προκάλεσε τα αισθήματα του λαού, οι δηλώσεις του αυτές και η άρνησή του σήμερα να μας δεχτεί αποδεικνύουν το ύφος και το ήθος του ιδίου και της κυβέρνησής του".

    Οι συνδικαλιστές επισκέφτηκαν και παρέδωσαν το υπόμνημα και στα πολιτικά κόμματα. Ωστόσο, έκπληκτοι άκουσαν τον βουλευτή του Συνασπισμού Π. Κουναλάκη,αμέσως μόλις του εξήγησαν τους λόγους της επίσκεψής τους, να ωρύεται και να τους απαντά: "Η Αριστερά πρέπει να είναι μοντέρνα" και ως εκ τούτου "είμαστε υπέρ της αποποινικοποίησης και του διαχωρισμού", διευκρινίζοντας μάλιστα ότι αυτή είναι και η θέση της "Αριστεράς όλης της Ευρώπης"!

    Στο υπόμνημα των Σωματείων καταγγέλλεται ότι ο υφυπουργός με τις δηλώσεις του "προτρέπει τη νεολαία, τους εργαζόμενους, το λαό στη χρήση ναρκωτικών ουσιών και στην παραίτηση από τις διεκδικήσεις και τους αγώνες, στην αποχαύνωση και τη μαστούρα". Καταγγέλλεται ακόμα ότι ο υφυπουργός γίνεται "φορέας του σκοταδισμού και της αντίδρασης" και ότι έρχεται "σε πλήρη αντίθεση με τα αισθήματα του λαού, με τις αξίες και τις παραδόσεις του".

    Τονίζεται ακόμα: "Δεν έχετε το δικαίωμα, αξιοποιώντας τη θέση του υπουργού, να προκαλείτε το λαό, είναι δική σας υπόθεση αν θέλετε να ταυτιστείτε με τη μαστούρα και τη διακίνηση ναρκωτικών, δεν είναι όμως προσωπική σας υπόθεση η συμμετοχή σας στην κυβέρνηση, γι' αυτό αν θέλετε να είστε συνεπής με τον εαυτό σας, πρέπει να παραιτηθείτε".

    Τέλος, επισημαίνεται ότι "το εργατικό κίνημα παλεύει για τη λύση των προβλημάτων του, αλλά και ενάντια στην αποχαύνωση και τον αποπροσανατολισμό, ενάντια στη μάστιγα του αιώνα, τα ναρκωτικά, καταγγέλλει τους εμπόρους, αλλά και τους ιδεολογικούς τους προστάτες".

    Η Ομοσπονδία Οικοδόμων

    "Προκλητικές και κυνικές" χαρακτηρίζει τις δηλώσεις του Γ. Παπανδρέου σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Οικοδόμων,στην οποία καταγγέλλει ότι στόχος των δηλώσεων αυτών είναι η "προπαγάνδιση επικίνδυνων αντιλήψεων για το σήμερα και το αύριο της νεολαίας και του λαού μας και η προσπάθεια να περάσουν στις συνειδήσεις την πιο απάνθρωπη και αντιδραστική θεωρία, του δε γίνεται τίποτα και του ότι οφείλουμε να μάθουμε να ζούμε και με τα ναρκωτικά".

    Μπροστά στην κατάσταση που διαμορφώνεται, η Ομοσπονδία - όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση - αποφάσισε να προχωρήσει σε τρίμηνη καμπάνια ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά και τα υποκατάστατα και υπέρ της πρόληψης. Για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη επιτυχία της, η Ομοσπονδία θα έρθει σε επαφή με το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών, τις θεραπευτικές κοινότητες, τα συνδικάτα και τους μαζικούς φορείς.

    Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι οι νέοι που καταφεύγουν στο χασίς είναι "ανήμποροι να αντιδράσουν, αιχμάλωτοι της οικονομικής κρίσης, της αβεβαιότητας για το αύριο, της πολιτιστικής φτώχειας και της περιθωριοποίησης, όπου τους σπρώχνει το σάπιο κοινωνικό σύστημα".

    Η Ομοσπονδία καλεί την κυβέρνηση να πάρει θέση χωρίς υπεκφυγές, να σταθμίσει τη θέση της απέναντι στον υφυπουργό, που "δεν μπορεί να είναι άλλη από την παραίτηση". "Σε διαφορετική περίπτωση - επισημαίνεται - θα θεωρήσουμε ότι οι απόψεις του αντανακλούν και της κυβέρνησης (σ. σ. τις απόψεις) και ότι η ίδια βρίσκεται σε εντεταλμένη υπηρεσία, που στόχο έχει να σπρώξει μέρος της νεολαίας στους ψεύτικους παραδείσους των ναρκωτικών. Δηλώνουμε ότι δε θα σταθούμε για ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα σε μια ανακοίνωση - καταγγελία όπως αυτή".

    Η Ομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδας

    "Ο Γ. Παπανδρέου με τη θέση του αυτή ενσυνείδητα γίνεται πλασιέ ναρκωτικών", αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδας, στην οποία αναφέρεται ότι οι συνταξιούχοι διάβασαν με αγανάκτηση τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών "για την ελεύθερη διακίνηση των μαλακών ναρκωτικών και μάλιστα να μπορεί ο καθένας να καλλιεργεί στο σπίτι του για ίδια χρήση".

    Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι τα ναρκωτικά μαλακά ή σκληρά είναι ένα από τα πολλά κακά του συστήματος, "όταν κάποιοι θησαυρίζουν και άλλοι παθαίνουν και μάλιστα νέοι άνθρωποι και όσοι δεν πεθαίνουν γίνονται άβουλα όντα, ευάλωτα για κάθε εγκληματική πράξη". Στη συνέχεια τονίζεται:

    "Χιλιάδες γονείς αντιμετωπίζουν το δράμα των παιδιών τους χωρίς να μπορούν να κάνουν τίποτα.

    Ο κ. Παπανδρέου θα πρέπει ως νέος άνθρωπος αντί να γίνει υποστηρικτής έστω και των μαλακών ναρκωτικών, να εισηγηθεί στην κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τα οξυμένα προβλήματα της νεολαίας, που αυτά είναι η κύρια αιτία που την οδηγούν στα ναρκωτικά, καθώς και την οικονομική στήριξη των κοινοτήτων για απεξάρτηση χιλιάδων ναρκομανών.

    Τα ναρκωτικά δεν είναι φάρμακο, ούτε κάποιο αγαθό που μπορεί να κυκλοφορεί ελεύθερα. Είναι θανατηφόρα και γι' αυτό πρέπει να απαγορευτούν με σκληρά νομοθετικά και άλλα μέτρα.

    Η δε κυβέρνηση δεν μπορεί να κρατάει στάση Πόντιου Πιλάτου και να έχει μέλος της υπουργό που υποστηρίζει τέτοιες εγκληματικές απόψεις και πλασάρει το θανατηφόρο εμπόρευμα.

    Εμείς οι συνταξιούχοι με φρίκη αναλογιζόμαστε τους τρομερούς κινδύνους που διατρέχουν τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας για την ίδια τους τη ζωή, γι' αυτό και αγωνιζόμαστε για να δουν οι νέοι μας καλύτερες μέρες".

    Ανοιχτή επιστολή στον Γ. Παπανδρέου

    Ο Σύνδεσμος Γονέων και Κηδεμόνων για την καταπολέμηση των ναρκωτικών και την πάταξη του εγκλήματος με ανοιχτή επιστολή προς τον Γ. Παπανδρέου τονίζει ότι "η πολιτική της μαστουρωμένης κοινωνίας για να μην αντιδρά, δε θα περάσει". Στην επιστολή καταγγέλλεται ότι "αντί για τη θέσπιση κάποιων μέτρων, που θα καταπολεμήσουν ουσιαστικά και αποτελεσματικά το πρόβλημα, βλέπουμε έναν αναρμόδιο υπουργό για το θέμα των ναρκωτικών να κάνει κοινωνική παρέμβαση, προτρέποντας την κυβέρνηση να αποποινικοποιήσει το χασίς"!


    Κορυφή σελίδας
    Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ