Πέμπτη 8 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Το "προϊόν"

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε η εταιρία ΒΙΑΝΕΞ, για να ακυρωθεί σειρά πράξεων του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), με τις οποίες περιορίστηκε η χορήγηση ισχυρών αντιβιοτικών. Είναι τα αντιβιοτικά για τα οποία χρειάζονται πια αντιβιογράμματα.

Η προσφυγή βέβαια της Εταιρίας έγινε κατά κύριο λόγο για εμπορικούς λόγους, αλλά επιχειρηματολογήθηκε και με την παραβίαση των συνταγματικών δικαιωμάτων. Στη συζήτηση που έγινε στο σχετικό τμήμα οι εκπρόσωποι του ΙΚΑ και του ΕΟΦ υποστήριξαν ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα σε κατανάλωση αντιβιοτικών φαρμάκων, με συνέπεια να περιορίζεται η αποτελεσματική αντιμετώπιση των λοιμώξεων και έτσι το μέτρο πάρθηκε για την προστασία της δημόσιας υγείας. Στην πραγματικότητα, βέβαια, το ΙΚΑ και ο ΕΟΦ εφάρμοσαν στην πράξη την κυβερνητική πολιτική για περιορισμό των φαρμακευτικών δαπανών.

Ετσι όμως γίνεται όταν το φάρμακο - και κατ' επέκταση η υγεία - αντιμετωπίζεται ως ένα τυχαίο προϊόν. Κι επιπλέον μια καθαρά επιστημονική πράξη - όπως είναι η συνταγογράφηση φαρμάκων - καταλήγει σε διοικητική πράξη, όταν υπακούει στις εντολές των περικοπών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ