Πέμπτη 8 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Διαρκή "αγροτοδικεία" σε όλες τις πόλεις!

Με τις ευλογίες και τη στήριξη της κυβέρνησης, κατά εκατοντάδες σύρονται στα δικαστήρια αγρότες σε πολλές περιοχές, για τη συμμετοχή τους στους αγώνες

Σε ολοένα και περισσότερους νομούς της χώρας επεκτείνεται η βιομηχανία διώξεων σε βάρος των αγωνιζόμενων αγροτών, που ξεκίνησε η κυβέρνηση προκειμένου τρομοκρατήσει και να εκφοβίσει τους χιλιάδες αγωνιστές αγρότες ώστε να μην τους ξαναβρεί εμπόδιο στην εφαρμογή της αντιαγροτικής της πολιτικής. Εκατοντάδες αγρότες από Καβάλα και Ημαθία καλούνται μαζικά να απολογηθούν για τη συμμετοχή τους στις δυναμικές κινητοποιήσεις του περασμένου Δεκέμβρη. Το προηγούμενο διάστημα μόνο στις Σέρρες είχαν συρθεί στα δικαστήρια περισσότεροι από 500 αγρότες, και στο σύνολο σχεδόν των περιπτώσεων οι δίκες αναβλήθηκαν, ενώ όπου έγιναν οι αγρότες καταδικάστηκαν σε φυλάκιση ως εγκληματίες του κοινού Ποινικού Δικαίου. Επίσης, στην Πιερία,στη Δράμα αλλά και τη Ροδόπη,εκατοντάδες αγρότες βρίσκονται στο δρόμο προς τα δικαστήρια. Σχεδόν όλη η Μακεδονία έχει μετατραπεί σε ένα διαρκές "αγροτοδικείο" με τις ευλογίες και τη στήριξη της κυβέρνησης, η οποία επιχειρεί να ποινικοποιήσει το δίκαιο και μαζικό αγώνα της μικρής και μεσαίας αγροτιάς του τόπου.

Στους πάνω από 6.000 αγρότες που σύρονται στα δικαστήρια, έρχονται να προστεθούν εκατοντάδες ακόμη "υπόλογοι" για την κατηγορία της παρακώλυσης των συγκοινωνιών.

Στη Θεσσαλονίκη μέχρι στιγμής καλούνται σε απολογία κυρίως τα μέλη των Συντονιστικών Επιτροπών των μπλόκων. Σε λίγο πιο μεγάλη έκταση εξελίσσεται η "εκσυγχρονιστική" επιχείρηση στο Νομό Ημαθίας, ενώ στην Καβάλα περισσότεροι από 200 αγρότες που συμμετείχαν στα μπλόκα του νομού κλήθηκαν να απολογηθούν κατόπιν εισαγγελικής εντολής. Ιδιαίτερα στην Καβάλα τα "ραβασάκια" στέλνονται σε τρεις κατηγορίες. Η μία αφορά την κινητοποίηση των σπαραγγοπαραγωγών της Χρυσούπολης, οι οποίοι διεκδικούσαν αποζημίωση για τη ζημιά που έπαθαν από κακής ποιότητας σπόρο. Οι άλλες δύο αφορούν τις κινητοποιήσεις του Δεκέμβρη. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει γνωστά τα ονόματα 30 αγροτών που κλήθηκαν να απολογηθούν. Την υπεράσπιση των αγροτών έχει αναλάβει ο Δικηγορικός Σύλλογος Καβάλας, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες θα επιδιώξει να δικαστούν όλοι οι αγρότες την ίδια μέρα, αφού η κατηγορία που τους βαρύνει είναι αυτή της παρακώλυσης συγκοινωνιών και είναι κοινή για τη διωκόμενη αγροτιά σε όλη την Ελλάδα.

Η ΝΕ Ημαθίας του ΚΚΕ

Με ανακοίνωσή της η ΝΕ Ημαθίας του ΚΚΕ καταγγέλλει την καλοστημένη βιομηχανία διώξεων που έστησε η κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι οι στόχοι αυτής της προσπάθειας είναι η ποινικοποίηση του δικαιώματος να αγωνίζεται κανείς για το δίκιο του, για το ψωμί το δικό του και των παιδιών του και η προσπάθεια τρομοκράτησης της αγροτιάς και των άλλων λαϊκών στρωμάτων που αγωνίζονται.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει: "Οι δίκες αυτές αποκαλύπτουν το στυγνό αντιλαϊκό πρόσωπο της κυβέρνησης, που από τη μία αρνείται να δώσει λύσεις στα δίκαια αιτήματα των αγροτών και από την άλλη, μας ξαναγυρνά σε παλιότερες εποχές, όπου οι λαϊκοί αγώνες αποτελούσαν "ποινικό αδίκημα" και έπρεπε να παταχτούν με κάθε τρόπο. Οι δίκες αυτές αποκαλύπτουν ταυτόχρονα τον πραγματικό στόχο του "κοινωνικού διαλόγου", που είναι ο αποπροσανατολισμός της αγροτιάς και το φρενάρισμα των αγώνων της".

Καταλήγοντας η ΝΕ Ημαθίας του ΚΚΕ ξεκαθαρίζει ότι διάλογος, με τους αγρότες στα δικαστήρια, δεν εννοείται. "Στο εδώλιο του κατηγορουμένου δε θα έπρεπε να βρίσκονται οι αγωνιζόμενοι αγρότες, μα η κυβερνητική πολιτική και οι αποφάσεις τις Ευρωπαϊκής Ενωσης, που αποτελούν την πηγή των προβλημάτων. Παρά την επιχείρηση τρομοκρατίας, η κυβέρνηση ας μην τρέφει αυταπάτες ότι θα σταματήσει τους αγώνες των αγροτών. Καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει τη βιομηχανία διώξεων που ξεκίνησε".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ