Σάββατο 24 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ
Εύσημα στον Γ. Παπανδρέου - "φίμωτρο" στο ΚΚΕ!

Με μια προκλητική επιχείρηση φίμωσης του ΚΚΕ διάνθισε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τις δηλώσεις του, που συνιστούν πρωθυπουργική κάλυψη προς τον Γ. Παπανδρέου.Ο Δ. Ρέππας,αφού με θρασύτητα απευθύνθηκε στο ΚΚΕ, καλώντας το να "κάνει λιγότερα από όσα αρνητικά κάνει και να λέει λιγότερα, για να εκτίθεται λιγότερο" (!), προφασίστηκε ότι οι θέσεις του Γ. Παπανδρέου αποτελούν "προσωπική" του γνώμη, ώστε να του προσφερθεί κυβερνητική στήριξη στην τακτική της εκμετάλλευσης της υπουργικής του καρέκλας, για να πλασάρει τη λογική του διαχωρισμού και της αποποινικοποίησης των ναρκωτικών.

Μάλιστα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, βαφτίζοντας το άσπρο μαύρο, προσπάθησε να αντιστρέψει την αλήθεια, εμφανίζοντας το ΚΚΕ να θέλει την αποπομπή του Γ. Παπανδρέου από την κυβέρνηση, λόγω, δήθεν, των θέσεων "που ως πολίτης εκφράζει ο Γ. Παπανδρέου"..., και όχι γιατί ο συγκεκριμένος υπουργός αξιοποιεί το θώκο του για να επιβάλει μια πολιτική σύμφωνα με τις θεωρίες του, οι οποίες προάγουν τον "εκσυγχρονισμό" της μαστούρας. Τελικά αναγκάστηκε να ομολογήσει ότι κατά την κυβέρνηση κάθε άλλο παρά συνιστά εκμετάλλευση από τον κ. Παπανδρέου του θώκου του για την προώθηση των απόψεών του!

Ο αποκαλυπτικός διάλογος του Δ. Ρέππα με τους δημοσιογράφους, κατά τη διάρκεια της χτεσινής του συνάντησης με τους πολιτικούς συντάκτες, έχει ως εξής:

Δημοσιογράφος: "Η κ. Παπαρήγα εκ μέρους του ΚΚΕ, όπως και ο κ. Σούρλας από τη ΝΔ, ζήτησαν να αποπεμφθεί από το υπουργείο Εξωτερικών ο κ. Παπανδρέου, λόγω των απόψεών του για το θέμα των ναρκωτικών. Υπάρχει κάποιο κυβερνητικό σχόλιο;".

Ρέππας: "Το μόνο σχόλιο που έχω να κάνω είναι ότι ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε τις προσωπικές του θέσεις και έχει το απόλυτο δικαίωμα να εκφράζει τις προσωπικές του θέσεις. Κάνει όμως εντύπωση το ότι η κ. Παπαρήγα ή ο κ. Σιούφας, που έχουν κατηγορήσει κατ' επανάληψη την ελληνική κυβέρνηση για την ασκούμενη εξωτερική πολιτική, δεν έχουν ζητήσει την παραίτηση του κ. Παπανδρέου από τα καθήκοντά του για την εξωτερική πολιτική που ασκεί ως μέλος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών. Και ζητούν την παραίτησή του για ένα θέμα, στο οποίο τοποθετήθηκε εκφράζοντας την προσωπική του άποψη. Δε σας κάνει αυτό εντύπωση;".

Δημ.: "Τους καλείτε να ζητήσουν την παραίτησή του και για την πολιτική που ασκεί στο υπουργείο Εξωτερικών;".

Ρέππας: "Κύριε Μπογιόπουλε, αν θεωρείτε ότι εγώ μπορώ να υποδείξω τι πρέπει να κάνει η κ. Παπαρήγα, για να βελτιώσει την πολιτική της, με τιμάτε ιδιαιτέρως. Θα αξιοποιήσω αυτή τη δυνατότητα που μου δίνεται, στο μέλλον". Δημ: "Θεωρείτε πως μπορείτε να υποδεικνύεται τι να μην κάνει;".

Ρέππας: "Εσείς με καλέσατε να τοποθετηθώ επί του συγκεκριμένου ερωτήματος. Εγώ θα έλεγα στην κ. Παπαρήγα, και στο ΚΚΕ, να κάνει πολύ λιγότερα ως κόμμα, απ' όσα αρνητικά κάνει, να μιλά πολύ λιγότερο απ' όσο μιλά, γιατί πιστεύω έτσι θα εκτίθεται το ίδιο λιγότερο και θα βοηθά περισσότερο την προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση για το καλό της χώρας και των Ελλήνων πολιτών".

Δημ.: "Απαντήσατε προηγουμένως στο ερώτημα ότι κάποιος πολιτικός αρχηγός ζήτησε την αποπομπή από τη θέση του κάποιου υπουργού, για τις θέσεις του σε ένα συγκεκριμένο θέμα. Αποδέχεστε, δηλαδή, αυτή τη βάση του ερωτήματος. Θεωρείτε ότι αυτό που ζήτησε η κ. Παπαρήγα αφορά τις θέσεις που εξέφρασε ο κ. Παπανδρέου; Η το γεγονός ότι, κατά την άποψη της κ. Παπαρήγα, η πρακτική του κ. Παπανδρέου συνιστά κατάχρηση εξουσίας και εκμετάλλευση της θέσης του ως υπουργού, της ιδιότητάς του ως υπουργού, για να λέει αυτά που λέει; Θεωρείτε ότι δεν υπάρχουν δυο διαφορετικά πράγματα εδώ;".

Ρέππας: "Κύριε Μπογιόπουλε, οι Ελληνες πολιτικοί ως πολίτες έχουν και αυτοί τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των πολιτών. Δεν απαλλοτριώνονται τα δικαιώματα των πολιτών, ούτε παύουν να υπάρχουν υποχρεώσεις και ευθύνες, όταν κάποιος πολίτης αναλάβει ένα δημόσιο αξίωμα. Αυτό το οποίο έχει σημασία και επειδή ακριβώς είναι τόσο πολύ γνωστό αυτό το οποίο λέει κατ' επανάληψη το ΚΚΕ, είναι η πολιτική και όχι τα πρόσωπα. Η πολιτική για το συγκεκριμένο θέμα αντιμετώπισης της μάστιγας των ναρκωτικών είναι πολιτική η οποία έχει προκύψει μέσα από διακομματική συνεννόηση. Βασίζεται σε ένα νομικό πλαίσιο που έχει βρει σύμφωνα τα πολιτικά κόμματα. Η πολιτική αυτή, λοιπόν, δεν είναι πεδίο αντιδικιών και αντιπαραθέσεων. Αφού η πολιτική αυτή, που γίνεται δεκτή, είναι η πολιτική που ασκείται από την κυβέρνηση, δεν κατανοώ ποιο είναι το πρόβλημα το οποίο υπάρχει, ώστε να καταλήγουμε σε τέτοιου είδους προτάσεις ή υποδείξεις. Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Επειδή λοιπόν σημασία έχει η πολιτική, η πολιτική για τα ναρκωτικά που έχει η σημερινή κυβέρνηση είναι αυτή που έχει αποφασιστεί, με βάση - επαναλαμβάνω - το πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής".

Δημ.: "Θεωρείτε ότι μου απαντήσατε τώρα σε αυτό που σας ρώτησα;".

Ρέππας: "Δεν αγωνιώ για το αν σας απάντησα. Αν σας ικανοποιεί, δεν έχω πρόβλημα να ομολογήσω ότι δε σας απάντησα".

Δημ.: "Επειδή εγώ αγωνιώ, επαναλαμβάνω: Είστε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος εκφράζει τον πρωθυπουργό και ο οποίος χτες κλήθηκε από μια πολιτική αρχηγό να πάρει θέση για το γεγονός ότι ένας υπουργός εκμεταλλεύεται τη θέση του - έτσι υποστηρίζει η πολιτική αρχηγός - για συγκεκριμένους λόγους. Θεωρείτε ότι είναι το ίδιο πράγμα το να αποδίδεται στην πολιτική αρχηγό ότι ζητά την αποπομπή του υπουργού για τις θέσεις του, με το να ζητά την απομάκρυνσή του λόγω του ότι χρησιμοποιεί τη θέση του, την "καρέκλα" του δηλαδή, για να προβάλει αυτές τις θέσεις του. Είναι το ίδιο πράγμα για σας; Αυτό ρωτάω".

Ρέππας: "Μα, ο συγκεκριμένος πολιτικός αρχηγός, κ. Μπογιόπουλε, καταγγέλλει ένα συγκεκριμένο πολιτικό που συμμετέχει στην κυβέρνηση, για το ότι εκμεταλλεύεται τη θέση του. Εγώ δε δέχομαι αυτή τη βάση, η οποία θεωρείται από εσάς αυτονόητη, για να τεκμηριώνουν κάποιοι την καταγγελία τους. Εγώ θεωρώ ότι δεν εκμεταλλεύεται τη θέση του ο υπουργός. Ισα ίσα με συνέπεια στις θέσεις τις οποίες και στο παρελθόν έχει εκφράσει, αντιμετωπίζει ένα θέμα. Αλλωστε η πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση για το συγκεκριμένο θέμα σάς είναι γνωστή. Δεν έχει αλλάξει καθόλου και αυτό με τον καλύτερο τρόπο δείχνει ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε εκμετάλλευση του θέματος από οποιονδήποτε. Αρα, λοιπόν, θέμα εκμετάλλευσης δεν υπάρχει και γι' αυτό ακριβώς είναι αστήρικτη και παντελώς άδικη η κατηγορία".

Δημ.: "Ο κ. Παπανδρέου δε γνωρίζει την πολιτική της κυβέρνησης και βγαίνει και κάνει άλλες δηλώσεις;"

Ρέππας: "Ασφαλώς τη γνωρίζει την πολιτική της κυβέρνησης, κ. Σταματόπουλε".

Δημ: "Και τότε γιατί βγαίνει...".

Ρέππας: "Ο κ. Παπανδρέου δε μίλησε για την πολιτική της κυβέρνησης. Επανέλαβε τις θέσεις του... μην επιδιώκουμε τη δημιουργία εντυπώσεων, αναζητώντας κάποιες διαφοροποιήσεις ή χρεώνοντας κάποιους πολιτικούς, υπουργούς, με απόψεις οι οποίες υποτίθεται ότι δημιουργούν πρόβλημα στην ελληνική κοινωνία, επειδή αυτοί που τις εκφράζουν "εκμεταλλεύονται" τη θέση την οποία κατέχουν".

Δημ.: "Δημιουργεί εντυπώσεις ο κ. Παπανδρέου που έκανε τις δηλώσεις". Ρέππας: "Μα, κύριε Σταματόπουλε, δεν είναι οι εντυπώσεις αυτές καινούριες. Οι εντυπώσεις που υπάρχουν για τις θέσεις του κ. Παπανδρέου έχουν δημιουργηθεί αφ' ης ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε τις θέσεις του. Και το έχει κάνει εδώ και πολλά χρόνια".


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ