Σάββατο 24 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
"Σενάρια" σε αναζωογόνηση

Οι πληροφορίες που φέρουν τον εκπρόσωπο του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Ν. Μπερνς να έρχεται πρεσβευτής στην Αθήνα, αναζωογονούν τα "σενάρια" σχετικά με την εκδήλωση πρωτοβουλιών της Ουάσιγκτον για τη διευθέτηση των ελληνοτουρκικών προβλημάτων. Τα σενάρια αυτά, μάλιστα, αποκτούν μια ιδιαίτερη σημασία, καθώς κύκλοι της ελληνικής κυβέρνησης "διαδίδουν" πως είναι πιθανό ο Ν. Μπερνς να αναλάβει ένα νέο και πολύ ειδικό πόστο, που θα δημιουργήσει η Ουάσιγκτον στην περιοχή και θα έχει ως αποκλειστικό αντικείμενο τη στενή "παρακολούθηση" των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε και χτες τη συμφωνία της Αθήνας για την παράταση του μορατόριουμ ασκήσεων στο Αιγαίο κατά ένα μήνα, επισημαίνοντας ταυτόχρονα τις "ανεξήγητες" επιφυλάξεις της Αγκυρας.

Ο Θ. Πάγκαλος σχολίασε και την επαναλαμβανόμενη από την Αγκυρα πρόταση για τη σύναψη ενός Συμφώνου μη επίθεσης μεταξύ των δύο χωρών. Την πρόταση αυτή, επανέλαβε ο Πρόεδρος της Τουρκίας Σ. Ντεμιρέλ σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΑΝΤΕΝΝΑ. Είναι μια θετική σκέψη οι προτάσεις αυτές, είπε ο Ελληνας ΥΠΕΞ, και η Ελλάδα θα μπορούσε να τις συζητήσει, με την προϋπόθεση ότι η Αγκυρα ρητά και κατηγορηματικά θα εγκαταλείψει την πολιτική των απειλών πολέμου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ