Σάββατο 24 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Επιχείρηση νομιμοποίησης παράνομων επιχορηγήσεων

Νομιμοποίηση αυθαίρετων και παράνομων επιχορηγήσεων που δόθηκαν στο παρελθόν από τα "άδεια" ταμεία του κράτους, αλλά και τη δυνατότητα να συνεχίσουν να δίνονται παρόμοιες επιχορηγήσεις στο μέλλον - με τα γνωστά "πελατειακά κριτήρια" - επιχειρεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή. Αυτό προκύπτει από τροπολογία, που υπογράφεται από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννο Παπαντωνίου - δηλαδή τον διορισμένο από την κυβέρνηση σαν γενικό ταμία του κράτους και διαχειριστή του δημόσιου χρήματος - και η οποία κατατέθηκε στις 8του Μάη.

Με τη συγκεκριμένη τροπολογία, που τροποποιεί την παράγραφο 1 του άρθρου 26 του νόμου 1262/82:

  • Δίνεται η δυνατότητα, να θεωρούνται σαν... "δημόσιες επενδύσεις", οι επιχορηγήσεις που παρέχονται σε ιδιωτικές εταιρίες, και λοιπά νομικά πρόσωπα με κοινωφελείς σκοπούς (τέτοιους σκοπούς εμφανίζεται να υπηρετεί και το Μέγαρο Μουσικής του κ. Χρ. Λαμπράκη) ή εφόσον αυτοί που εισπράττουν τις παραπάνω επιχορηγήσεις βάζουν πλάτες στην εφαρμογή της εκάστοτε κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής! Οπως αναφέρεται στο κείμενο της τροπολογίας:"Επιχορηγήσεις που παρέχονται σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, Σωματεία, Συνεταιρισμούς, Ανώνυμες Εταιρίες και λοιπά πρόσωπα με κοινωφελείς σκοπούς, η δραστηριότητα των οποίων συνδέεται με την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική και το δημόσιο συμφέρον και συμβάλλει στην εφαρμογή μέτρων για την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξης της χώρας, θεωρούνται δημόσιες επενδύσεις (...) και δύνανται να επιχορηγούνται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, μετά από απόφαση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας, ανεξάρτητα αν τα πιο πάνω πρόσωπα επιχορηγούνται ή όχι, καθ' οιονδήποτε άλλο τρόπο από το κράτος".
  • Νομιμοποιούνται παράνομες επιχορηγήσεις που δόθηκαν στο παρελθόν από το γενικό ταμείο του κράτους (με υπουργικές αποφάσεις χωρίς να υπάρχει το νομικό πλαίσιο), σε δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς, προφανώς με αντάλλαγμα τη στήριξη της κυβερνητικής πολιτικής. Οπως αναφέρεται στην τροπολογία, "αποφάσεις που εκδόθηκαν μέχρι σήμερα για ενίσχυση τέτοιων περιπτώσεων, θεωρούνται έγκυρες και οι εκκρεμείς ενταλματοποιήσεις γενομένων χρηματοδοτήσεων, τακτοποιούνται".

Το ερώτημα που τίθεται είναι το εξής: Θα ψηφίσουν οι βουλευτές αυτή την τροπολογία που θα θεσμοθετεί τη χρηματοδότηση του πελατειακού κράτους από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων;


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ