Πέμπτη 8 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ
Αγωνιστική συγκέντρωση και πορεία χτες
  • Πάνω από 2.000 ένστολοι και με πολιτικά αστυνομικοί διαδήλωσαν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα, μέχρι να ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματά τους
  • Σήμερα τα πρωτοβάθμια σωματεία της ΠΟΑΣΥ συζητούν πρόταση για απεργία

Μέσα σε ενωτικό κλίμα και με αγωνιστικές διαθέσεις πάνω από 2.000 αστυνομικοί διαδήλωσαν χτες το βράδυ στην Αθήνα κατά της παρελκυστικής τακτικής της κυβέρνησης, ενώ σήμερα το πρωί οι εκπρόσωποι όλων των πρωτοβάθμιων σωματείων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων θα συζητήσουν πρόταση της Ομοσπονδίας για 48ωρη απεργία. Οι διαδηλωτές έστειλαν σαφή μηνύματα ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα μέχρι να ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματα που έχουν υποβάλει στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Οι αστυνομικοί, όπως επισημάνθηκε, δεν είναι κατά του διαλόγου με την ηγεσία του υπουργείου, αλλά τους βρίσκει εντελώς αντίθετους η προσπάθεια του υπουργείου να χρησιμοποιεί το διάλογο για τη μη επίλυση των προβλημάτων τους.

Η αγανάκτηση των αστυνομικών εκφράστηκε με συνθήματα, όπως "Εδώ και τώρα απεργία", "Οχι άλλα θα, θέλουμε λεφτά",αλλά και με προτάσεις για αποχή από τα αστυνομικά μέτρα τάξης στα γήπεδα, τόσο αυτήν την Κυριακή, όσο και κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Στίβου το καλοκαίρι.

Από την πλευρά του ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γ. Ρωμαίος κάλεσε, λίγο πριν από τη συγκέντρωση, το προεδρείο της ΠΟΑΣΥ και το ενημέρωσε ότι θα συζητηθούν σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο τα επίμαχα οικονομικά τους αιτήματα, ενώ ο ίδιος, όπως τους είπε, θα προσέλθει στο χώρο όπου θα συνεδριάσουν για να τους ανακοινώσει τις αποφάσεις της κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής, ανθυπαστυνόμος Ιωάννης Μακρής,μιλώντας στους συγκεντρωμένους, τόνισε ότι πρέπει να αναδειχτεί ο κοινωνικός ρόλος της Αστυνομίας και να γίνει αναπροσανατολισμός της δράσης της. Είπε χαρακτηριστικά ότι "η μισή δύναμη της Αστυνομίας του Λεκανοπεδίου απασχολείται σε μέτρα τάξης (γήπεδα, φύλαξη στόχων κλπ.), ενώ όλοι γινόμαστε μάρτυρες της εξάπλωσης του εγκλήματος. Η συγκέντρωση των αστυνομικών, όπως είπε, αποτελεί μια πρώτη ένδειξη διαμαρτυρίας για την ανακολουθία λόγων και έργων της κυβέρνησης. Ζήτησε από τους αστυνομικούς να συνεχίσουν ενωμένοι τον αγώνα για να σταματήσει, όπως είπε, ο εμπαιγμός, όσον αφορά τις μεταθέσεις, το ωράριο εργασίας, την καταβολή των επιδομάτων εξομάλυνσης, τις μισθολογικές προαγωγές και τα υπόλοιπα αιτήματα, τα οποία παραμένουν άλυτα, παρά τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης. Απαίτησε από την ηγεσία της Αστυνομίας να αποκαταστήσει τους διωχθέντες για συνδικαλιστική δράση και ανακοίνωσε ότι το σωματείο διεκδικεί επιχορήγηση 150.000 δραχμών όσων αστυνομικών από την επαρχία απασχοληθούν στο Παγκόσμιου Πρωτάθλημα Στίβου.

Στη συνέχεια μίλησε ο γενικός γραμματέας της ΠΟΑΣΥ και οργανωτικός γραμματέας της Ενωσης Αττικής Θανάσης Μαγουλάς,ο οποίος αναφέρθηκε σε όλους εκείνους που ξεκίνησαν πρώτοι το συνδικαλισμό. "Μας βάλατε στο πέλαγος και μάθαμε να κολυμπάμε. Θα φτάσουμε στην άκρη. Θέλω να σας διαβεβαιώσω, ότι στον "τάφο του Ινδού" θα γίνει ο τάφος της αυθαιρεσίας που γίνεται εις βάρος μας", είπε καταχειροκροτούμενος από τους αστυνομικούς. Ο ίδιος για να τονίσει ότι πρέπει να μείνουν ενωμένοι και ακομμάτιστοι, αναφέρθηκε στους νεκρούς συναδέλφους του, Βούλγαρη και Παπασταμάτη, που είχαν πέσει θύματα ενός κακοποιού λίγα μέτρα μακρύτερα από τον τόπο της συγκέντρωσης, τονίζοντας ότι ο κακοποιός όταν τραβούσε το πιστόλι δε ρωτούσε ούτε τι κόμμα ψηφίζουν, ούτε τι προτιμήσεις έχουν.

Ενωτικό κάλεσμα έκανε και ο γραμματέας του σωματείου, Γ. Σπηλιόπουλος,ο οποίος απευθύνθηκε ιδιαίτερα προς τους αξιωματικούς του Σώματος για να τονίσει ότι τα προβλήματά τους είναι κοινά και χρήζουν κοινής αντιμετώπισης.

Η "Ενωτική Κίνηση Αστυνομικών" με ανακοίνωσή της καλεί τα συνδικαλιστικά όργανα να αξιοποιήσουν την αλληλεγγύη που εκφράζεται κατά καιρούς από τους άλλους εργαζόμενους και να κλιμακώσουν τον αγώνα τους, αφού έχει αποδειχτεί ότι η κυβέρνηση αξιοποιεί το διάλογο για να παραπέμπει στις καλένδες την επίλυση των προβλημάτων.

Στη συγκέντρωση των αστυνομικών παραβρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μήτσος Κωστόπουλος,εκπρόσωποι σωματείων από την επαρχία και οι πρώην αστυνομικοί Κ. Συγγούνης και Ι. Κωτσής,οι οποίοι είχαν υποστεί διώξεις στο ξεκίνημα του συνδικαλισμού των αστυνομικών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ