Τρίτη 6 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ - ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Διά χειρός... ιδιωτικής "πρωτοβουλίας"

Ακόμα και στη σύνταξη Προεδρικών Διαταγμάτων προχωρούν σε συνεργασία με την κυβέρνηση διάφοροι επιχειρηματίες για τον προσδιορισμό του τρόπου έκδοσης αδειών για επαγγελματίες στα αέρια καύσιμα

Πριν ακόμη το φυσικό αέριο φτάσει στην ελληνική αγορά, επιχειρηματίες - αρπαχτικά προετοιμάζονται να μονοπωλήσουν τις "μπίζνες", που συνδέονται με την εγκατάσταση, τον έλεγχο και τη συντήρηση των συσκευών και καυστήρων φυσικού αερίου. Στην πραγματικότητα πρόκειται για έναν ολόκληρο κλάδο, ο οποίος θα δημιουργηθεί τα επόμενα χρόνια με τη χρήση του νέου καυσίμου. Στο παρασκήνιο μάλιστα ορισμένοι επιτήδειοι, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης, φροντίζουν να δημιουργήσουν τις αναγκαίες για τους εαυτούς τους προϋποθέσεις, ώστε τα προσωπικά τους οφέλη και συμφέροντα να εμφανιστούν και να λειτουργήσουν σαν κοινωνικά οφέλη. Κάποιοι μάλιστα φτάνουν στο σημείο με την ανοχή των κυβερνώντων να καταρτίζουν οι ίδιοι... νομοθετήματα, για λογαριασμό δήθεν του συνόλου των εμπλεκόμενων φορέων και παραγόντων στη χρήση του φυσικού αερίου στην αστική κατανάλωση. Μια τέτοια περίπτωση είναι αυτή της επιχείρησης ZAPANTIS CO, η οποία προχώρησε στην επεξεργασία σχεδίου... Προεδρικού Διατάγματος, για την έκδοση αδειών στα αέρια καύσιμα. Το σχέδιο στάλθηκε στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και από εκεί, προφανώς με εντολή της υπουργού Παπανδρέου, διενεμήθη ως σχέδιο του υπουργείου στους διάφορους εμπλεκόμενους φορείς.

Η διαδικασία επεξεργασίας του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος είναι καθ' όλα παράτυπη, ενώ συνάντησε την έντονη αντίδραση του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αδειούχων Εγκαταστατών Συντηρητών Καυστήρων και Συντηρήσεως Λεβητοστασίων "ΗΦΑΙΣΤΟΣ", ο οποίος ζητάει την ανάκληση του συγκεκριμένου σχεδίου. Οπως επισημαίνει ο παραπάνω σύνδεσμος σε έγγραφό του προς το υπουργείο Ανάπτυξης, για την επέκταση των επαγγελματικών αδειών των μελών του τον Σεπτέμβρη του 1995 είχε συσταθεί μια επιτροπή, αποτελούμενη από εκπροσώπους της ΔΕΠΑ, του ΟΑΕΔ, του ΠΕΡΠΑ, του τμήματος Επαγγελματιών, της Διεύθυνσης Πετρελαϊκής Πολιτικής, του κλάδου των συντηρητών και εγκαταστάσεων καυστήρων (ΗΦΑΙΣΤΟΣ και ΣΑΣΚΒΕ). Σκοπός της Επιτροπής ήταν ο σχηματισμός ενός προσχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για την έκδοση αδειών. Ομως ο υπεύθυνος από το υπουργείο Ανάπτυξης Κ. Χατζηγιαννάκης δε συγκάλεσε ποτέ τη σύσταση της επιτροπής, αλλά, αφού παρέλαβε με ΦΑΞ από την ιδιωτική εταιρία Ζαπάντης στις 12 Φλεβάρη 1997 ένα σχέδιο προεδρικού διατάγματος για τη χορήγηση αδειών αερίων καυσίμων, το απέστειλε με τη σειρά του στο Σύνδεσμο ΗΦΑΙΣΤΟΣ στις 22 Απρίλη (Μεγάλη εβδομάδα) μαζί με ένα τελεσίγραφο, μέσω του οποίου καλούσε τους εκπροσώπους του συνδέσμου να εκφράσουν μέσα σε διάστημα 10 ημερών τις θέσεις τους πάνω στο προσχέδιο.

Οι εκπρόσωποι του συνδέσμου "ΗΦΑΙΣΤΟΣ" καταδικάζουν τη μεθοδολογία της έκδοσης του εν λόγω Προεδρικού Διατάγματος και ζητούν από την κυβέρνηση, την ανάκληση του σχετικού εγγράφου, την άμεση σύσταση της επιτροπής και την αναγνώριση και αξιολόγηση της εργασίας της προηγούμενης επιτροπής για το θέμα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Πειρατές» στα ναυτιλιακά καύσιμα(2012-04-25 00:00:00.0)
Να εκδοθεί η υπουργική απόφαση(2004-05-22 00:00:00.0)
Δεν επιτρέπεται η επισκευή των αυθαιρέτων(2000-08-26 00:00:00.0)
Ανάγκη η αλλαγή πολιτικής στη χρήση φυσικού αερίου(1998-01-30 00:00:00.0)
"Παράθυρα" σε αυθαιρεσίες(1996-11-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ