Σάββατο 24 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΓΑΜΟ
ΟΧΙ στο "χρυσό" ΝΑΙ στη ζωή

Τα τεράστια ποσά που απορροφούν οι στρατιωτικοί εξοπλισμοί στην Τουρκία, το υψηλό ποσοστό ανεργίας και πληθωρισμού, όπως επίσης και η μακροχρόνια οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα αυτή έχουν ως αποτέλεσμα να εφαρμόζει πολιτική "ανοιχτών θυρών" σε κάθε ξένη επένδυση. Οι πολυεθνικές εταιρίες βρήκαν άλλο έναν παράδεισο προς εκμετάλλευση και μια πολύ μεγάλη αγορά. Εξ ου και οι τεράστιες επενδύσεις στον τουρισμό από γερμανικά κεφάλαια κυρίως και σε πληθώρα κλάδων του δευτερογενή τομέα. Επόμενο είναι να "κλείνουν τα μάτια" οι Αμερικανοευρωπαίοι στις αθλιότητες που διαπράττει το υπό στρατιωτική επιτήρηση καθεστώς. Ψιλά γράμματα οι χιλιάδες αγωνιστές κρατούμενοι που σαπίζουν στα κολαστήρια, η έλλειψη δημοκρατίας, η γενοκτονία των Κούρδων και φυσικά η κατοχή μεγάλου τμήματος της Κύπρου.

Χτύπησαν αληθινή φλέβα

Γαλλογερμανοί, Καναδοί και Αυστραλοί έδειξαν ενδιαφέρον από καιρό στον τομέα της εξόρυξης. Πλούσια μεταλλεύματα ήταν "κρίμα κι άδικο" να μένουν ανεκμετάλλευτα... Ξεκίνησαν, λοιπόν, τις απαραίτητες διαδικασίες για ν' αποκτήσουν τον έλεγχο του επικερδούς αυτού τομέα, λογαριάζοντας χωρίς τον ξενοδόχο.Δηλαδή το λαό της Τουρκίας, θεωρώντας τον από χέρι υποταγμένο και πειθήνιο. Τα επεισόδια που έλαβαν χώρα πριν από δυο βδομάδες στην Πέργαμο και που ανάγκασαν στο "πάγωμα", τουλάχιστο για ένα μήνα, της διαδικασίας εγκατάστασης των μηχανημάτων ενός εργοστασίου επεξεργασίας χρυσού, ήταν ένα μόνο από τα επεισόδια που εκτυλίσσονται στη γειτονική χώρα και που "καταβροχθίζει" ο τύπος (έντυπος και ηλεκτρονικός) της χώρας μας, ως ελάσσονος σημασίας. Ισως, οι τουρκοφάγοι γαλαζοπράσινοι παράγοντες έχουν πείσει μερίδα δημοσιογράφων (ξέρετε από αυτούς που έχουν τρεις τέσσερις θεσούλες σε κανάλια, πρακτορείο, περιοδικά, δημόσιους οργανισμούς κι άμα λάχει αναγορεύονται και σε καθηγητές!!), ότι παρόμοια γεγονότα δημιουργούν λανθασμένες εντυπώσεις στο κοινό. Μια και η "γραμμή" είναι να παρουσιαστούν όλοι οι κάτοικοι της Τουρκίας, απόγονοι του Ιμπραήμ, ως βάρβαροι - απολίτιστοι κι επικίνδυνοι.

Πριν από έξι χρόνια

Η πρώτη αίτηση της "Eurogold" - μια κοινοπραξία καναδικών, γαλλικών και αυστραλιανών συμφερόντων - έγινε πριν μια εξαετία. Πίστευε ότι η εκμετάλλευση του χρυσωρυχείου Οβατσικ πέρα από την τούρκικη γραφειοκρατία δε θα συναντούσε άλλα προβλήματα. Την ίδια εποχή ξεκινά να εμφανίσει ένα ελκυστικό πρόσωπο και να πάρει με το μέρος της τους κατοίκους της Περγάμου (σ.σ. που απέχει μόλις 13 χιλιόμετρα από το ορυχείο). Ετσι φροντίζει να φτιάξει μερικά σχολεία, γέφυρες, τζαμιά και να καταβάλει μεγάλες αποζημιώσεις - για τα δεδομένα της Τουρκίας - στους κατόχους γης γύρω από το ορυχείο. Η σύγχρονη εκδοχή της πολιτικής της παροχής χαντρών στους ιθαγενείς του προηγούμενου αιώνα... Ομως η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της πόλης (σ.σ. ξεπερνά τις 70.000) συσπειρωμένη γύρω από το δήμαρχό της - τον Σεφά Τσακίν - αντιδρά. Γνωρίζει ότι η επεξεργασία χρυσού με κυάνιο θα δηλητηριάσει το περιβάλλον και τις επιπτώσεις θα τις υποστούν οι ίδιοι. Παράλληλα, ένα κίνημα αντίδρασης αναπτύσσεται και στα νησιά του Αιγαίου που θα χρησιμοποιηθεί σαν... βόθρος. Η αντίδραση απέναντι σ' αυτούς που πούλησαν τη γη τους στην "Eurogold", ήταν τέτοια που πολλοί εξαναγκάστηκαν να μετακομίσουν από την πόλη. Οι κάτοικοι της Περγάμου έχουν πειστεί για κάτι. Στα ζητήματα ζωής και θανάτου δε χωρούν μεσοβέζικες λύσεις. Κάτι ανάλογο δηλαδή μ' αυτό που συμβαίνει στην Κασσάνδρα, όπου η καναδική TVX Gold επιχειρεί να πράξει τα ίδια περίπου ξεσηκώνοντας τους κατοίκους.

Οι πρώτες παραχωρήσεις της "Eurogold"

Η κοινοπραξία δεν υποχωρεί και επιζητεί με κάθε τρόπο τη λειτουργία του χρυσωρυχείου. Μάλιστα υποσχέθηκε - και δημοσιεύτηκε στο διεθνή Τύπο - ότι θα κατασκευάσει μια τεχνητή λίμνη, μέσα στην οποία θα αποθηκεύει τα μείγματα κυανίου. Ταυτόχρονα, θα εγκαταστήσει μια γεωμεμβράνη για προστασία της γύρω περιοχής. Δε σταματά μάλιστα να διαφημίζει τις 240 θέσεις εργασίας που θα προσφέρει στους ντόπιους. Ομως, πόσο πειστική μπορεί να είναι, όταν έχει την πλήρη κάλυψη των Τούρκων αξιωματούχων και του φιλικού τους Τύπου, που προπαγανδίζει τις θέσεις τους, ρίχνοντας τόνους λάσπης σ' αυτούς που αντιδρούν και "χαλούν την έξωθεν καλήν μαρτυρία της χώρας στους ξένους επενδυτές".Ακριβώς η ίδια φρασεολογία και ταχτική με τους δικούς μας "εκσυγχρονιστές", όπως είχαμε την ευκαιρία να αναλύσουμε στις 23-3-96, μέσα από τις στήλες του "Ρ", με αφορμή τα μεταλλεία Κασσάνδρας. Πριν από ενάμιση μήνα κάηκαν τα γραφεία δημοσίων σχέσεων της κοινοπραξίας. Μια γερμανική χρηματοδότρια τράπεζα βιάστηκε να αποσύρει τη συμμετοχή της δίνοντας λαβή σε "οικονομικούς κύκλους" της Αγκυρας να σκληρύνουν την πολιτική τους απέναντι στους αντιδρώντες κατοίκους της Περγάμου.

Δε θέλουμε "χρυσαφένιο" θάνατο

Αυτό βροντοφώναξαν πριν από λίγες μέρες εκατοντάδες εξαγριωμένοι κάτοικοι, φράζοντας με τρακτέρ κι αυτοκίνητα τους δρόμους εμποδίζοντας τις νταλίκες που μετέφεραν το μηχανολογικό εξοπλισμό του εργοστασίου. Λίγο έλειψε να τις πετάξουν στη θάλασσα. Η οργή τους ήταν μεγάλη γιατί μια τεράστια δεντροφυτεμένη έκταση είχε μετατραπεί σε κρανίου τόπο, για να φτιαχτεί το χρυσαφένιο εργοστάσιο του θανάτου.Κατόρθωσαν μάλιστα να αφοπλίσουν την πολυπληθή ιδιωτική αστυνομία της εταιρίας. Τα ΜΑΤ κι ο πανταχού παρών στρατός τους σταμάτησαν. Οπως όλα δείχνουν ο αγώνας θα ενταθεί και θα συνεχιστεί. Η ζωή των ανθρώπων είναι πιο πολύτιμη από το χρυσό και δεν μπορεί να τη διαχειριστεί καμιά πολυεθνική...

Υ.Γ.: Είχε γραφεί το κείμενο όταν μάθαμε ότι οι κάτοικοι της Περγάμου δικαιώθηκαν από το Ανώτατο Τουρκικό Δικαστήριο. Ο "χρυσός εφιάλτης" έσβησε προς το παρόν.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ