Πέμπτη 8 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Καρκινοβατεί το έργο του Σμόκοβου

Πάνω από 10 χρόνια κατασκευάζεται, αλλά έχει γίνει μόνο το φράγμα, ενώ είναι άγνωστο πότε και αν ολοκληρωθεί το αντιπλημμυρικό - αρδευτικό έργο. Αποφασισμένοι να αγωνιστούν για την αποπεράτωσή του οι κάτοικοι της περιοχής Σοφάδων - Δομοκού

ΚΑΡΔΙΤΣΑ (Του απεσταλμένου μας ΚΩΣΤΑ ΔΕΤΣΙΚΑ).-

Την άμεση αποπεράτωση των έργων του φράγματος Σμόκοβου - αρδευτικά, υδρευτικά και αντιπλημμυρικά έργα - τα οποία έχουν "βαλτώσει" επειδή δε δίνονται τα απαραίτητα κονδύλια, ζητούν αγρότες και μαζικοί φορείς των Νομών Καρδίτσας και Φθιώτιδας, στα όρια των οποίων γίνεται το έργο.

Το θέμα του Σμόκοβου ήταν το επίκεντρο της συζήτησης σε ανοιχτή σύσκεψη που έγινε προχτές βράδυ στην κοινότητα του Νέου Μοναστηρίου Φθιώτιδας, με αφορμή τις πρόσφατες καταστροφές από πλημμύρες σε χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων των επαρχιών Σοφάδων και Δομοκού. Στη σύσκεψη όπου συμμετείχαν ο Β. Μπούτας βουλευτής του ΚΚΕ, νομαρχιακοί σύμβουλοι της Καρδίτσας και της Φθιώτιδας, κοινοτάρχες και πρόεδροι αγροτικών συλλόγων, καθώς και πλήθος αγροτών από τα χωριά της περιοχής των Σοφάδων και του Δομοκού, τονίστηκε η ανάγκη για αγωνιστική συστράτευση, ώστε να ασκηθεί πίεση για να χρηματοδοτηθούν με τα απαραίτητα κονδύλια τα έργα του Σμόκοβου και να λυθούν τα προβλήματα που υπάρχουν. Επίσης συμφωνήθηκε να διευρυνθεί η Επιτροπή Αγώνα για την αποπεράτωση των έργων του φράγματος και με εκπροσώπους φορέων από το Νομό Φθιώτιδας.

Από όλους τους παριστάμενους στη σύσκεψη ειπώθηκε ότι τα έργα του Σμόκοβου είναι γενικής σημασίας για την περιοχή και υπογραμμίστηκε η ανάγκη να προχωρήσουν ταχύτατα τα αρδευτικά και αντιπλημμυρικά έργα. Επίσης από πολλούς αγρότες από τις περιοχές του Νέου Μοναστηρίου και του Γραμματικού σημειώθηκε ανάμεσα σε άλλα ότι πρέπει να διαπλατυνθεί και να βαθύνει ο αντιπλημμυρικός αύλακας της Κακάρας σε όλο το μήκος του, για να αποφευχθούν νέες καταστροφές από πλημμύρες, όπως έγινε πρόσφατα όταν πλημμύρισαν πάνω από 13.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης. Ακόμα, από τους πληγέντες αγρότες τέθηκε ζήτημα για τις αποζημιώσεις, αφού ο ΕΛΓΑ δεν καλύπτει ζημιές, επειδή δεν είχαν φυτρώσει τα βαμβάκια.

Παίρνοντας το λόγο ο Βαγγέλης Μπούτας χαρακτήρισε απαράδεκτη την καθυστέρηση που σημειώνεται στα έργα του Σμόκοβου. "Από τη μια βλέπουμε να πνιγόμαστε και από την άλλη ποτίζουμε με πετρέλαιο", τόνισε για να προσθέσει χαρακτηριστικά: "Πιστεύουμε ότι πίσω από την καθυστέρηση κρύβεται ο στόχος της ΕΕ που υλοποιεί η κυβέρνηση για περιορισμό της αγροτικής παραγωγής. Γιατί νερό σημαίνει παραγωγή και η συγκεκριμένη αγροτική πολιτική δε θέλει παραγωγή, δε θέλει μικρομεσαίους αγρότες. Ετσι, όσο εμείς, εσείς, ο ίδιος ο λαός μένουμε με σταυρωμένα χέρια και δεν πιέζουμε, η πολιτική αυτή θα συνεχίζεται. Γι' αυτό θα πρέπει να υπάρξει μια πίεση και από την Επιτροπή της Καρδίτσας και από όλους μας, ώστε να δοθεί άμεσα γενναία χρηματοδότηση για να ολοκληρωθεί τάχιστα το έργο του Σμόκοβου". Ο Βαγγέλης Μπούτας αναφέρθηκε και στις ζημιές που έγιναν από τις τελευταίες πλημμύρες, τονίζοντας πως οι πληγέντες αγρότες πρέπει να πάρουν αποζημιώσεις, είτε από τα ΠΣΕΑ (υπουργείο Γεωργίας) είτε από όποια άλλα κονδύλια μπορεί να βρει η κυβέρνηση, ενώ χαρακτήρισε αναχρονιστικό τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, που δεν ανταποκρίνεται στην ανάγκη για καθολική ασφάλιση της παραγωγής και του φυτικού και ζωικού κεφαλαίου.

Από την πλευρά του ο Νομαρχιακός Σύμβουλος Καρδίτσας Β. Τσαντήλας,στην ομιλία του, χαρακτήρισε το έργο Σμόκοβου ως ένα σύγχρονο "γεφύρι της Αρτας". Οι εργασίες, είπε, ξεκίνησαν από το 1983 χωρίς να έχουν τελειώσει ακόμα. Μέχρι τώρα, εξήγησε, έχει τελειώσει μόνο το φράγμα και υπολείπεται η κατασκευή της σήραγγας εκτροπής στο Λεοντάρι, για την οποία απαιτούνται 5 δισ. δραχμές περίπου και δύο χρόνια εργασίας. Ομως η κυβέρνηση έχει προβλέψει μόλις 3,5 δισ. δραχμές για τη σήραγγα και το ποσό αυτό δεν αρκεί. Ακολούθως ο Β. Τσαντήλας αναφέρθηκε στο αρδευτικό δίκτυο του Σμόκοβου, το οποίο πρόκειται να κατασκευαστεί, αλλά καθυστερεί και είναι αβέβαιο αν και πότε ολοκληρωθεί...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ