Σάββατο 24 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙΚΟΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ
Βιώσιμη ανάπτυξη και περιβάλλον

Με το θέμα αυτό πραγματοποιήθηκε ημερίδα το περασμένο Σάββατο στα γραφεία της ΓΣΕΕ με διοργανωτή την Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ). Συμμετείχαν εκπρόσωποι της Τυνησίας και της Κύπρου (εκτός των Ελλήνων), οι οποίοι προσπάθησαν να προσεγγίσουν το θέμα μέσω των εμπειριών των χωρών τους. Η ορολογία "ισόρροπη, αειφόρος, βιώσιμη ανάπτυξη" συνεχώς ακούγεται κι όλοι μιλούν γι' αυτή, δίνοντας ο καθένας τη δική του ερμηνεία. Αν υποθέσουμε ότι η έννοια σηματοδοτεί τουλάχιστον δυο παραμέτρους, τη διατήρηση του περιβάλλοντος και τη συνέχιση της ανάπτυξης, είναι οφθαλμοφανής η σύγχυση που επικρατεί. Μέχρι και ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ αναφέρεται σ' αυτή, την ίδια στιγμή που με την υπογραφή του καταστρέφει τα Μεσόγεια (με την κατασκευή του άχρηστου και δραχμοβόρου αεροδρομίου), προκρίνει το μετρό (αντί του τραμ), που δε θα τελειώσει ποτέ, σχεδίαζε να περάσει την Εγνατία "μέσα" από το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης (η διεθνής κατακραυγή τον σταμάτησε την τελευταία στιγμή), γκρεμίζει το κτίριο ΦΙΞ, συνοραματίζεται και συνυπογράφει με τον αμίμητο Λιβανό (φυσικά "πλήρωσε τη νύφη" μόνος του ως σώγαμπρος του Κινήματος) και με τους Ολυμπιακούς (αν ο μη γένοιτο μας δοθεί η διοργάνωση θα μπει η οριστική ταφόπλακα στην Αθήνα). Ετσι η όποια δυναμική υπήρχε στον όρο "βιώσιμη ανάπτυξη" αποδυναμώθηκε εν τη γενέσει της. Καλά κι άγια όσα ακούγονται για το περιβάλλον, αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να σημειώσουμε για άλλη μια φορά ότι όσο τα μέσα παραγωγής ανήκουν σε μια χούφτα ανθρώπων και εξακολουθούν να επικρατούν οι εκμεταλλευτικές σχέσεις, είναι αδύνατο να βγούμε από την οικολογική κρίση.Ο ρόλος των συνδικάτων και των μη κυβερνητικών οργανώσεων αποτελούν σημαντικό παράγοντα για να στραφεί η υπόθεση της σωτηρίας του περιβάλλοντος προς θετική κατεύθυνση.

ΟΙΚΟΑΛΙΕΥΜΑΤΑ

Περιβάλλον και Ανάπτυξη στη Μεσόγειο Ι

Τι και πόσο... ενδιαφέρον δείχνει η κυβέρνηση στο ζήτημα φάνηκε από το γεγονός της απουσίας κάποιου εκπροσώπου της στην προαναφερόμενη ημερίδα. Ηταν φαίνεται όλοι τους απασχολημένοι με τον "κοινωνικό διάλογο" και την "αγροτική πολιτική" και δεν υπήρχαν διαθέσιμοι. Αν βέβαια ήμασταν σε προεκλογική περίοδο θα "πλάκωναν" διάφοροι απίθανοι προς άγραν ψήφων και θα κατέθεταν τις ευαισθησίες τους (sic) για το περιβάλλον.

Περιβάλλον και Ανάπτυξη στη Μεσόγειο ΙΙ

Κι αν η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση των Πανταγιά - Τσουκάτου - Σημίτη δεν έχει ευαισθησίες για το περιβάλλον, τι να πει κανείς για τα ΜΜΕ; Η απουσία τους σε κάθε προσπάθεια που βάζει ένα λιθαράκι στην υπόθεση του περιβάλλοντος και δε βρίσκεται κάτω από τη σκέπη του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ είναι προκλητική. Δεν είναι ούτε η πρώτη φορά, ούτε η τελευταία. Ο "Ρ" εξασφάλισε υλικό τόσο για τη Μεσόγειο, όσο και για την Κύπρο και την Αλβανία και θα το παρουσιάσουμε σε επόμενα σημειώματα.

Περιβάλλον και Ανάπτυξη στη Μεσόγειο ΙΙΙ

Απούσες από την ημερίδα και οι οικολογικές οργανώσεις πλην του περιοδικού ΝΕΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ (που ήταν συνδιοργανωτής) και της Οικολογικής Κίνησης Βόλου, αποδεικνύοντας την κρίση (και περιθωριοποίηση) του χώρου. Αλλά και το φίμωμα κάποιων μέσω του μηχανισμού κονδυλίων στα πλαίσια ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Θέμα για το οποίο θα επανέλθουμε.

ΚΑΙ ΟΙΚΟΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ

"Κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη: ένα κοινό μέλλον για όλους τους λαούς της Μεσογείου"

Μια έκδοση της ΕΕΔΔΑ όπου παρουσιάζονται οι θέσεις και οι προτάσεις των μη κυβερνητικών οργανώσεων στα πλαίσια της ευαισθητοποίησης της ελληνικής κοινής γνώμης. Περιέχει πέντε ενότητες με κείμενα για μια αποπυρηνικοποιημένη Μεσόγειο, την απειλή του φανατισμού και του ρατσισμού, τη μετανάστευση και τις συνθήκες εργασίας και την προστασία του περιβάλλοντος. Η ΕΕΔΔΑ είναι μια οργάνωση που αξίζει τον κόπο να υποστηριχτεί απ' όλους μας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το κυνήγι του κέρδους υπεύθυνο για τις καταστροφές(2010-06-05 00:00:00.0)
Μολύνουν με ...οικολογική ευαισθησία!(2009-02-28 00:00:00.0)
Η τιμή του περιβάλλοντος ΙΙ(2001-07-21 00:00:00.0)
Η "οικολογική υποκρισία" του καπιταλισμού(1999-06-06 00:00:00.0)
Στο βωμό της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας(1998-12-19 00:00:00.0)
Το δάσος θα πάψει να είναι δάσος(1998-03-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ