Πέμπτη 8 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Χρεωμένοι με μεγάλη ευθύνη

Η συζήτηση με τον Χόλγκαρ Βεντ, εκπρόσωπο της Σοσιαλιστικής Εργατικής Γερμανικής Νεολαίας, της Νεολαίας του Κομμουνιστικού Κόμματος Γερμανίας, επικεντρώθηκε στις νεοναζιστικές ομάδες που δρουν σήμερα στη χώρα του, φαινόμενο που, όπως ο ίδιος είπε, έχει να κάνει άμεσα με τη γενικότερη πολιτική που ασκεί σήμερα η κυβέρνηση της Γερμανίας τόσο στον εσωτερικό όσο και στον εξωτερικό τομέα. Εντυπωσιακά είναι τα λόγια του: "Αν κάνει κανείς μια σύγκριση των ντοκουμέντων που υπήρχαν από την εποχή του Κάιζερ μέχρι και το Τρίτο Ράιχ με τα σημερινά κυβερνητικά ντοκουμέντα θα δει ότι οι στόχοι που τίθενται ακόμα και η γλωσσική διατύπωση είναι η ίδια!".

Η συνέντευξη έχει ως εξής:

- Σύντροφε Χόλγκαρ, όταν συναντήσει κάποιος έναν κομμουνιστή από τη Γερμανία, ένα από τα πρώτα ερωτήματα που έρχονται στο μυαλό του είναι σχετικά με το πώς αντιμετωπίζονται καθημερινά οι κομμουνιστές από το επίσημο γερμανικό κράτος.

- Θα πρέπει να γνωρίζετε μάλλον ότι οι κομμουνιστές στη Γερμανία βρίσκονται σε κατάσταση παρανομίας. Οι κομμουνιστές δεν μπορούν να διοριστούν στις δημόσιες επιχειρήσεις και γενικά αντιμετωπίζονται σαν τρομοκράτες. Μπορεί να βρεθείς στο "κελί" κει που δεν το περιμένεις. Θεωρητικά πάντα, το ίδιο συμβαίνει και για τους νεοναζί. Θεωρητικά, γιατί επί της ουσίας οι νεοναζί σήμερα δε θα μπορούσαν να εμφανίζονται έτσι όπως εμφανίζονται αν δεν είχαν την κάλυψη του κράτους.

- Ποιος είναι ο λόγος, που, κατά την άποψή σας, οι νεοναζιστικές ομάδες γνωρίζουν ιδιαίτερη άνοδο σήμερα;

- Ο κύριος λόγος είναι ότι μετά τις αλλαγές που συντελέστηκαν στη χώρα μας επήλθε μια ραγδαία πτώση του βιοτικού επιπέδου, με αποτέλεσμα η νεολαία να αγανακτεί και να διαμαρτύρεται. Ομως η Αριστερά υποχώρησε και οι ακροδεξιοί καρπώθηκαν προς όφελός τους την αγανάκτηση των νέων. Ξέρεις είναι πιο βολικό για την άρχουσα τάξη να ρίχνει τις ευθύνες της για την ανεργία των νέων στους ξένους μετανάστες...

- Πιστεύετε ότι η κυβερνητική πολιτική και τα μεγάλα κόμματα του Κοινοβουλίου έχουν ευθύνες γι' αυτό το φαινόμενο;

- Μα είναι φανερό κάτι τέτοιο, αφού αυτοί είναι που ασκούν τη σημερινή πολιτική, η οποία δημιουργεί τα προβλήματα του λαού και της νεολαίας. Επίσης, έχουν και άμεση ευθύνη, από τη στιγμή που ακροδεξιοί με παρελθόν δρουν και στους Χριστιανοδημοκράτες ακόμα και στους Σοσιαλδημοκράτες.

- Πιστεύετε ότι αυτή η πολιτική της Γερμανίας στο εσωτερικό της έχει σχέση με την εξωτερική της πολιτική;

- Οπωσδήποτε, είναι δύο αλληλένδετα φαινόμενα. Αν κάνει κανείς μια σύγκριση των ντοκουμέντων που υπήρχαν από την εποχή του Κάιζερ μέχρι και το Τρίτο Ράιχ με τα σημερινά κυβερνητικά ντοκουμέντα, θα δει ότι οι στόχοι που τίθενται μέχρι και η γλωσσική διατύπωση είναι η ίδια! Ακούστε αυτά τα λόγια του καγκελάριου της Γερμανίας κατά τον πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο: "Φαντάζομαι μια Ευρώπη Ενωμένη με ισότιμα μέλη, αλλά που η Γερμανία θα έχει το πάνω χέρι". Σας θυμίζει κάτι;

- Μου θυμίζει πολλά. Ποιον πιστεύετε όμως ότι εξυπηρετεί αυτή η πολιτική;

- Σίγουρα όχι το γερμανικό λαό. Τα τελευταία χρόνια είδαμε να συντελούνται και στη χώρα μου μια σειρά από περικοπές στον κοινωνικό τομέα, στους μισθούς, στις συντάξεις, στα κονδύλια για την Παιδεία και την Υγεία. Είναι προφανές ότι η πολιτική αυτή προέρχεται από τα μονοπώλια και εξυπηρετεί τα ίδια. Σήμερα, όμως, βλέπουμε, και αυτό είναι το ελπιδοφόρο, ότι αρχίζει και αναπτύσσεται ένα κίνημα αντίστασης που όμως βρίσκεται ακόμα πολύ πίσω σε σχέση με αυτά που έχει να κάνει. Είναι κάτι που συμβαίνει και στη χώρα σας και στη χώρα μου και ταυτόχρονα σε όλον τον κόσμο. Οι κομμουνιστές είμαστε χρεωμένοι με τη μεγάλη ευθύνη να σταθούμε μπροστά σε αυτό το κίνημα και να του δείξουμε το δρόμο που πρέπει να βαδίσει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ